12.8 C
Craiova
sâmbătă, 21 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCladirile vechi, hacuite de modernitate

Cladirile vechi, hacuite de modernitate

Zona protejata a centrului istoric al Craiovei adoptata prin Planul Urbanistic General avea rolul sa salveze cladirile vechi situate aici de gusturile uneori indoielnice ale proprietarilor mai noi sau mai vechi. Ca nu s-a intâmplat asa, putem observa cu totii la fiecare pas in orasul vechi.


In anul 2000, in urma unor studii istorice si arhitecturale, au fost trasate, printr-un Plan Urbanistic al Zonei Centrale, limitele a ceea ce astazi specialistii numesc zona protejata a centrului istoric al Craiovei. Aceasta este delimitata la nord de strazile Constantin Brâncusi, Serban Voda, Paltinis, Principatele Unite, Calea Bucuresti, Carol I, România Muncitoare, Constantin Radulescu-Motru, 13 Septembrie si Imparatul Traian, la est de strada Ulmului, la sud si sud-est de strazile Tudor Vladimirescu, Aries, Bujorului, Alexandru Macedonski, Simion Barnutiu si Calea Unirii, iar la vest si nord-vest de strazile Gheorghe Doja, Matei Basarab, Stirbei Voda, Câmpia Islaz, Madona Dudu, Brândusa, Libertatii, Brestei, Dumbraveni, Iancu Jianu, bulevardul Titulescu, George Enescu si Amaradia.


O data cu publicarea Planului Urbanistic General al municipiului in Monitorul Oficial, zona a devenit protejata, in perimetrul ei fiind incluse majoritatea monumentelor cu importanta istorica din Craiova. Proprietarii cladirilor au fost astfel obligati, printr-un regulament de interventie in zona istorica anexat PUZ, sa respecte normele si sa obtina, inainte de inceperea lucrarilor de renovare si reparare, aviz din partea comisiei de monumente istorice. Dupa studierea expertizei tehnice care trebuie facuta numai de specialisti autorizati de Ministerul Culturii, comisia de monumente poate admite sau respinge documentatia. Marcel Berendei, consilier in cadrul Directiei Judetene pentru Cultura si secretar al Comisiei de monumente, afirma insa ca sunt foarte rare cazurile in care documentatia este respinsa, proprietarii având grija sa respecte normele impuse. Dupa obtinerea avizului din partea comisiei, proprietarii uita de el. „De cele mai multe ori, vin la noi cu o documentatie pusa la punct. Insa se intâmpla sa nu respecte proiectul pentru care au primit avizul si sa faca alte lucrari, care nu au nici o legatura cu proiectul initial“, a spus Marcel Berendei.


Inspectorul Enescu n-a auzit de zona protejata a Craiovei


Orice interventie la cladirile aflate in zona protejata a Craiovei trebuie sa se efectueze cu respectarea Regulamentului de interventie in zona istorica a municipiului, elaborat si aprobat de consiliul local in anul 2000. In realitate lucrurile stau mult mai simplu, pentru ca nimeni nu respecta regulamentul, iar termopanele au aparut pe mai toate cladirile cu valoare istorica. Anomaliile care strica ultimele ramasite din frumusetea orasului vechi se intâmpla deoarece tocmai cei nominalizati de lege pentru a veghea la respectarea ei habar nu au ca in municipiu exista zona protejata, un centru istoric. Gheorghe Enescu, inspector-sef la Inspectoratul Judetean in Constructii, a declarat ca nu exista nici un act care sa impuna o respectare a anumitor norme la cladirile situate in zona protejata a centrului istoric. „Proprietarul poate sa vopseasca imobilul in ce culoare vrea. Atâta timp cât nu este monument istoric noi nu ne implicam. Legea nr. 50/1991 spune ca nu se pot face interventii pe o raza de 50 de metri in jurul unui monument istoric, iar de zona protejata a centrului istoric nu am auzit niciodata“. Cu totul altfel reactioneaza reprezentantii serviciului Disciplina in Constructii din cadrul Primariei Craiova, care sustin ca stiu de normele impuse de zona protejata, insa nici un proprietar din Craiova nu le incalca. Faptul ca mint si unii, si altii este dovedit de zecile de cladiri cu valoare istorica pe care stralucesc termopane sau betoanele hidoase ridicate in locul caselor monument arhitectonic (Casa Orman, Casa Cotofeanu etc.).


Pâna se trezeste primaria…


Centrul istoric al Craiovei nu reprezinta mai mult decât o delimitare pe hârtie a vechilor zone comerciale ale orasului din moment ce acesta se umple de oribilitati arhitectonice. Pentru ca in Craiova centrul sa capete o noua infatisare, pasul urmator ar trebui facut, dupa cum afirma arhitectul-sef al judetului, Dumitru Cernatescu, de municipalitatea craioveana. Aceasta ar trebui sa sanctioneze proprietarii care nu respecta proiectele pentru care obtin autorizatii de constructie si sa trimita recomandari celor ce traiesc in cladiri istorice si nu ridica un deget pentru a le conserva. „Nici nu se pune problema ca primaria sa investeasca in cladiri care sunt in proprietate privata. In tarile civilizate, primaria ia initiativa si trimite oamenilor acasa recomandari menite sa-i indrume. Asta ar trebui sa se faca si la noi“, a spus Cernatescu. Pâna când autoritatile locale se trezesc si iau o astfel de initiativa, Comisia de monumente cu competenta regionala ramâne singurul organism care poate doar constata, dar nu si sanctiona.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS