20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPunti pentru sufletele mortilor

Punti pentru sufletele mortilor

Orice strain de meleagurile comunei, imediat ce paseste in satele Terpezitei, poate obseva ceva cu totul inedit, ce tine de radacinile acestor localnici. In dreptul fiecarei curti, pe stâlpii din fata portilor satenii au ridicat cruci.


Nu exista gospodarie in comuna Terpezita care sa nu aiba cel putin o cruce asezata la poarta. Povestea crucilor este straveche, satenii nefacând altceva decât sa pastreze o traditie. „Se spune ca atunci când moare cineva din familie este bine sa ii ridici o cruce, in afara de cea de la cimitir, si la poarta casei. Pe stâlpii din fata portilor, peste santurile care sunt sapate pentru scurgerea apelor, peste podisti, cum le spunem noi, cioplim o cruce pentru fiecare ruda decedata. Se spune ca astfel sufletul celui mort o sa treaca pe podisca sa vina spre casa. Este o punte pentru sufletele parintilor si strabunilor nostri“, a povestit Dumitru Dragan, de 73 de ani, din comuna Terpezita.


Legenda crucilor asezate in dreptul fiecarei gospodarii are un ritual care este respectat cu sfintenie de sateni. „La noua zile dupa ce ne pierdem pe cineva drag din familie, ii facem pomana. Atunci facem si podisti peste santurile de la poarta, prin care trec apele ploilor, si asezam pe fiecare stâlp din fata gospodariei o cruce pentru sufletul celui pierdut. Tot atunci facem si sarindare si impartim si haine pentru cei decedati. Se spune astfel ca ruda pe care am pierdut-o primeste pe lumea cealalta haine noi si are drum deschis pentru trecerea apelor“, a spus Ion Zlotea, directorul Scolii cu clasele I-VIII din Terpezita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS