9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCredite pe banda rulanta acordate in baza unor falsuri

Credite pe banda rulanta acordate in baza unor falsuri

Un consilier financiar al ING Bank a pus pe picioare o banda care obtinea carduri cu descoperire de cont pentru cei interesati, folosind adeverinte de venit falsificate, pe care erau mentionate salarii fabuloase


Dupa miile de miliarde deturnate ilegal din bugetul statului prin intermediul rambursarilor ilegale de TVA acordate de Finantele doljene, infractorii craioveni se fac din nou remarcati. De aceasta data este vorba despre o frauda bancara de un tip nemaiintilnit, pusa la cale de o banda de noua oameni, coordonati de un consilier financiar al ING Bank, de fapt un colaborator al bancii. Deslusirea intregului sir de falsuri si inselaciuni si anihilarea activitatii acestei bande a fost posibila printr-o strinsa conlucrare a politistilor Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Craiova cu colegii lor de la Inspectoratul Judetean de Politie Dolj si Serviciul de Informatii si Protectie Interna, sub coordonarea procurorilor Biroului Teritorial Dolj al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.


Directori generali pe banda rulanta


Pe linga sediul central al sucursalei doljene, ING Bank a deschis in Craiova si trei unitati self-bank, in fapt firme distincte care, in baza unor contracte de francize cu banca mentionata, ofera spre vinzare produse si servicii ale ING Bank, precum deschideri de conturi, eliberari de carduri, inclusiv de tipul celor cu descoperire de cont, dar si asigurari de viata. Activitatea ING Bank se desfasoara si prin intermediul unor consilieri financiari, care, in baza unor contracte de colaborare cu banca, consiliaza persoane care doresc produse si servicii ING Bank, activitate pentru care sint remunerati prin comisioane si bonusuri.


Aceasta este activitatea oficiala a bancii, insa, de citeva luni, la urechile politistilor de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Craiova au ajuns informatii conform carora, prin citeva localuri craiovene functionau un soi de „ghisee bancare volante“ ale ING Bank. Pe terasa din fata magazinului Mercur, la cofetaria Amandina si in restaurantul Doljana, citiva indivizi lati in umeri si rasi in cap se intilneau cu diverse persoane care erau interesate in obtinerea unor imprumuturi, insa nu aveau loc de munca, ori aveau salarii prea mici pentru a beneficia de imprumuturi bancare. Pe un colt de masa, ori pe genunchi, in fata unei cafele, un asa-zis „functionar bancar“ – o doamna „bine“, purtind mai tot timpul fusta mini, in ciuda celor 47 de ani pe care ii avea – le completa potentialilor amatori de imprumuturi formulare prin care acestia solicitau un card cu descoperire de cont la ING Bank. „N-aveti salariu care sa va permita obtinerea unei descoperiri de card? Nici o problema!“, li se spune clientilor. Membrii bandei le „fabricau“ clientilor adeverinte de venit false, din care intotdeauna reiesea ca au salarii lunare de peste 28.000.000 de lei, indeplinind functii de inginer-sef sau director general. Ca sa autentifice aceste adeverinte, falsificatorii foloseau peste 30 de stampile ale unor firme inventate sau chiar ale unor societati reale, aflate in stare de faliment.


„Comisioane“ pentru imprumutul ilegal: peste 50%


Clientul, insotit de un membru al bandei, mergea apoi la un self-bank al ING Bank, unde solicita obtinerea unui card cu descoperire de cont, depunind actele false. Solicitarea ajungea pina la urma la ING Bank, ai carei functionari, pentru a verifica solvabilitatea solicitantului, sunau la un numar de telefon al „firmei“, mentionat pe formularul depus, pentru a cere relatii despre potentialul client. La numarul de telefon respectiv raspundea, insa, „contabilul“, unul dintre membrii bandei, care, cu agenda in fata, stia sa spuna precis salariul celui care solicitase cardul, ba il mai si lauda la telefon, spunindu-le angajatilor bancii ca este „un angajat model“, „un foarte priceput manager“, ori altele asemenea. Indusi astfel in eroare, functionarii ING Bank aprobau emiterea unui card cu descoperire de cont pe numele clientului respectiv, card care ii permitea posesorului sa scoata de la bancomat, fara sa aiba nici un leu in cont, o data si jumatate cit salariul trecut pe adeverinta falsificata.


In momentul in care primea cardul si codul PIN, clientul mergea la bancomat, insotit de unul sau mai multi membri ai bandei, pentru a-si lichida contul. Din intreaga suma, clientul era obligat sa plateasca bandei 40% drept „comision“. In plus, era obligat sa incheie si o asigurare de viata la ING Bank prin consilierul financiar al acestei institutii, nimeni altul decit „doamna bine“ care coordona intreaga banda.


Din tot imprumutul, clientul raminea cu cel mult 45-50% din bani, insa trebuia sa restituie bancii tot imprumutul, plus dobinda, in zece rate lunare. Membrii bandei – baietii rasi in cap – imparteau 40% din suma, nu inainte de a-i da o parte si femeii care ii coordona. Femeia – consilier financiar la ING Bank – cistiga din doua directii: pe de-o parte cota ei din „comisionul“ perceput clientului de banda, iar pe de alta parte din comisioanele si bonusurile oferite legal de banca pentru noii clienti adusi si pentru asigurarile de viata incheiate de acestia.


Gafa care a umplut paharul: director general cu salariu de 37 de milioane la doar 19 ani


Afacerea a mers insa pina miercuri, cind politistii de la Crima Organizata i-au incatusat pe principalii actori ai acestei inselatorii. Schema tepelor date ING Bank a iesit la iveala in momentul in care banda a facut o gafa imensa: au completat documentele pentru descoperire de card unui asa-zis „director general“ al unei firme, cu un salariu lunar de 37.000.000 de lei, in ciuda virstei sale de doar… 19 ani.


Sase persoane au fost arestate preventiv, in baza unor mandate emise de Tribunalul Dolj: Daniela Eugenia Ilie, de 47 de ani, capul bandei, consilier financiar la ING Bank; Nicolae Daniel Schiopirlan, de 34 de ani, din Filiasi, fiul cunoscutului Titi Schiopirlan, ajuns si el in spatele gratiilor dupa ce politistii au gasit la el acasa vreo 20 kg de droguri; Gabriel Tudor, de 33 de ani, din Craiova, cunoscut procurorilor dupa ce a savirsise o tentativa de omor; Florin Laurentiu Negoita, de 27 de ani, din Craiova, instructor auto si taximetrist la Romnicon, care purta intotdeauna asupra lui geanta cu stampile pentru falsificarea adeverintelor de venit; Aurelian Victor Manescu, de 54 de ani, un falsificator cunoscut oamenilor legii doljeni; Silviu Mastalier, de 25 de ani, „contabilul“ bandei, agent de asigurari la SC Generali Asigurari SA. Alte trei persoane sint cercetate in stare de libertate, avind roluri minore in activitatea bandei: Cati Violeta Mic, de 25 de ani, din Dragasani, agent de asigurari la SC Generali Asigurari SA, iubita lui Mastalier; Eugen Stancu, de 36 de ani, din Celaru, sofer, Sabin Dinu, de 38 de ani, fara ocupatie. Invinuiti de constituire sau aderare la un grup criminal organizat, complicitate la inselaciune, fals si uz de fals, cei noua risca pina la 20 de ani de puscarie.


Nici cei care au beneficiat de astfel de imprumuturi nu vor scapa, insa, basma curata. 107 au fost deja identificati, din care 57 au si fost pusi sub invinuire pentru inselaciune, complicitate la fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals, riscind pina la 15 ani de inchisoare, plus faptul ca sint obligati sa restituie imprumuturile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS