Autoritatile vor sa puna uniforme pe elevi

Autori


Propunerea de introducere in scolile doljene a unor tinute reprezentative pentru elevi ar putea deveni in curând realitate. In cadrul unei dezbateri publice organizate de Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica (ATOP) Dolj, la care au participat directori ai unor unitati de invatamânt din Dolj, dar si elevi si parinti, a fost discutata oportunitatea introducerii unor tinute vestimentare specifice pentru elevii scolilor din judet.

Sustinatori vehementi ai propunerii de introducere a uniformelor pentru elevi s-au dovedit a fi directorii unor unitati de invatamânt de prestigiu din Craiova, precum cei de la Colegiile Nationale „Carol I“, „Elena Cuza“ sau „Fratii Buzesti“, care au fost sprijiniti si de presedintii comitetelor de parinti si elevi din scoala. Mircea Nastase, directorul Colegiului National „Elena Cuza“, a declarat ca masura ar fi binevenita atât pentru sporirea sigurantei, cât si pentru pastrarea traditiilor in scoala. „Scoala noastra are o traditie deosebita pe care trebuie sa o pastram la acelasi nivel, iar elevii trebuie sa fie mândri ca poarta uniforma specifica scolii la care invata. Noi suntem deja in discutii cu o firma care va confectiona uniformele. Aceasta masura va ajuta la recunoasterea persoanelor straine in unitatea de invatamânt, dar si la identificarea elevilor scolii in locurile publice“, a afirmat directorul Nastase.

Desi majoritatea directorilor invitati la dezbatere au fost de acord cu introducerea unor tinute specifice fiecarei scoli, acestia au enumerat si o serie de impedimente in realizarea unui astfel de proiect. Lucian Sandoi, directorul Liceului „Tudor Arghezi“ din Craiova, a afirmat ca lipsa unui act normativ care sa oblige elevii sa poarte uniforma va face imposibila punerea in practica a propunerii. „Noi am avut timp de un an uniforma, insa elevii nu au fost de acord cu mentinerea ei si dupa aceasta perioada. Nu vom putea introduce uniforme, daca nu exista un act normativ care sa reglementeze acest lucru“. Alt obstacol identificat de directorii unitatilor de invatamânt a fost lipsa de posibilitati materiale ale parintilor, care nu isi vor putea permite achizitionarea uniformelor.

Viceprimarul Iordache nu crede in uniforma


Sceptic cu privire la posibilitatea introducerii unei tinute reprezentative in scoli s-a declarat viceprimarul craiovean Sorin Iordache, care a afirmat ca multi dintre parinti nu vor avea bani pentru achizitionarea uniformelor. „In Craiova, avem peste cinci mii de asistati social care beneficiaza de venitul minim garantat, mai sunt si mii de familii ai caror membri traiesc cu venituri de sub un milion pe luna. Foarte multi dintre acestia sunt parinti care nu vor reusi sa le cumpere copiilor uniforma. Eu nu cred ca disciplina in scoli va fi asigurata o data cu introducerea uniformelor. Este mai degraba o chestiune de educatie“, a spus vicele Iordache.

Parerea edilului a fost sustinuta de interventia in cadrul dezbaterii a lui Bogdan Stefan, elev al Colegiului National „Elena Cuza“, care a venit insa si cu o solutie practica pentru finantarea uniformelor. „Nu sunt de acord cu introducerea uniformei, care va fi de fapt un costum, pentru ca toata lumea ma va arata cu degetul pe strada. In plus, in clase nu exista conditii pentru a veni imbracat asa. Oricum, daca se va hotari introducerea ei in scoli, exista posibilitatea redirectionarii a 2% din impozit catre organizatiile neguvernamentale din scoli, iar acestea sa foloseasca banii pentru cumpararea uniformelor“, a precizat Stefan Bogdan.

La finalul dezbaterii, toti participantii au fost de acord, prin exprimarea unui vot consultativ, cu propunerea de introducere a uniformelor in scoli. In plus, directorii unitatilor de invatamânt prezenti la dezbatere au primit sarcina din partea membrilor ATOP Dolj de a „face lobby“ printre colegii de breasla pentru introducerea uniformelor.Comenteaza acum

6 Comentarii

 1. CRISTINA said:

  MAI TERMINATI CU CELE TREI SCOLI,CAROL,E CUZA ,F BUZESTI PRACA DUPA ELE SE INVIRTESTE INVATAMINTU,ACOLO SINT CELE MAI MARI NENOROCIRUI,GRESEALA ESTE ALTA,DACA AR FI LEGE ,SE APLICA CUI NUI CONVINE NU SE DUCE LA SCOALA CA ORUCIM NU FAC MARE LOCRU DUPA ABSOLVIRE,DACA PARINTII NU AU CE LE FASE CE SA LE FACA PROFESORII 5-6 ORE IN SCOALA

 2. Bellevue,Wa. said:

  Ar fi mult mai ordonat decit elevele sa arate alt fel va mirati de ce se intimpla atitea peste tot?cind fetele sint vazute mai mult goale parinti ce zic cind le vede cu pieptul mai mult gol si bluzita de o palma?si fustita la fel .
  Si aici sa interzis ca la scoala sa nu se mai vina ori cumin special fetele cu bluzele scurte si in multe scoli se propune uniforma. “vicele”a uitat cind era elev?

 3. pinky said:

  sunt de acord vicele.daca profesorii si-ar da intr-adevar silinta sa se ocupe de educatia elevilor,nu s-ar mai veni in fustite de-o palma la scoala.Si cum putem preintampina violenta prin punere de uniforme?Asta e chiar cea mai mare tampenie pe care am auzit-o!

 4. shicky said:

  introducerea uniformei este o mare forma de a introduce respectul elevilor deoarece ,purtand o uniforma si fiind aratati cu degetul pe strada ,nu vor mai putea fii nerespectosi cu profesorii si vor tacea din gura, pt ca atnci ei vor fi cei batjocoriti…directorii scolilor ar trebui sa le impuna elevilor purtarea uniformei , iar elevii care nu vor sa o poarte nu au ce cauta la scoala.. portarii nu trebuie sa-i lase sa intre in scoala decat pe cei care au uniforma scolii respective si legitimatie.ar trebui ca odata pt totdeauna sa aiba si directorii un cuvant de spus si ca elevii sa nu mai faca ce vor si sa fie disciplina in scoala…poate ca asa va fi si romania o tara recunoscuta in privinta invatamantului

 5. theya said:

  Introducerea uniformelor in scoli nu e o idee rea,asa cel putin tineretul stie ca merge la scoala si nu la discoteca.Daca stai si te uiti la elevele de azi,cum vin inbracate la scoala ai inpresia ca merg la bordel nicidecum la scoala.Dar ce sa mai vorbim ca azi cultura si inteligenta elevilor de azi ,e tot atit de lunga ca si bluzitele si fustitele care le poarta.Azi au mai mult tite si funduri goale decit creieri in cap.Nu directorii trebuie sa inpuna tinuta unei uniforme ci statul asa cum o facea odata .Inainte se purtau uniforme si cordelute si sa facea carte.Azi scolilile din romania au mai mult infatisarea unor bordeluri,ne mai intrebam de ce se intimpla atitea,violuri si alte minuni?cind la portile liceelor vezi cozi de masini de marca cu cite un bosorog cu parul alb in cap ,care isi asteapta puiculita de 17 ani.

 6. Alina said:

  Gasesc ca uniformele in scoli sint utile deoarece limiteaza nivelul de opulenta care cineva il poate afisa si reduce bariera dintre cei care au cu ce se imbraca si cei cei care cu greu isi permit o imbracaminte de strada decenta.
  In afara de motivul economic este si cel al decentei dupa cum s-a mentionat si in comentariile anterioare. Prin purtarea unei uniforme se poate ajunge la o atmosfera de respect reciproc intre elevi si profesori, iar procesul de invatamint in sine nu ar fi distras de atentia care trebuie acordata modei. Stiu ca orice elev viseaza sa fie rebel dar numai cind cineva se supune unui regulament se poate ajunge la disciplina. Nu ma refer la nimic ce ar implica forta. Vorbesc numai de bunul simt si constiinta. Ca de exemplu atunci cind vezi pe cineva ca-si stie limitele si isi vede de treaba in mod serios ceea ce este admirabil.

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 21 ianuarie 2006

Actualitate

» Vânatorii de masini
» Spital regional la Craiova
» O cisterna din Ungaria s-a rasturnat pe soseaua de centura

Local

» Cinci banci vor sa crediteze municipalitatea cu 700 de miliarde de lei
» Directia Apelor joaca la Loteria Precipitatiilor
» Cresele, in grija primariei
» Autoritatile vor sa puna uniforme pe elevi
» Scurte stiri
» Cabinet de cercetare de 220 de milioane
» Reactii on line
» Punti pentru sufletele mortilor
» Comuna are pagina pe internet
» O scoala cu doar sapte elevi
» Monografia localitatii – scrisa in urma cu 30 de ani
» Copil de sapte ani batut de mama
» Dentist inselat de MTS Leasing
» Mecanic de locomotiva lovit de tren
» Iustin Covei nu vrea la poligraf
» Un marinar a murit strivit intre doua barje
» Mult zgomot pentru nimic
» Scurte stiri

Dolj

» Primarul face legea la Castranova
» Examene anticipate pentru viitorii liceeni
» Terpezita, suferinta si speranta

Gorj

» Conducerile PNL si PD se acuza reciproc de colaborare cu PSD

Sport

» Salih Jaber, strivit de interese
» Alb-albastrii fac risipa de efort
» Si Gabi… nu mai vine
» „Satelitul“ este apt
» „Pandurii“, caliti prin viscol si troiene
» Armel, „aisbergul“ congolez
» Serena Williams a fost eliminata
» Andy Roddick merge in optimi
» Calificare cu emotii
» Tricolorii, incântati de publicul oradean
» „Am plâns când am vazut ce se intâmpla la Craiova“
» Se „naste“ CSM Universitatea Craiova?
» Baschet (m). Aglomeratie sub panou

Bani & Afaceri

» Lichidatorii i-au luat urma lui Staicu
» Minerii din Valea Jiului negociaza salarii mai mari
» Scandal pe cabana Pestera Muierilor

Magazin

» Lipscani – strada cu buticuri
» In ianuarie – luna soldurilor, cumparaturile devin o boala
» Scurte stiri
» IA TE UITA!
» Bancul zilei
» Utile Craiova
» AUDIENTE
» Fereşte-te de radar!
» Picatura de cunoastere

Top