11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTaximetria, o meserie riscanta

Taximetria, o meserie riscanta

Taximetria este o meserie in care solidaritatea de breasla nu este doar o vorba in vânt. De câte ori nu ati vazut taximetristi care au sarit in ajutorul vreunui coleg aflat intr-o situatie delicata. Fie ca sunt implicati in accidente rutiere sau sunt atacati de clienti violenti, taximetristii apar din pamânt, din iarba verde la fata locului, de multe ori inaintea politiei.


Taximetristii practica o meserie foarte periculoasa. Lucrând pe timp de noapte si intrând in contact cu tot felul de oameni isi asuma un risc enorm. Au fost cazuri de taximetristi batuti, jefuiti sau chiar injunghiati. In judetul Dolj, agresiunile la adresa taximetristilor au crescut ingrijorator in ultimii ani. Unele dintre aceste cazuri au fost mediatizate si de cotidianul Gazeta de Sud.


Injunghiat de un presupus client


In aprilie 2003, Eugen Gabriel Gherghescu, de 25 de ani, a fost injunghiat in piept de un presupus client. Totul s-a petrecut in câteva minute, chiar in centrul Craiovei. Inainte de a fi injunghiat, Gabriel Gherghescu reusise sa-si apeleze colegii prin statie. Acestia l-au gasit prabusit fara cunostinta pe marginea drumului, intr-o balta de sânge, si l-au transportat la Spitalul de Urgenta Craiova. Agresorul care a disparut cu autoturismul taximetristului a fost prins de politisti dupa câteva zile. Eugen Gabriel Gherghescu a stat insa mai multe zile in coma la spital. Sustinut moral de familie si de colegi, tânarul si-a recapatat cunostinta si a trecut printr-o perioada lunga de recuperare intr-un spital din Bucuresti. „A fost o perioada foarte grea pentru el. Avea nevoie de sânge, iar la Bucuresti nu se gasea. Mai multi colegi de-ai lui s-au oferit voluntari sa doneze, iar probele au fost transportate apoi cu o salvare la Bucuresti“, a povestit Gheorghe Tomescu, vicepresedintele filialei Dolj a Camerei Nationale a Taximetristilor.


Tânarul Gabriel Gherghescu s-a insanatosit, insa experienta prin care a trecut l-a marcat atât de mult incât a renuntat la taximetrie.


Violatorul in serie


In acelasi an, mai multe taximetriste au fost tâlharite, iar unele dintre ele violate de un individ. Printre victime s-au aflat si doua craiovence.


Pe 28 octombrie 2003, in jurul orei 11.30, o taximetrista de la firma craioveana Romnicon a luat in masina un barbat. Clientul a solicitat sa fie dus in comuna Malu Mare, la circa 13 kilometri de Craiova. La iesirea din Malu Mare, in apropierea unei paduri, pasagerul i-a cerut soferitei sa opreasca, a batut-o, a dezbracat-o si a incercat sa o violeze. Taximetrista a ripostat, s-a luptat cu agresorul, care, in final, a disparut cu bijuteriile femeii si cu 400.000 de lei gasiti in masina. O luna mai târziu, alta taximetrista, dar de la PMI, a fost atacata in mod asemanator in acelasi loc. De data aceasta taximetrista a fost nu doar jefuita, ci si violata. Violatorul a fost identificat dupa amprentele lasate la locul faptei si dat in urmarire generala, iar dupa câteva luni a fost prins. Politistii au descoperit ca agresorul era un psihopat care violase taximetriste si in judetele Timis si Mehedinti.


Jaf la benzinarie


Pe lânga aceste cazuri grave, jafurile carora la cad victime destul de frecvent taximetristii craioveni sunt mizilicuri. Ultimul caz este al unui taximetrist de la firma Romnicon, Nicusor Militaru, care in urma cu doua saptamâni a fost atacat intr-o statie de benzina de cei trei indivizi pe care ii transporta si care refuzasera sa-i achite cursa. Tânarul a scapat de bataie acceptând sa le dea atacatorilor toti banii pe care ii avea la el. Camera de filmat din benzinarie a inregistrat tot, iar filmul a ajuns la politie care este pe urmele infractorilor. „Acesta a fost un caz fericit, insa am avut multi soferi jefuiti de diverse sume de bani, de la 300.000 de lei pâna la un milion de lei, fara ca politia sa reuseasca sa-i identifice pe hoti“, a mentionat vicepresedintele Camerei Nationale a Taximetristilor Dolj.


Gheorghe Tomescu sustine ca o mai buna colaborare cu politia le-ar spori taximetristilor impresia de siguranta: „Ar trebui ca politistii sa ne priveasca nu doar ca pe simpli soferi si sa intervina cu promptitudine atunci când facem o sesizare“.


Protectie prin GPS


Cea mai sigura metoda de aparare ramâne pentru orice taximetrist statia de emisie-receptie. Chiar si atunci când este implicat intr-un banal accident rutier, un taximetrist stie ca poate sa conteze pe colegii sai.


„Nu conteaza ca lucreaza la Romnicon, PMI, CONTACT sau orice alta firma de taxi. Este suficient sa anunte prin statie si locul respectiv se umple de taximetristi. Nu cred ca exista alta bransa in care sa fie atâta solidaritate. In Vest, toate taxiurile au sistem GPS, pentru a putea fi localizate usor de politie, si un buton de alerta. La nevoie, taximetristul apasa pe buton si este gasit in câteva minute de politisti“, a mai spus Tomescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII