9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScolile din Vilcea si-au deschis portile

Scolile din Vilcea si-au deschis portile

Aproape 70.000 de scolari si prescolari din Vilcea au inceput ieri scoala. Copiii, parintii, precum si dascalii erau emotionati. In timp ce majoritatea scolilor din oras stralucesc de curatenie, unele din unitatile scolare din mediul rural arata jalnic, in ciuda eforturilor autoritatilor locale de a le pregati pentru noul an scolar. In plus, anul acesta, elevii care provin din familii cu probleme financiare nu si-au mai primit rechizitele gratuite, iar pina la sfirsitul acestei luni nici nu le vor vedea. Reprezentantii Inspectoratului Scolar nu neaga ca e posibil ca in judet sa mai existe scoli unde nu s-au incheiat lucrarile de igienizare, dar afirma ca in Vilcea nu exista nici o unitate scolara care sa nu-si fi deschis ieri portile pentru a-si primi elevii. Oficialii judetului au preferat ca la festivitatile prilejuite de deschiderea anului scolar sa mearga la scolile din centrul orasului. Prefectul Anuta Handolescu a ales sa le vorbeasca elevilor de la Colegiul National „Mircea cel Batrin“, la fel si primarul Mircia Gutau si inspectorul general Mihail Moldoveanu. Deputatul PSD Aurel Vladoiu a ajuns la Liceul Energetic, scoala care mai nou a primit titulatura de Colegiu National, in timp ce presedintele consiliului judetean, Dumitru Buse, a ales sa asculte clinchetul clopotelului la Scoala „Tudor Vladimirescu“ din Dragasani si la Colegiul National Economic din Rimnic.


Geamuri sparte si porti lipsa la Scoala din Lespezi


Zarva mare la Scoala „Take Ionescu“ din Rimnic. Copii si parinti au umplut pina la refuz curtea scolii. Cei mai mari dintre elevi isi povesteau aventurile din vacanta de vara. Cei mai mici, bobocii, erau insa sfiosi. Nu se cunosteau intre ei si, din cind in cind, mai aruncau in spate o privire catre parinti. S-au inscris la un invatator, dar pentru ca solicitarile au fost prea multe, unii s-au trezit in ultima zi ca nu mai sint pe lista respectiva. Aceeasi atmosfera si la Colegiul National „Mircea cel Batrin“. Elevii din clasele mai mari erau nerabdatori. Abia asteptau sa se termine discursurile, sa-si ia cartile si orarul pentru ziua urmatoare si sa plece cu colegii la un suc in parc. Situatia era mult diferita la Scoala cu clasele I-IV din Lespezi. Pentru cei 18 copii care invata la aceasta unitate scolara din cartierul Goranu, aflata in subordinea Consiliului Local Rimnicu Vilcea, noul an scolar a debutat fara prea mare tam-tam. Elevii au intrat in salile de clasa, curate si varuite, e adevarat, dar cu geamuri sparte. Autoritatile locale nici nu au trecut pe acolo. „Nu stiu nimic, nu a trecut nimeni pe aici. Festivitatile au fost la scoala de centru“, a declarat invatatoarea. Si reprezentantii Inspectoratului Scolar ridicau din umeri. „Asta e situatia. Primaria a alocat 200 de milioane de lei pentru reparatii, iar in zilele urmatoare va merge si ADP-ul sa vada ce se mai poate face. Dar prea multe nu sint de facut. Nu mai este nici poarta ca au furat-o… , iar cei de la primarie sustin ca pentru cei citiva elevi care mai sint acolo nu se merita sa faca investitii. Mai bine le asigura transportul catre Scoala din Goranu. De la anul, aceasta unitate va fi inchisa“, a sustinut Ion Gava, inspector scolar general adjunct. Intre timp, o parte dintre elevii care frecventau aceasta scoala s-au mutat la Scoala nr. 8 din Colonia Nuci.


27 de tineri romi din Colonia Nuci s-au inscris in clasa I


La Scoala din Colonia Nuci, noul an scolar a debutat fara probleme, in prezenta inspectorului general adjunct, Ion Gava. Cei aproximativ 170 de elevi, printre care si romi, au venit la scoala inca de dimineata sa se asigure ca nu vor ramine fara lapte si corn. Printre ei si cele citeva zeci de tineri romi, trecuti de virsta normala de scolarizare, care anul acesta vor intra in clasa I sau in clasa a V-a, asteptau cu nerabdare sa intre in salile de curs si sa-si cunoasca profesorii. Scoala nr. 8 din Colonia Nuci va fi una dintre unitatile scolare vilcene aflate in sinul coloniilor de romi si rudari, unde se va implementa Programul PHARE „Acces la educatie pentru grupuri dezavantajate“. Au fost infiintate doua clase: una pentru ciclul primar, unde s-au inscris deja 27 de tineri cu virste cuprinse intre 16 si 27 de ani, iar alta pentru ciclul gimnazial. Ca sa-i stimuleze sa vina la aceste cursuri, tinerii vor primi de la scoala o masa cu hrana rece in fiecare zi.


Scolile afectate de inundatii au fost deschise


Noul an scolar a debutat si in scolile afectate de inundatii, desi lucrarile de reparatii inca nu au fost finalizate. „Mai sint unele lucruri de pus la punct, dar, in mare, lucrarile s-au terminat. Se mai lucreaza la gardul de la Gradinita din Sirineasa, dar nu va fi o problema pentru copii“, a spus Dan Sararu, primarul localitatii. Si la Fiscalia, autoritatile locale au declarat ca scoala, desi afectata de precipitatiile abundente din aceasta vara, a fost deschisa si noul an scolar a debutat fara probleme. La fel si la Bunesti si in Babeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS