11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalToti noii sefi de Parchete si instante, suspendati din functie

Toti noii sefi de Parchete si instante, suspendati din functie

Tribunalele, curtile de apel si Parchetele de pe lânga acestea au ramas fara noii sefi, numiti de CSM in urma concursului de luna trecuta, dupa ce procurorul Costel Niculeanu, din cadrul Parchetului Curtii de Apel Craiova, a atacat la Inalta Curte de Casatie si Justitie decizia CSM prin care Elisabeta Dragut era desemnata procuror general la Craiova.


Lupta pentru postul de procuror general al Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Craiova a capatat o turnura alarmanta, punând in pericol activitatea justitiei in România. Zeci de instante si Parchete din intreaga tara au ramas fara sefi, suspendati automat din functie in urma un recurs formulat de procurorul craiovean la Inalta Curte de Casatie si Justitie impotriva hotarârii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a declarat-o pe Elisabeta Dragut câstigatoarea concursului pentru postul de procuror general la Craiova.


Lupta pentru scaunul de procuror general


Totul a inceput cu concursul organizat de CSM in perioada septembrie-octombrie 2005 pentru ocuparea posturilor de conducere ramase vacante la tribunale, curti de apel, precum si la Parchetele de pe lânga aceste instante. Pentru postul de procuror general al Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Craiova au candidat, printre altii, Elisabeta Dragut, procuror general adjunct in cadrul institutiei amintite, si Costel Niculeanu, procuror in cadrul aceluiasi Parchet. La interviul sustinut in fata comisiei de examinare pentru prezentarea proiectului managerial, Elisabeta Dragut a obtinut 8,57, iar Costel Niculeanu 7,14. A urmat proba scrisa, la care Elisabeta Dragut a luat 6,83, iar procurorul Niculeanu 6,13. Cu o medie de 7,70 (fata de 6,64, cât obtinuse Niculeanu), Elisabeta Dragut a fost declarata câstigatoare a concursului, fiind numita procuror general al Parchetului Curtii de Apel Craiova. Nemultumit de rezultat, Costel Niculeanu – altfel un magistrat a carui temeinica pregatire profesionala nu poate fi contestata – a atacat rezultatele concursului, mai cu seama notele obtinute de contracandidata lui.


Asa a inceput sirul contestatiilor, care au culminat cu situatia actuala de incertitudine la conducerea Parchetelor si instantelor.


Contestatie respinsa de CSM


Pe 26 octombrie 2005, plenul CSM a luat in discutie contestatia formulata de procurorul Costel Niculeanu. Prin cererea sa, inregistrata sub numarul 2375/SG/2005, Niculeanu solicitase invalidarea concursului organizat de CSM, reverificarea si renotarea de catre alta comisie a proiectelor de management prezentate de el si de contracandidata sa declarata câstigatoare, precum si organizarea unui nou concurs pentru aceasta functie de conducere. Procurorul isi intemeia solicitarile pe sesizarea mai multor nereguli, dintre care pot fi mentionate: alcatuirea ilegala a comisiei de examinare, faptul ca nu i s-a permis sa-si expuna oral proiectul managerial, ci i s-au pus doar intrebari din acesta, respectiv ca nu s-au stabilit clar criteriile de notare la proba orala. Cel mai mult a insistat procurorul Costel Niculeanu pe faptul ca CSM nu a acceptat sa corecteze in paralel si sa compare lucrarea lui cu a contracandidatei câstigatoare, Elisabeta Dragut.


Prin hotarârea nr.505/26 octombrie 2005, plenul CSM a respins contestatia magistratului Niculeanu, combatând punct cu punct fiecare dintre solicitarile procurorului craiovean. Spre exemplu, CSM a aratat ca nu pot fi corectate in paralel si confruntate doua lucrari ale unor contracandidati intrucât notarea n-ar mai fi obiectiva, deoarece s-ar cunoaste identitatea candidatilor. De altfel, la nici un concurs din tara nu este admisa o contestatie de acest gen. Razboiul insa nu s-a incheiat aici.


Incertitudine pentru inca cinci luni


Nemultumit de hotarârea nr. 505 a CSM, procurorul Costel Niculeanu, uzând de un drept al sau prevazut de lege, a formulat recurs impotriva ei. Conform Regulamentului de organizare si functionare a CSM, hotarârile plenului CSM privind cariera si drepturile procurorilor si judecatorilor pot fi atacate cu recurs, care este de competenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie si care suspenda de drept hotarârea CSM. Drept urmare, toti sefii numiti la Parchetele si instantele din tara in urma concursului din septembrie – octombrie 2005 au fost la rândul lor suspendati din functii de recursul procurorului craiovean.


Asta n-ar fi insa cea mai grava consecinta. Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat ca termen pentru judecarea recursului data de… 30 martie 2006 (adica peste vreo cinci luni!). Pâna atunci, zeci de Parchete si instante din tara functioneaza fara sa aiba sefi.


Urmarile nu au intârziat sa apara. Nici joi si nici ieri nu se stia prea bine cine sunt conducatorii instantelor si Parchetelor cu sefi numiti proaspat. Asta pentru ca nimeni nu primise vreo delegatie pentru a conduce aceste institutii. Apoi, starea de incertitudine se va prelungi aproape o jumatate de an, pâna la data procesului de la Inalta Curte. Deocamdata atât despre aceasta stare de tensiune care a bulversat intregul sistem judiciar românesc. Ce o mai fi, vom vedea…


Incertitudine la Parchetele doljene


In prezent, la Parchetul Curtii de Apel Craiova conduce tot Elisabeta Dragut, insa din postura de procuror general adjunct. La Parchetul de pe lânga Tribunalul Dolj este, insa, o situatie mult mai incurcata. Proaspatul prim-procuror Gheorghe Stoian a fost suspendat si el din functie, iar atributiile sale trebuia preluate de prim-procurorul adjunct Ion Crivineanu. Doar ca magistratul Crivineanu se afla acum in ultimul lui concediu dinaintea pensionarii. Prin urmare, de conducerea institutiei se ocupa – insa fara sa aiba la mâna nici o delegatie in acest sens – seful sectiei de urmarire penala, procurorul Genel Giurca

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU