11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCalafatul va avea conditii de mediu la standarde europene

Calafatul va avea conditii de mediu la standarde europene

In cursul lunii octombrie, in municipiul Calafat se vor finaliza lucrarile la statia de epurare a apelor uzate din oras, construita cu fonduri UE. Aceasta face parte dintr-un proiect mai amplu privind imbunatatirea conditiilor de mediu.


Pe linga statia de epurare, se mai are in vedere extinderea retelei de canalizare menajera si pluviala, precum si contruirea unui drum betonat de centura. Lucrarile la primul obiectiv, demarate in martie 2004, sint programate sa fie finalizate in cursul lunii octombrie. In ce priveste fondurile necesare, administratia locala din Calafat a obtinut o finantare PHARE in valoare de 3,3 milioane de euro, la care se adauga o co-finantare de 25% din Fondul National de Dezvoltare si 10% din fonduri locale.


Astfel, valoarea totala a proiectului ajunge la circa 5,1 milioane de euro. De mentionat ca finantarea PHARE pentru proiectul din Calafat a fost obtinuta in urma unei competitii nationale de proiecte, in cadrul programului PHARE 2001, Coeziune Economica si Sociala – componenta de infrastructura mare regionala. Evaluarea preliminara la nivel national a proiectelor de infrastructura a fost realizata cu sprijinul unui grup de lucru inter-institutional si al unei firme de asistenta tehnica straina.


Conditii de mediu la standarde europene


Statia de epurare, prima componenta a proiectului, va prelua si epura apele uzate menajere colectate prin retaua stradala de la blocurile de locuinte, locuinte individuale, scoli, unitati administrative, precum si de la agentii economici. Namolul tratat in urma epurarii apelor reziduale va putea fi folosit in agricultura. Directoarea Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) 4 Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, a precizat institutia pe care o conduce monitorizeaza in permanenta stadiul executiei lucrarilor. La rindul sau, primarul municipiului Calafat, Petre Traistaru, a afirmat:„Proiectul «Imbunatatirea conditiilor de mediu», derulat prin finantare PHARE, a condus la gasirea unor solutii pentru crearea premiselor dezvoltarii economice a orasului, a imbunatatirii infrastructurii, a conditiilor de mediu si, implicit, a starii de sanatate a locuitorilor. Prin realizarea obiectivelor din proiect se vor respecta normele europene in ce priveste poluarea“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS