17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Imbuibatii“ de la UCB Târgu Jiu

„Imbuibatii“ de la UCB Târgu Jiu

• Senatul Universitatii „Constantin Brâncusi“ din Târgu Jiu a adoptat o hotarâre prin care profesorii din invatamântul preuniversitar nu au voie sa predea in calitate de cadre didactice asociate la facultate • Un recent control al Ministerului Educatiei si Cercetarii a scos la iveala o situatie fara precedent, in ceea ce priveste numarul record de norme pe care il are un profesor de la UCB


Scandalurile de la Universitatea „Constantin Brâncusi“ (UCB) din Târgu Jiu par sa nu mai ia sfârsit si sunt intretinute de adevarate „gasti“, existente chiar in Senatul institutiei de invatamânt. Cele trei-patru grupuri incearca sa isi imparta puterea in Universitate, iar luptele interne pentru suprematie, care au vizat posturile de decani, prodecani sau prorectori au produs de fiecare data „pete“ de nesters pe imaginea UCB. Fostul rector Gheorghe Emil Moroianu, care a revenit asupra deciziei de a demisiona, formeaza impreuna cu prorectorul Nicolae Mischie aripa penala si conservatoare a Universitatii, iar noul rector ales de Senat, Dorel Chiritescu, fiind mult mai tânar este vazut ca un reformator, insa incapabil de a stapâni grupurile de interese. Decanul Facultatii de Stiinte Economice, Constantin Caruntu, si fostul decan Dan Ilie Morega, actual subprefect, formeaza alta grupare, ale carei interese sunt predominant economice, cei doi reusind sa dea noi conotatii termenului de nepotism. Cel vizat este in special decanul Constantin Caruntu, ale carui rude, deputatul Romanescu si seful lui de cabinet, Alexandru Genu Caruntu, sunt cadre didactice ale Facultatii de Stiinte Economice.


Interzis preuniversitarilor


Cu toate ca sunt dezbinati când vine vorba de impartirea sferelor de putere, membrii Senatului si sefii UCB sunt strâns uniti in jurul interesului financiar.


Orice alte tipuri de neintelegeri sunt repede uitate când vine vorba de buget si de taxele incasate de la cei peste 5.000 de studenti. Si pentru ca nimeni sa nu piarda la salariu, profesorii bugetari „din taxe“ au stabilit, prin intermediul Senatului Universitatii, ca nici un profesor doctor care activeaza in invatamântul preuniversitar sa nu poata preda la vreuna dintre facultatile Universitatii din Târgu Jiu. In acest fel, „plusvaloarea“ de norme este impartita intre universitari, existând cazuri in care anumiti profesori au ajuns sa detina si peste 15 norme, aceasta insemnând, in anumite situatii, venituri lunare de peste 100.000.000 de lei.


Este si cazul fostului rector, revenit asupra demisiei, Gheorghe Emil Moroianu. Acesta si-a dat demisia tocmai din cauza unor neintelegeri cu decanii anumitor facultati, insa a revenit când apele s-au mai linistit. Intre timp insa, Senatul UCB l-a ales ca rector pe prorectorul Dorel Chiritescu si nimeni de la Universitate nu mai stie cine are dreptul sa semneze acte in aceasta calitate.


Studenti impovarati de taxe


In timp ce cadrele didactice incaseaza lunar si peste 100.000.000 de lei vechi, cum este si cazul fostului rector Emil Moroianu, studentii sunt impovarati de taxe. Pe lânga taxa de studii, tinerii trebuie sa mai plateasca anual o taxa de inmatriculare, o taxa pentru legitimatia de student, o taxa pentru carnet si chiar o taxa pentru accesul la biblioteca. Desi taxa de studii depaseste 15 milioane de lei, la aceasta suma se adauga, pe lânga taxele amintite, si banii cheltuiti pentru achizitionarea cartilor profesorilor. In anumite situatii, de acest lucru depinde trecerea examenului.


Interesant este ca suma considerabila care se strânge din taxele de studii de la cei peste 5.000 de studenti a luat, in principal, drumul salariilor pentru cadrele didactice si pentru personalul administrativ, care, in foarte multe cazuri, este supradimensionat.


In ceea ce priveste investitiile, cel mai bun exemplu este cladirea Rectoratului, aflata in patrimoniul national si care, de peste un an, se afla in lucrari de reparatii si modernizare, pe care constructorul nu mai reuseste sa le finalizeze. De asemenea, o parte dintre studenti sunt nevoiti, fara a avea asigurat un mijloc de transport, sa se deplaseze pentru cursuri câtiva kilometri in afara orasului, la Dragoieni, unde conducerea UCB a gasit de cuviinta sa organizeze cursuri. Alte ore au loc in salile de clasa ale unei scoli generale, unde bancile vechi nu creeaza deloc o atmosfera universitara.


Ministerul cerceteaza


Adrian Gorun, secretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, a facut public faptul ca institutia pe care o reprezinta a demarat un control la Universitatea „Constantin Brâncusi“ din Târgu Jiu. Rezultatele partiale ale controlului au scos la iveala ca banii au fost o cheltuiti nechibzuit, precum si un numar excesiv de mare de norme pe cap de profesor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS