17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDosarul averii lui Nastase nu e de gasit

Dosarul averii lui Nastase nu e de gasit

Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) a solicitat miercuri Parchetului instantei supreme sa verifice modul in care au disparut, dupa 1999, acte detinute de oficiu privind averea lui Adrian Nastase.


Cazul „matusa Tamara“ a facut obiectul unui dosar instrumentat de ONPCSB inca din anul 1999, dar acest dosar este posibil sa fi fost distrus. Dosarul ar fi disparut dupa schimbarea puterii politice, dupa alegerile generale din anul 2000.


Presa a redat pe larg despre averea pe care o matusa i-a lasat-o mostenire fostului prim-ministru Adrian Nastase, care a solicitat ulterior procurorului general al României verificarea legalitatii mostenirii primite de el de la matusa Tamara.


Despre bijuteriile pe care le-a mostenit familia Nastase de la aceeasi ruda, ONPCSB a facut o sesizare, in 1999, la Parchetul instantei supreme, in care se facea referire la anumite suspiciuni cu privire la contul in care au ajuns banii proveniti din vânzarea acestor obiecte.


ONPCSB a fost infiintat in 1999, când guvernul l-a desemnat ca presedinte al Oficiului pe Adrian Cucu.


In 2001, Adrian Cucu a fost inlocuit de guvern de la conducerea Oficiului, functia fiind preluata de Ion Melinescu. Acesta a fost revocat din functia de presedinte al ONPCSB , la cerere, in aprilie 2004, in locul sau fiind numit ulterior Ilie Iulian Dragomir, vicepresedintele Curtii de Apel Bucuresti.


La scurt timp de la numirea in functie, Dragomir a atras public atentia asupra unor „scapari“ ale fostei conduceri a oficiului. De altfel, actuala conducere a Oficiului a facut mai multe sesizari penale impotriva lui Melinescu, pe care il acuza ca a incalcat prevederile legale privind protectia informatiilor clasificate.


Potrivit unor surse judiciare, Ioan Melinescu este cercetat penal de procurorii de la Parchetul instantei supreme pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si favorizarea infractorului. Ar fi vorba despre neraportarea unor tranzactii efectuate de omul de afaceri craiovean Genica Boerica, trimis in judecata pentru ca, in perioada 2001-2003, ar fi primit ilegal TVA insumând aproape 300 de miliarde de lei vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII