19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGerul le strica afacerile comerciantilor de haine vechi

Gerul le strica afacerile comerciantilor de haine vechi

Romii care vând imbracaminte second hand in târgul din municipiul Târgu Jiu se plâng ca gerul le-a rarit clientela si ca au ajuns sa vânda pe datorie, pâna când clientul isi ia salariul.


Comerciantii de imbracaminte second hand din târgul de la marginea orasului Târgu Jiu se plâng ca gerul le-a alungat clientela si implicit le-a redus incasarile, romii fiind nevoiti sa vânda pe datorie. Daca in urma cu numai câteva saptamâni târgul se afla pe linia de plutire, in ceea ce priveste numarul celor care veneau sa isi cumpere haine second hand, in ultimele zile târgujienii au preferat sa stea acasa. Romii se asteptau ca vânzarile sa scada, mai ales dupa ce jumatate dintre acestia, aproape 80, au fost nevoiti sa renunte sa mai comercializeze haine la mâna a doua, intrucât un incendiu a distrus cladirea in care isi derulau activitatea. In prezent, comerciantii sunt nevoiti sa faca focul in butoaie si sa se adune in jurul acestora pentru a nu ingheta.


Clientii nu indraznesc nici ei sa stea mai mult de câteva zeci de minute prin târg, timp in care abia daca reusesc sa dea o raita printre tarabele improvizate, fara sa achizitioneze mare lucru.


Pe datorie, pâna la salariu


Multi dintre romi vor sa nu mai vina in târg, pâna când vremea nu se va indrepta si pâna ce Primaria Târgu Jiu va termina de renovat hala care a fost recent mistuita de flacari. „Frigul asta ne-a intrat in oase si nu mai vin românii. Rar mai vezi ca vin si mai intorc la haine, sa isi aleaga ceva ce le place. Cu banii e rau de tot, ca am ajuns sa dam pe datorie, când are omul salariu. Atunci vine sa plateste! Eu dau la cine cunosc, nu vreau sa ramân si fara haine si fara bani. Dar am clientela veche si ne cunoastem bine. Asa câstigam si unii, si altii. Daca la magazinele de la oras se plateste in rate, la noi vine românu’, ia marfa noua si daca ne cunoaste aduce banii la salariu. E saracie si traim si noi ca toata lumea. Nu cerem mai mult decât se poate“, au spus comerciantii romi din târgul de haine vechi din Târgu Jiu.


Pentru multe dintre familiile de romi din cartierul Obreja, singurul venit este realizat din comertul cu imbracaminte second hand in târg. Vânzatorii asteapta ca vremea sa se indrepte, iar primaria sa reinceapa lucrarile de refacere a halei principale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS