17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSolomon ii stimuleaza financiar pe juristii care pierd procese

Solomon ii stimuleaza financiar pe juristii care pierd procese

Consilierii locali au dezbatut aprig adoptarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2006, in cadrul unei sedinte extraordinare. Ca sa demonstreze ca nu sunt platiti degeaba, acestia si-au luat munca in serios si au identificat chiar noi posibilitati de a aduce bani la buget.


Sedinta extraordinara de ieri a Consiliului Local (CL) Craiova a constituit un nou motiv de disputa intre consilieri. Aproape fiecare dintre cei prezenti a avut obiectii la felul in care au fost impartiti banii publici de sefii din primarie. Principala grija a consilierilor a fost obtinerea de venituri suplimentare, care pâna acum nu au fost identificate. Acestia au propus ca aprobarea bugetului sa fie facuta separat, pe venituri si cheltuieli, dar si pe capitole si subcapitole, in acest fel având cunostinta de fiecare banut impartit. Nici astfel spiritele nu s-au calmat, consilierii aproape luându-se la harta pentru a-si impune punctul de vedere. Intre obiectivele considerate principale de catre cei prezenti in sala s-a numarat si intocmirea cadastrului municipiului Craiova.


„Trebuie sa stabilim care sunt granitele orasului, pentru a sti in ce zona extindem utilitatile. Nu e normal ca pe o anumita strada sa investim bani pentru canalizare sau apa, iar taxele si impozitele sa fie percepute de o comuna vecina“, a precizat Gheorghe Unguru.


Venituri noi gasite de consilierii locali


Pentru a face rost de un supliment la capitolul venituri, consilierii au gasit tot felul de metode, neexploatate pâna in prezent. Consilierul PSD, Emilian Stefârta, a propus ca terenurile aflate sub cladirile care au fost revendicate sa fie vândute: „Pretul va fi cel al pietei si am avea ceva resurse in plus“. Colegul sau, Radu Theodor (PD), a reusit sa identifice deja o suma anuala de cinci miliarde de lei care ar fi perceputa de la regiile si scolile care inchiriaza domeniul public. Deoarece ideea nu a venit din partea celor indreptatiti sa gaseasca solutii, respectiv Directia Patrimoniu din cadrul primariei, consilierii au inceput sa acuze conducerea directiei ca nu isi face meseria. Ideea lui Theodor a fost amânata pâna in luna februarie, când directia ar trebui sa-si intre in atributii. In opinia consilierului PSD, Petre Gongu, modificarea la bugetul de venituri si cheltuieli, la acest capitol, ar urma sa fie realizata la rectificarea din luna iulie.


Proiectele culturale, atent analizate


Consilierii locali nu au neglijat nici capitolul cultura, unde au fost propuse câteva modificari.


Proiectele intocmite de diferitele institutii de cultura pentru finantare ar trebui sa aiba o documentatie serioasa pentru a se sti pentru ce sunt alocati banii.


„Sa nu mai vina cu o simpla cerere scrisa in care sa solicite acest lucru. In acest mod vom inlatura sponsorizarea eventualelor proiecte care nu sunt valoroase. Conducatorii institutiilor de cultura ar trebui sa incheie cu noi un contract de manageriat si sa ne spuna câte spectacole au de gând sa organizeze, câti spectatori prevad ei ca o sa vina sau câte turnee ar urma sa realizeze. Noi trebuie sa dam banii pentru spectatorii craioveni care chiar sa beneficieze de un lucru de calitate“, a afirmat Nicolae Marinescu (PD).


Consilierii juridici au primit spor de 35%


Nici adoptarea organigramei Primariei Craiova nu a scapat de criticile consilierilor locali. Acestia au acuzat executivul ca i-a pus in fata faptului implinit, neavând ce sa conteste. Primarul Antonie Solomon le-a explicat ca suplimentarea posturilor trebuie facuta cât mai repede pentru ca guvernul sa nu le blocheze din nou. Cele mai aprige discutii au fost insa in jurul propunerii de acordare a unui spor de 35% din salariu consilierilor juridici care se prezinta la procese. „Ce rost are sa le dam acest spor daca oricum nu câstiga nici un proces? Daca suntem de acord cu aceasta propunere, atunci ar trebui sa ii penalizam când pierd procesele, adica mai tot timpul“, a continuat Radu Theodor. Edilul-sef a precizat ca suma urmeaza sa fie acordata pentru a se incerca stimularea acestora sa isi faca treaba cum trebuie. „Vrem sa le trezim putin constiinta“, a spus Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII