15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGreva din invatamânt continua

Greva din invatamânt continua

Greva generala din invatamânt va continua cel putin pâna mâine la prânz, când Birourile reunite ale celor patru federatii sindicale se vor intâlni pentru a decide daca semneaza acordul cu guvernul


Azi se implineste o saptamâna de când personalul din invatamântul românesc a intrat in greva generala. Dupa mai multe runde de negocieri intre sindicalistii din educatie si reprezentantii guvernului, executivul a venit pâna la urma cu o propunere de crestere a fondurilor alocate invatamântului in 2006. Intâmplator sau nu, propunerea guvernului de majorare a fondurilor destinate invatamântului a fost facuta sâmbata, exact la intâlnirea cu sindicalistii din educatie, la care a participat si presedintele Traian Basescu, acesta asumându-si rolul de mediator al conflictului.


Guvernul ofera 5% din PIB pentru educatie


Ultima runda de negocieri intre guvern si sindicatele din invatamânt a avut loc sâmbata, incheindu-se, dupa aproape 12 ore de discutii, prin redactarea unui proiect de acord, pe trei pagini. Documentul nu a fost insa semnat de liderii sindicali, acestia asteptând raspunsul colegilor din teritoriu, inclusiv in ceea ce priveste suspendarea grevei. Prin acest document, guvernul se angajeaza sa asigure in 2006 finantarea proiectelor si investitiilor din domeniul educatiei, prin resurse suplimentare de 1,1% din produsul intern brut (PIB) – echivalent a 34.498 de miliarde de lei vechi -, peste nivelul alocat prin proiectul de buget pentru anul viitor, astfel incât cheltuielile pentru invatamânt sa reprezinte 5% din PIB.


Programele care vor fi finantate – conform propunerii – se refera la asigurarea calitatii si perfectionarea cadrelor didactice in invatamântul preuniversitar, asigurarea calitatii examenelor nationale si a conditiilor pentru elevi in cadrul acestora, finantarea de baza a invatamântului universitar si postuniversitar, asigurarea spatiilor de invatamânt si a bibliotecilor. Alte proiecte propuse vizeaza reabilitarea laboratoarelor, a scolilor si a constructiilor scolare, dotarea unitatilor scolare cu calculatoare, constructia si reabilitarea campusurilor scolare, asigurarea manualelor scolare, dotarea unitatilor de invatamânt preuniversitar cu mobilier scolar, facilitati de transport pentru elevi in mediul rural defavorizat, asigurarea si imbunatatirea conditiilor de cazare a studentilor. Prin documentul mentionat, Ministerul Finantelor Publice se angajeaza sa asigure resursele necesare pentru finantare, iar Ministerul Educatiei si Cercetarii sa impulsioneze punerea in aplicare a proiectelor angajate, sumele fiind alocate in concordanta cu etapele de realizare a proiectelor.


Doar 8% in plus la salarii in 2006


In propunerea facuta de guvern sindicatelor din invatamânt se arata ca „fondurile bugetare suplimentare vor fi destinate exclusiv pentru finantarea proiectelor si nu pentru majorarea cheltuielilor de natura salariala“.


Documentul intocmit sâmbata mentioneaza si o majorare a salariilor cadrelor didactice de 8% in 2006, care va fi aplicata in doua etape. Profesorii vor beneficia, la 1 ianuarie 2006, de o majorare salariala de 5% – reprezentând un plus al veniturilor de 530.000 de lei vechi -, urmând ca la 1 septembrie 2006 sa beneficieze de alta majorare de 3%, reprezentând inca 330.000 de lei vechi. Totodata, guvernul s-a angajat sa plateasca profesorilor diferentele de sume calculate gresit la salarii in intervalul octombrie 2001 – octombrie 2004, masura care – la momentul respectiv – a determinat o parte dintre cadrele didactice sa se adreseze justitiei. Banii urmeaza sa fie achitati esalonat, incepând cu luna februarie 2006, intr-un interval maxim de 36 de luni, dupa ce Ministerul Finantelor si Ministerul Educatiei vor stabili exact cuantumul sumelor restante.


Valoarea medie estimata a sumelor datorate pentru perioada octombrie 2001 – octombrie 2004 este apreciata in prezent la circa 1.000 – 1.500 de miliarde de lei vechi pe an.


Prevederile acordului ar urma sa fie reglementate prin acte normative pâna la sfârsitul anului. Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat ca acordul propus de guvern ar trebui sa conduca la incetarea grevei din sistemul de invatamânt si la reluarea procesului educational incepând de astazi sau cel mai târziu de mâine.


Si totusi, greva continua


Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamânt, Aurel Cornea, a precizat ieri ca a trimis in teritoriu propunerea de acord facuta de executiv, iar liderii organizatiilor locale vor discuta cu sindicalistii din scoli, astfel ca la reuniunea de mâine a liderilor federatiilor sa fie cunoscut punctul de vedere al tuturor membrilor.


La rândul lui, liderul Federatiei „Alma Mater“, Razvan Bobulescu, a sustinut ca reactiile cadrelor didactice din invatamântul superior au fost diferite: „Unii au spus ca sunt multumiti, altii s-au bucurat ca au scapat de greva, iar altii au fost total nemultumiti“.


Presedintele executiv al Federatiei „Spiru Haret“, Marius Nistor, a declarat ca majoritatea nemultumirilor profesorilor cu care a stat de vorba vizeaza componenta salariala a acordului. De aceea, liderul sindical a precizat ca nu poate estima care va fi decizia finala a organizatiilor teritoriale. Pe aceeasi linie s-a mentinut si presedintele Federatiei Educatiei Nationale, Catalin Croitoru, care a declarat ca decizia privind continuarea sau suspendarea grevei generale trebuie sa fie unanima si ca, daca este cazul, se va negocia pâna se va ajunge la un punct de vedere majoritar.


Nici presedintele Traian Basescu nu s-a aratat convins ca greva va inceta astazi, insa a tinut sa mentioneze ca sindicalistii nu trebuie sa dea cu piciorul acestei propuneri a executivului: „Nimeni nu-si permite sa sacrifice un acord care dedica situatiei din scoli si universitati 1,1 miliarde de euro“.


Incetarea grevei s-ar putea decide mâine


Conducerile celor patru federatii sindicale din invatamânt se intâlnesc mâine, la Bucuresti, pentru a afla care este opinia dascalilor din toata tara cu privire la propunerile inaintate de guvern si pentru a stabili daca greva generala va continua sau nu. Cert este ca, pâna mâine cel putin, greva din invatamânt continua.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII