15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFostul sef al SEIP Gorj, trei ani de inchisoare cu suspendare

Fostul sef al SEIP Gorj, trei ani de inchisoare cu suspendare

Daniel Vaduva, fostul sef al Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei (SEIP) Gorj, a fost condamnat de Tribunalul Gorj la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru ca a primit mita din partea a doi cetateni australieni.


Fostul sef al Servicului pentru Evidenta Informatizata a Persoanei Gorj, Daniel Vaduva, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare dupa ce a fost gasit vinovat de comiterea infractiunilor de luare de mita si trafic de influenta.


Judecatorii Tribunalului Gorj au amânat cu o saptamâna pronuntarea in acest dosar si, in cele din urma, au hotarât sa il condamne la inchisoare pe politistul „spagar“, insa fara a-l trimite dupa gratii.


Se pare ca decizia magistratilor a fost influentata si de concluziile formulate la ultimul termen al procesului de avocata Somacescu, care a invocat lipsa de pericol social a faptelor comise. Pentru infractiunea de luare de mita, Daniel Vaduva a primit o condamnare de trei ani de inchisoare, iar pentru trafic de influenta au fost aplicate doua pedepse de trei ani de inchisoare.


In final, prin contopirea sentintelor, au rezultat trei ani de inchisoare cu executare, insa judecatorii au decis suspendarea efectuarii pedepsei pe cinci ani. In perioada respectiva, politistul va avea obligatia sa se prezinte, o data pe luna, la Serviciul pentru protectia victimelor si integrarea sociala a infractorilor, din cadrul Tribunalului Gorj, fiind inclus intr-un program de monitorizare.


S-a mai stabilit ca Vaduva a restituit denuntatorilor mita pretinsa si primita, in valoare de 350 de euro, si au mai fost fixate cheltuieli cu avocatii pusi din oficiu, in valoare de 500 de lei noi.


A cerut mita pentru a-si face datoria


Daniel Vaduva a fost trimis in judecata de Parchetul National Anticoruptie intrucât a primit mita de la doi cetateni români cu domiciliul in Australia care doreau transcrierea in registrele românesti de stare civila a unui certificat de nastere si a unuia de casatorie. Documentele fusesera emise de statul australian, in vederea eliberarii unui pasaport. Denuntatorii Mariana si Virgil Oproiu s-au conformat si i-au oferit politistului român suma de 250 de euro si 150 de dolari. Necazurile au aparut in privinta certificatului de casatorie, intrucât Virgil Constantin Oproiu si-a schimbat numele in Australia, iar o recunoastere oficiala in România era posibila numai printr-o hotarâre judecatoreasca. Daniel Vaduva a declarat ca mita avea rolul de a grabi formalitatile legate de transcrierea documentelor si urma sa ajunga in buzunarele unei angajate de la Serviciul National de Evidenta Informatizata a Persoanei Bucuresti (subinspector Nicoleta Ene) si in cele ale Elenei Pasarin, prim-grefier la Tribunalul Gorj si nasa lui Daniel Vaduva. Politistul a aflat intre timp ca procurorii anticoruptie se intereseaza de cazul sau si a restituit familiei Oproiu banii primiti. Momentul respectiv a fost surprins de o camera de filmat.


De precizat ca, dupa ce au depus o plângere la Parchetul National Anticoruptie, Mariana si Virgil Oproiu nu s-au mai prezentat si la proces.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS