9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRazboi cu declasificarile pe masa

Razboi cu declasificarile pe masa

Dupa ce Traian Basescu a cerut „iesirea din minciuna“ prin dezvaluirea informatiilor privind grupurile de interese, Tariceanu contraataca cerind si el declasificarea documentelor


SRI a devenit arbitrul luptei intre palate. Exista o singura solutie pentru rezolvarea disputei intre cele doua palate, declasificarea documentelor privind grupurile de interese care ar influenta unii ministri. Insa, aceasta declasificare nu poate fi facuta decit daca cel care a emis informatiile, adica SRI, o va cere, o actiune foarte complicata procedural si destul de putin probabila.


Acum citeva zile, presedintele a acuzat dur guvernul si, in momentul in care Tariceanu a negat existenta presiunilor, Traian Basescu l-a facut practic mincinos si a amenintat ca va cere declasificarea informatiilor pentru a „proba minciuna“. Ieri, premierul a contraatacat cu aceeasi arma si a spus ca va solicita oficial ca, in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Ţarii, sa fie declasificate documentele inaintate de serviciile secrete la care Traian Basescu a facut referire. Astfel, mingea este aruncata in curtea SRI, care se vede in postura de a arbitra lupta fatisa intre cei mai importanti oameni din stat, presedintele si premierul.


Procedura complicata


Conform Legii privind protectia informatiilor clasificate si Standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in România, procedura declasificarii documentelor respective este destul de complicata. Informatiile secrete de stat pot fi declasificate prin hotarire a guvernului, dar numai la solicitarea motivata a emitentului, adica, in acest caz, a Serviciului Român de Informatii. Informatiile se declasifica daca termenul de clasificare a expirat, daca dezvaluirea informatiilor nu mai poate prejudicia siguranta nationala, apararea tarii, ordinea publica ori interesele persoanelor de drept public sau privat detinatoare sau daca a fost atribuit de o persoana neimputernicita prin lege. Legea mai prevede ca, ori de cite ori este posibil, emitentul unui document clasificat trebuie sa precizeze daca acesta poate fi declasificat ori trecut la un nivel inferior de secretizare, la o anumita data sau la producerea unui anumit eveniment.


Vrea o confruntare fata in fata


De asemenea, primul-ministru incearca sa rezolve situatia creata prin declaratiile presedintelui si printr-o discutie fata in fata cu Traian Basescu, intrevedere pentru care va cere mandatul Consiliului National de Conducere al Aliantei DA „E nevoie de o clarificare absoluta, sa indepartam orice fel de ambiguitati referitoare la acuzatii de coruptie asupra membrilor guvernului sau asupra modului in care se iau deciziile in guvern“, a declarat Tariceanu.


Decizia de a cere o intrevedere cu seful statului a fost deja aprobata, marti seara, de Comitetul Executiv al PNL, o intrunire in care, sustin surse din PNL, mai multi lideri ai partidului s-ar fi declarat nemultumiti de atitudinea presedintelui fata de premier. Printre cei care au criticat dur demersul lui Basescu s-au numarat Adrian Iorgulescu si Puiu Hasotti. Acesta a reactionat si fata de comportamentul democratilor si neimplicarea lor in actul guvernarii, cerind sa se lamureasca daca PD este alaturi de PNL sau impotriva partenerului de Alianta.


In privinta discutiei cu Basescu, liberalii au stabilit sa ceara aceasta intrevedere sub forma unei consultari a presedintelui cu partidele parlamentare, pe motiv ca exista o criza politica, dar consultarea sa se faca separat, mai intii cu Alianta si apoi cu celelalte formatiuni. Solicitarea trebuie sa vina insa din partea liderilor Aliantei, iar pentru acest lucru, liberalii trebuia sa-i convinga mai intii pe colegii democrati, in sedinta de ieri a conducerii Aliantei.


Ameninta cu periclitarea integrarii


Alta arma pe care premierul Calin Popescu Tariceanu o foloseste in disputa cu Cotroceniul este integrarea europeana. Folosita, alaturi de situatia de dupa inundatii, ca motiv pentru a nu mai demisiona, este readusa in scena pentru a-l acuza pe Traian Basescu ca, prin destabilizarea situatiei politice, pericliteaza parcursul european al României. „Eu cred ca este obligatia mea, in acest moment, sa tratez situatia politica cu maxima responsabilitate, pentru ca altfel parcursul european al României va fi pus in pericol de aceste permanente spasme care se produc pe scena politica româneasca si care vor duce la concluzia simpla ca România e o tara greu de guvernat sau imposibil de guvernat“, a spus seful executivului. Totodata, el a atentionat ca in aceste conditii exista pericolul ca, in toamna, României sa i se aplice clauza de salvgardare. „Eu cred ca am responsabilitatea sa mentin stabilitatea politica in România si sa asigur stabilitatea coalitiei pentru a avea o guvernare eficienta, care sa se axeze pe problemele serioase pe care le avem in acest moment: refacerea tarii dupa inundatii si agenda de integrare europeana, care reprezinta obiectivul nostru“, a adaugat Tariceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS