19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalJonathan Scheele critica Legea farmaciei

Jonathan Scheele critica Legea farmaciei

Farmacistii independenti se tem ca vor fi „inghititi“ de lanturi si de colegii de breasla din UE.


Discutiile aprinse privind Legea farmaciei nu par sa ia sfârsit prea curând. Mai ales dupa ce Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a declarat ca proiectul Legii farmaciei propus de ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu nu ia in calcul modelul european. El sustine ca „in Uniunea Europeana (UE), singura regula obligatorie este ca medicamentele sa fie vândute de farmacisti“. In opinia lui Jonathan Scheele, prin restrictiile ce ar urma sa fie impuse de lege, piata farmaceutica din România nu s-ar indrepta spre liberalizare.


Reactiile farmacistilor nu au intârziat sa apara. Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din România, precizeaza ca „in 70 la suta din statele UE, regula este ca proprietarul unei farmacii sa fie farmacist. Regula potrivit careia medicamentele nu pot fi vândute decât de farmacisti este o regula valabila de când lumea. Nicaieri nu poate vinde altcineva medicamente, in afara farmacistului, a celui care are pregatire in domeniu. Dar Scheele tine cu tarile lui. De aceea a facut aceasta declaratie“.


Aceasta a atras atentia asupra faptului ca in tari precum Franta, Germania, Spania, Italia exista cel putin o restrictie: de proprietate, demografica sau de distanta intre farmacii: „Mai mult, la nivel european nu exista nici o directiva care sa ne ofere un model. Deci, nimeni nu ne poate impune ce sa facem si cum sa facem cu farmaciile in tara noastra“. Atât Colegiul Farmacistilor din România, cât si Patronatul Farmacistilor din România sustin actualul proiect al Legii farmaciei in care sunt prevazute restrictii de proprietate, demografice si de distanta. Pe de alta parte, Consiliul Concurentei si Asociatia Retelelor de Farmacii din România cer ministrului Nicolaescu sa elimine din proiect restrictiile. In replica, farmacistii din Colegiu spun ca: „sectorul sanitar nu este supus legilor Consiliului Concurentei, având in vedere ca Ministerul Sanatatii stabileste pretul medicamentelor“. In acelasi timp, farmacistii independenti – care sunt proprietari de farmacii – se tem ca prin eliminarea restrictiilor vor veni din alte tari europene oameni de afaceri, care nu sunt de profesie farmacisti, si vor deschide lanturi de farmacii, ceea ce ar duce la falimentul unitatilor farmaceutice care au ca proprietari farmacistii: „In aceasta situatie am putea ajunge chiar din anul 2007 sau poate mai devreme. Daca se doreste eliminarea restrictiilor de infiintare si functionare a farmaciilor, acest lucru ar trebui facut in toate tarile UE in acelasi timp“.


Asociatia Retelelor de Farmacii din România considera ca impunerea de restrictii va fi „de natura a alunga investitiile din domeniul sanitar si de a afecta insasi perspectiva integrarii României in UE“. Exista investitii importante in toate domeniile sanatatii si pe toate palierele, de la farmacie, policlinici medicale, spitale private, clinici stomatologice. Toate aceste domenii ale sanatatii, in care profeseaza personal de specialitate, medici si farmacisti, beneficiaza astazi de capital important din partea investitorilor. Descurajarea si chiar alungarea lor vor aduce deservicii uriase României“, sustine Simona Duran, secretar general al asociatiei.


In opinia reprezentantilor lanturilor de farmacii, actualul proiect de lege care contine restrictii de infiintare si functionare a farmaciilor nu va aduce beneficii pacientilor, „in ciuda recomandarilor Ministerului Integrarii Europene, Consiliului Concurentei si chiar Delegatiei Comisiei Europene, care se bazeaza pe tendinta europeana de liberalizare a serviciilor din domeniul profesiilor reglementate“.


Deputatul PNL Sorin Paveliu considera declaratia lui Jonathan Scheele „una corecta si obiectiva, având in vedere ca este absurd sa obligi pe cineva sa-si lichideze afacerea“. Paveliu nici nu sustine restrictiile, dar nici nu le respinge: „Consider ca acesta lege trebuie sa treaca prin parlament. Asumarea raspunderii guvernului pentru acest act normativ nu ar linisti spiritele in rândul farmacistilor. In parlament exista posibilitatea negocierii cu toti factorii implicati“. In rândul farmacistilor „s-a auzit ca Legea farmaciei va fi scoasa din pachetul legislativ propus de Ministerul Sanatatii, pachet pentru care guvernul isi va asuma raspunderea, si va fi dezbatuta in parlament“. Cert este ca, in urma cu câteva zile, ministrul Nicolaescu i-a trimis secretarului pentru sanatate al Comisiei Europene, Georgios Kiprianou, o scrisoare prin care ii solicita parerea despre actualul proiect de Lege a farmaciei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS