11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBiserici craiovene lasate in paragina din lipsa banilor pentru restaurare

Biserici craiovene lasate in paragina din lipsa banilor pentru restaurare

Majoritatea bisericilor din Craiova ar trebui restaurate. Din lipsa fondurilor, Mitropolia Olteniei a repartizat doar o parte din banii necesari refacerii picturii interioare din Biserica Sfântul Dumitru din Craiova. Constructia viitoarei catedrale din cartierul Craiovita Noua va demara in acest an, reprezentantii Mitropoliei intrând in posesia proiectului necesar unei astfel de constructii.


Dintre toate bisericile din Craiova care ar necesita procese de restaurare, doar actuala Catedrala Mitropolitana Sfântul Dumitru a obtinut, din putinele fonduri ale Mitropoliei, o parte din banii necesari refacerii picturii interioare. Lucrarile de restaurare la asemenea picturi de valoare sunt extrem de costisitoare. „Sumele necesare lucrarilor se pot obtine din sursele proprii ale parohiilor sau din banii virati din bugetul local. Refacerea picturii murale din Biserica Sfântul Dumitru presupune costuri de câteva sute de milioane de lei“, a declarat Marius Neacsu, preot, inspector al Departamentului Patrimoniu din cadrul Mitropoliei Olteniei.


Din cele mentionate de reprezentantii Mitropoliei, majoritatea picturilor de pe peretii interiori ai bisericilor s-au deteriorat din cauza fumului, a fisurilor aparute de-a lungul timpului si a calamitatilor naturale.


Mitropolia a intrat in posesia proiectului viitoarei catedrale


Tot in acest an, reprezentantii Mitropoliei spera ca vor fi demarate si lucrarile la constructia viitoarei catedrale din Craiovita. In urma cu câteva saptamâni, Mitropolia Olteniei a intrat in posesia proiectului catedralei. „Constructia catedralei din Craiovita a inceput in 1993. Lucrarile au fost apoi sistate din lipsa banilor. A fost nevoie insa si de crearea unui proiect care sa corespunda din punct de vedere tehnic… Oricum, catedrala din Craiovita va fi unicat in toata zona Balcanica, atât din punct de vedere al formei, cât si tehnic. Pâna acum a fost realizata doar fundatia. Sunt peste 12 ani de când se incearca ridicarea acestui lacas de cult si probabil, din lipsa banilor, vor mai trece multi alti ani“, a adaugat Marius Neacsu. O asemenea cladire, unicat in Balcani, se ridica la costuri de sute de miliarde de lei. Pentru inceput, singurii bani sunt cele doua miliarde alocate de consiliul judetean, suma insuficienta insa pentru demararea lucrarilor.


2% pentru construirea bisericilor


Singura salvare pentru finalizarea restaurarii bisericilor si constructiei noii catedrale ar fi banii veniti din partea populatiei. Preotii nu solicita bani din buzunarul craiovenilor, ci fac apel doar la directionarea catre Mitropolie a acelui procent din impozitul pe care orice cetatean il plateste statului.


„Din acest an, oamenii vor putea repartiza 2% din impozitul catre stat pentru actiuni caritabile, restaurarea sau constructia de biserici, centre sociale, burse de studii etc. La sfârsit de an, proiectele eligibile intra in competitie si primesc banii strânsi din sumele directionate de populatie. Singura salvare pentru proiectele Mitropoliei Olteniei ar veni si din acesti bani de la craioveni“, a mai spus inspectorul Departamentului Patrimoniu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS