9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAutoritatile vor sa puna uniforme pe elevi

Autoritatile vor sa puna uniforme pe elevi

Propunerea de introducere in scolile doljene a unor tinute reprezentative pentru elevi ar putea deveni in curând realitate. In cadrul unei dezbateri publice organizate de Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica (ATOP) Dolj, la care au participat directori ai unor unitati de invatamânt din Dolj, dar si elevi si parinti, a fost discutata oportunitatea introducerii unor tinute vestimentare specifice pentru elevii scolilor din judet.


Sustinatori vehementi ai propunerii de introducere a uniformelor pentru elevi s-au dovedit a fi directorii unor unitati de invatamânt de prestigiu din Craiova, precum cei de la Colegiile Nationale „Carol I“, „Elena Cuza“ sau „Fratii Buzesti“, care au fost sprijiniti si de presedintii comitetelor de parinti si elevi din scoala. Mircea Nastase, directorul Colegiului National „Elena Cuza“, a declarat ca masura ar fi binevenita atât pentru sporirea sigurantei, cât si pentru pastrarea traditiilor in scoala. „Scoala noastra are o traditie deosebita pe care trebuie sa o pastram la acelasi nivel, iar elevii trebuie sa fie mândri ca poarta uniforma specifica scolii la care invata. Noi suntem deja in discutii cu o firma care va confectiona uniformele. Aceasta masura va ajuta la recunoasterea persoanelor straine in unitatea de invatamânt, dar si la identificarea elevilor scolii in locurile publice“, a afirmat directorul Nastase.


Desi majoritatea directorilor invitati la dezbatere au fost de acord cu introducerea unor tinute specifice fiecarei scoli, acestia au enumerat si o serie de impedimente in realizarea unui astfel de proiect. Lucian Sandoi, directorul Liceului „Tudor Arghezi“ din Craiova, a afirmat ca lipsa unui act normativ care sa oblige elevii sa poarte uniforma va face imposibila punerea in practica a propunerii. „Noi am avut timp de un an uniforma, insa elevii nu au fost de acord cu mentinerea ei si dupa aceasta perioada. Nu vom putea introduce uniforme, daca nu exista un act normativ care sa reglementeze acest lucru“. Alt obstacol identificat de directorii unitatilor de invatamânt a fost lipsa de posibilitati materiale ale parintilor, care nu isi vor putea permite achizitionarea uniformelor.


Viceprimarul Iordache nu crede in uniforma


Sceptic cu privire la posibilitatea introducerii unei tinute reprezentative in scoli s-a declarat viceprimarul craiovean Sorin Iordache, care a afirmat ca multi dintre parinti nu vor avea bani pentru achizitionarea uniformelor. „In Craiova, avem peste cinci mii de asistati social care beneficiaza de venitul minim garantat, mai sunt si mii de familii ai caror membri traiesc cu venituri de sub un milion pe luna. Foarte multi dintre acestia sunt parinti care nu vor reusi sa le cumpere copiilor uniforma. Eu nu cred ca disciplina in scoli va fi asigurata o data cu introducerea uniformelor. Este mai degraba o chestiune de educatie“, a spus vicele Iordache.


Parerea edilului a fost sustinuta de interventia in cadrul dezbaterii a lui Bogdan Stefan, elev al Colegiului National „Elena Cuza“, care a venit insa si cu o solutie practica pentru finantarea uniformelor. „Nu sunt de acord cu introducerea uniformei, care va fi de fapt un costum, pentru ca toata lumea ma va arata cu degetul pe strada. In plus, in clase nu exista conditii pentru a veni imbracat asa. Oricum, daca se va hotari introducerea ei in scoli, exista posibilitatea redirectionarii a 2% din impozit catre organizatiile neguvernamentale din scoli, iar acestea sa foloseasca banii pentru cumpararea uniformelor“, a precizat Stefan Bogdan.


La finalul dezbaterii, toti participantii au fost de acord, prin exprimarea unui vot consultativ, cu propunerea de introducere a uniformelor in scoli. In plus, directorii unitatilor de invatamânt prezenti la dezbatere au primit sarcina din partea membrilor ATOP Dolj de a „face lobby“ printre colegii de breasla pentru introducerea uniformelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII