11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalHotii au golit de flori cimitirul Ungureni

Hotii au golit de flori cimitirul Ungureni

• Coroanele de flori au devenit tinta preferata a hotilor care s-au aciuat pe linga cimitirul Ungureni • Florile furate sint vindute apoi la mina a doua la tarabele din oras • Rudele celor ingropati fac pe paznicii in timp ce administratorii isi recunosc neputinta si dau vina si pe cei care nu isi platesc taxele de intretinere a mormintelor


Problemele din cimitirele Craiovei sint cunoscute de foarte multa lume. Nu o data s-a intimplat ca linistea celor care ar trebui sa-si gaseasca aici odihna de veci sa fie tulburata de oameni fara capatii, aciuati prin cimitir doar ca sa fure. Sub ochii paznicilor, acestia iau florile, luminarile si candelele de pe morminte. Hotii nu se tem nici macar de Dumnezeu. Rudele celor ingropati in cimitir s-au transformat in paznici ai mormintelor celor dragi. Cu o astfel de problema se confrunta si familia Iuliei Ignat, fetita de numai cinci ani care a murit miercuri, 19 octombrie, dupa ce a cazut de la etajul sapte in putul liftului din blocul U10 din cartierul Lapus.


„Am inmormintat fata simbata. Am plecat de la cimitir sa terminam cu pomana, iar dupa o ora sau doua m-am intors, dar nu am mai gasit nimic din florile de pe coroane. Am luat altele ca nu puteam sa las mormintul fetitei fara flori. Am revenit a doua zi ca sa pun poza Iuliei pe cruce si bineinteles ca florile disparusera din nou. Am trecut pe la Rotonda si am cumparat doi trandafiri albi. Alaturi era o tiganca cu trandafiri care ii dadea mai ieftin cu douazeci de mii. De unde credeti ca ii avea? Probabil ca de pe un mormint precum cel al bietului meu copil. Am fost si ieri (luni – n.r.) si disparusera si cei doi trandafiri albi“, a povestit Constatin Ignat. Tatal fetitei mai spune ca simbata au mai fost inca trei inmormintari in cimitirul Ungureni si ca la intoarcerea sa in cimitir si celelalte trei morminte ramasesera fara flori. „Nu se poate asa ceva. Sa nu aiba copilul meu liniste nici in mormint. Tot aici sint inmormintati si parintii mei. S-a mai furat si alta data, dar nu ca acum. In numai doua ore, cit am lipsit, sa dispara si ultimul boboc de floare?“, se intreba Constantin Ignat.


Dupa moartea tragica a Iuliei, parintii nu-si pot plinge copilul din cauza ca atunci cind vin la mormint trebuie sa faca mereu curat. „Trebuie facut ceva. Nu se poate sa lasi lucrurile in ordine si cind te intorci sa gasesti un adevarat jaf. Sotia mea a facut curat, iar acum este din nou mizerie“, a afirmat Constantin Ignat. Parintii Iuliei Ignat considera ca nici cei care se ocupa de administrarea cimitirului nu-si fac datoria asa cum ar trebui, desi sint platiti pentru acest lucru si inca din bani publici.


Ce spune administratorul cimitirului


Dumitru Spiridon, administratorul cimitirului Ungureni, a marturisit ca stie despre aceasta stare de lucruri, dar ca nu poate face mare lucru. „Stim si noi, stie si politia, dar ce sa le facem? Eu sint de parere ca legea este prea permisiva. Ar trebui ca atunci cind pune mina si ia o floare, faptasul sa fie acuzat de profanare. Politia vrea sa ne ajute, dar in conditiile de acum nu poate decit sa dea o amenda de cinci sute de mii pentru ca prejudiciul este mic. Amenda nu ii sperie si se intorc“, a afirmat Spiridon. In plus, nici cei doi paznici ai cimitirului, care lucreaza pe o tura, nu pot avea grija de cele 17.490 de morminte. „La cimitirul Sineasca exista un contract cu o firma de protectie si paza si nu sint probleme. Din nefericire, lipsa banilor nu ne permite sa facem o astfel de investitie. Oamenii au uitat ca au aici inmormintati parinti sau copii si nu-si platesc taxele. Abia daca adunam de la cinci sute de persoane care au locurile de veci in acest cimitir“, a mai spus Dumitru Spiridon.


In aceste conditii, singura consolare a celor care au rude inmormintate in cimitirul Ungureni este ca hotii nu se dedau la fapte mai grave, probabil stiind ca acuzatia de profanare de morminte se pedepseste cu inchisoarea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII