25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTrei podete au fost rupte si patru sate au ramas izolate

Trei podete au fost rupte si patru sate au ramas izolate

Drumuri rupte, podete luate de viitura si patru sate izolate, acesta este bilantul dezastrului produs de precipitatiile cazute in noaptea de luni spre marti in judetul Vilcea. Viitura puternica a spart digul de protectie a piriului Geamana in sase locuri, iar zeci de militari si pompieri au ridicat baraje din saci de nisip in calea apelor care amenintau gospodariile oamenilor. Hidrologii avertizeaza asupra pericolului depasirii cotelor de atentie si de inundatie pe principalele riuri din judet.


Cele mai afectate zone sint cele din sudul judetului Vilcea. Comunele Olanu si Dragoesti, care abia isi revenisera dupa primele inundatii, au fost puse din nou la grea incercare de furia apelor. Totul a inceput in dimineata zilei de luni, cind s-a pornit sa ploua torential. In jurul prinzului, piriul Trepteanca, in zona localitatii Olanu, s-a umflat, viitura atingind cota de atentie. Apele involburate au maturat totul in cale. Puntile si podetele au fost luate cu totul, iar gradinile a zeci de gospodarii au fost inundate.


Piriul Trepteanca a iesit din matca, a rupt drumul comunal si podul care facea legatura intre satele Olanu si Casa Veche si sute de familii au ramas izolate.


Marian Calugarasu, primarul localitatii Olanu, sustine ca potopul a maturat totul in cale inclusiv podurile si podetele aflate in lucru dupa inundatiile trecute. „Pierderile sint estimate la citeva zeci de miliarde de lei. Am ajuns un fel de Mesterul Manole: ce construiesc pe timp de soare se darima pe timp de ploaie. Toate puntile si podetele peste piriul Trepteanca au fost luate cu totul. Au ramas izolate 210 familii din satele Trepteanca si Casa Veche. Oamenii nu pot nici macar sa mearga sa-si ia piine“, a spus Calugarasu.


Cu banii primiti de la guvern, edilii au reusit sa refaca albia riului in punctele sensibile, precum si drumul comunal care leaga satul Casa Veche de restul comunei. „Le-am refacut degeaba pentru ca au fost distruse din nou. Am cheltuit pina acum 600 de milioane de lei. Au fost luate cinci punti data trecuta si reusisem sa refacem decit una, cea care asigura accesul spre satul Niculesti. Acum a luat-o si pe-asta“, s-a tinguit primarul.


Viitura de pe piriul Trepteanca a distrus drumul judetean 648, precum si podul care facea legatura cu localitatea Ionesti, iar acum localnicii sint nevoiti sa faca un ocol de citeva zeci de kilometri pentru a merge la lucru.


Doua podete au fost luate de ape


Apele au facut ravagii si in localitatea Dragoesti, in satul Geamana, unde piriul cu acelasi nume s-a umflat si s-a revarsat peste digurile construite de autoritati maturind gradinile localnicilor. Viitura a rupt si puntile care asigurau accesul spre satul Gemana, zeci de familii raminind izolate. Cele doua punti au fost construite anul trecut si date in folosinta cu o luna inainte de alegeri. Localnicii sustin ca vechiul primar a facut lucru de mintuiala si s-a grabit sa-l inaugureze cu fast ca sa il aleaga lumea din nou. „La prima apa mai mare a zburat si podetul. Asta se intimpla asta- vara. De atunci ne rugam de primar sa-l repare. Nu ne-a ascultat. Acum a luat-o apa si pe-asta. Nu mai avem pe unde trece“, a afirmat suparata Floarea Antocica.


Oamenii ar vrea ca din doua podete rupte primarul sa-i ajute sa faca unul singur macar. „De dimineata, cind s-au mai retras apele, am trecut prin albia riului cu copiii in spate. Trebuia sa se duca la scoala. Barbatul meu a lipsit de la serviciu. Cind a plecat el de acasa cu noaptea in cap era apa de peste un metru. S-a intors acasa pentru ca nu a avut pe unde trece“, a mai spus Ioana Antocica.


Familia Preda este izolata, iar daca va continua sa ploua viitura ameninta sa le inunde si gospodaria. „Mi-e frica, maica, de nu mai pot. Daca mi se face rau in casa nici nu poate sa ajunga salvarea la mine, ca nu are pe unde sa treaca. Riul a mincat malurile de tot… mai are un pic si ajunge in curte“, a declarat Gheorghita Preda, de 76 de ani, din satul Geamanu.


Mazilu Petria locuieste chiar pe marginea piriului si povesteste ca atunci cind a inceput urgia a crezut ca ii ia apa casa cu totul: „Vuia piriul de ziceai Doamne, ce-o fi? Toata noaptea am stat in drum ca mi-a fost frica sa stau in casa. Au facut ceva lucrari de indiguire, dar degeaba. A venit apa mare, de trei, patru metri, si a luat toate betoanele lor“.


Bani aruncati pe… girla!


Situatia este asemanatoare in Satul Nou, situat in imediata apropiere a albiei piriului Geamana. Aici, 70 de familii sint in pericol de a fi inundate. Problema este cu atit mai grava cu cit albia piriului Geamana a fost regularizata cheltuindu-se aproximativ 18 miliarde de lei vechi. Lucrarea a fost finalizata in 2003 si se afla in garantie. Cu toate acestea, la prima viitura dalele de beton au fost luate de ape precum frunzele cazute toamna.


Toma Boncan, directorul Directiei Apelor Olt, spune ca pentru refacerea malurilor piriului se vor cere din nou fonduri de la guvern. „La ora actuala, lucrarea efectuata de SC APASCO SA Maneciu este analizata pentru a se studia cauzele care au dus la construirea defectuoasa a lucrarii. Daca societatea nu va face fata vom cere din nou fonduri de la guvern, astfel incit albia piriului sa fie consolidata asa cum trebuie“, a declarat Toma Boncan.


Alta asezare afectata de inundatii este comuna Prundeni, unde peste 50 de gospodarii au fost acoperite de ape. Potrivit avertizarilor meteorologice, in perioada imediat urmatoare este de asteptat ca precipitatiile sa creeze din nou probleme. Conducerea Directiei Apelor Olt precizeaza ca trei riuri (Luncavat, Maciuca si Cerna) au ajuns deja la cota de atentie, iar riul Otetelis a atins cota de inundatie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS