14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConsiliul judetean nu vrea Spitalul de la Poiana Mare

Consiliul judetean nu vrea Spitalul de la Poiana Mare

Dupa ce au hotarât desfiintarea sectiilor cu bolnavi condamnati de la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, reprezentantii Ministerului Sanatatii paseaza responsabilitatea bolnavilor ramasi Consiliului Judetean Dolj.


Conducerea institutiei doljene a primit din partea Ministerului Sanatatii o adresa prin care ii este solicitat acordul privind preluarea activelor Spitalului de Psihiatrie de la Poiana Mare si trecerea unitatii in subordinea Directiei de Sanatate Publica Dolj. In adresa, reprezentantii ministerului motiveaza cererea facuta prin faptul ca, o data cu desfiintarea sectiilor cu bolnavi internati in temeiul articolului 114 din Codul Penal, unitatea pierde si statutul de spital pentru masuri de siguranta si, in consecinta, nu mai reprezinta o unitate de interes national, aflata in domeniul public al statului.


CJ Dolj nu are bani pentru spital


In timp ce reprezentantii ministerului isi fac deja planuri pentru modificarea hotarârii de guvern care declara spitalul de la Poiana Mare unitate de interes national si cer consilierilor doljeni sa aprobe transferul activelor, administratia doljeana refuza „cadoul“ facut de minister. Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj, a declarat ca nu este de acord cu preluarea activelor spitalului pentru ca institutia pe care o conduce va fi nevoita sa aloce bani de la bugetul si asa sarac al judetului pentru intretinerea lor. „Noi nu putem sa preluam aceste terenuri si cladiri pentru ca nu avem ce sa facem cu ele. Ei vor sa ne dea spitalul, dar fara bani. Ar trebui sa se gaseasca o alta solutie. Am discutat si cu cei de la Directia de Sanatate Publica si ne-am gândit ca, pentru a compensa plecarea bolnavilor condamnati, sa se organizeze un centru regional in care sa fie internati bolnavi cronici si din judetele limitrofe, astfel incât cadrele medicale sa nu-si piarda locurile de munca“, a afirmat Prioteasa.


In timp ce conducerea CJ Dolj declara ca refuza sa preia de la Ministerul Sanatatii terenurile si cladirile Spitalului de la Poiana Mare, Dan Gabriel Mogos, directorul Directiei de Sanatate Publica Dolj, a declarat ca nu cunoaste decât vag intentiile ministerului. „Eu stiu ca spitalul apartine ministerului si am aflat ca CJ Dolj ar putea prelua spitalul, iar acesta ar putea sa intre in subordinea DSP, insa nu cunosc mai multe. Stiu doar ca ministerul intentiona sa transforme Spitalul de la Poiana Mare in spital pentru bolnavi cronici“, a precizat directorul Mogos.


Bolnavii periculosi nu au fost transferati


In plus, desi se afla in subordinea directa a Ministerului Sanatatii, conducerea Spitalului de Psihiatrie de la Poiana Mare nu a auzit de vreo solicitare a ministerului privind trecerea in subordinea Directiei de Sanatate Publica Dolj.


Directorul Spitalului de Psihiatrie de la Poiana Mare, dr. Viorel Oprescu, a declarat ca nu are cunostinta de schimbarile solicitate. „Eu nu stiam nimic de decizia Ministerului Sanatatii de a trece spitalul in subordinea Directiei de Sanatate Publica. Aici sunt 292 de cadre medicale, 160 de bolnavi condamnati conform articolului 114 din Codul Penal si 290 de bolnavi psihic cronici. Desi termenul dat de ministerele de resort pentru transferul bolnavilor periculosi a expirat la 31 decembrie 2005, acesta a fost prelungit pentru ca nu au fost receptionate cladirile care urmeaza sa adaposteasca bolnavii in judetul Buzau. De la noi nu a plecat nici un bolnav, ba au mai venit sapte“, a afirmat directorul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS