20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZeci de gospodarii din Craiova s-au transformat in adevarate helestee

Zeci de gospodarii din Craiova s-au transformat in adevarate helestee

In urma ploilor din ultimele zile, numeroase gospodarii de pe strazile Fermierului, Brestei, Catargiu, Homer, Romanitelor si Riului au fost afectate, iar oamenii se lupta sa scoata apa din curti si din case. In unele cazuri, problemele sint cauzate de lipsa canalizarii, iar in altele de infundarea canalelor de scurgere. Viceprimarul Gheorghe Nedelescu a declarat ca ieri-dimineata angajatii municipalitatii munceau de zor pentru a-i ajuta pe cetateni. Acesta nu stia insa ca si pompierii se aflau pe teren, in zona cu cele mai multe probleme, pe strada Fermierului.


Sute de gospodarii din Craiova au fost inundate in urma ploilor de la sfirsitul saptaminii trecute, proprietarii acestora asteptind in zadar interventia autoritatilor locale. Dina Dragan, una dintre victimele dezinteresului primariei, nu mai poate locui in casa din cauza apei care o inunda de cite ori ploua mai tare. „De simbata, dorm impreuna cu fiul meu si cu puii in doua camarute din spate, in care a intrat mai putina apa. Nu am unde sa dau animalelor sa manince, pentru ca e apa peste tot. Am toata casa incurcata, pentru ca am ridicat toate lucrurile, sa nu se ude. Nu mai putem sta acolo deoarece dusumeaua s-a umflat de la apa si miroase foarte urit. Imi e frica sa nu ne imbolnavim de plamini, mai ales baiatul meu care are si asa probleme cu sanatatea“, a adaugat batrina. Fiul femeii, de 52 de ani, este pensionat pe caz de boala din 1983 si nu poate ajuta la evacuarea apei din curte, singura speranta a batrinei fiind autoritatile locale care, insa, se lasa asteptate. Pensia ei de 800.000 lei si cea a fiului, de 1.700.000 de lei, abia le ajung ca sa supravietuiasca, ei neavind posibilitatea sa cumpere cei citiva saci de ciment de care au nevoie. „Vrem sa scoatem dusumeaua si sa turnam ciment, ca sa scapam de igrasia din casa, dar de unde bani? M-au mai ajutat vecinii, dar nu pot mai mult, pentru ca si ei se lupta cu apa. O sa ma duc pe la primarie, poate ma ajuta, ca nu stiu la cine sa apelez. Eu nu am bani nici sa bag pamint in curte sa mai opresc apa, darmite sa iau ciment si piatra“, a mai spus batrina.


Alte gospodarii, acelasi necaz


Gospodaria lui Ion Ungureanu, de pe strada Fermierului nr. 14, nu a fost nici ea ocolita de apa. „Casa e construita in 1962, dar nu am avut probleme cu apa pina acum patru-cinci ani. Am bagat o groaza de ciment in casa pina acum, dar cit sa mai punem… Deja am astupat doua beciuri pentru ca se umpleau tot timpul cu apa“, a spus Ion Ungureanu. „De vina sint cei care au construit in ultimul timp, pentru ca au astupat santul de scurgere. Inainte, toata apa era preluata de acest sant si nu aveam nici o problema. Acum asteptam sa vina pompierii, pentru ca noi nu putem scoate atita apa din curte. Data trecuta au scos trei cisterne“, a adaugat Ungureanu. La nr. 12 , in gospodaria lui Alexandru Cepoi, este aceeasi situatie. Apa balteste in curte, iar casa este plina de igrasie. Si aici este asteptata interventia primarie pentru evacuarea apei. Paul Dinca, locuieste pe strada Homer, la nr. 40. Pentru ca nu este canalizare pe strada, apa i s-a scurs in curte, afectindu-i locuinta. „Am trimis copii sa stea pe la rude pentru ca imi e frica sa nu cada casa pe ei. Am pus niste propte sa o mai tina, dar imi e tare frica. Troznesc peretii de zici ca acum cade, iar azi-noapte a cazut o bucata de tavan chiar linga patul in care dormeam. Am fost la subprefect acum o luna, cind am fost inundati, si a promis ca se va ocupa de canalizarea promisa in campanie de primar, dar nu a facut nimic pina acum“, a precizat Dinca.


Marian Antonie, de la nr. 42, vecinul lui Paul Dinca, are apa pina la briu in casa. „Am bagat o masina de moloz si pietris in curte ca sa mai inalt terenul, dar degeaba, tot intra apa. Am fost nevoit sa plec de acasa. Copiii i-am dus la o ruda la Podari, pentru ca nu puteau trai in conditiile astea“, a spus barbatul. „A trecut simbata Nedelescu pe strada noastra si a dispus sa fie desfundat un canal din cauza caruia stam noi in apa. O parte a acestuia este pe proprietatea unei vecine, care l-a astupat ilegal. Am incercat sa discutam cu ea pentru a lamuri situatia, insa nu ne-a ascultat“, a incheiat Marian Antonie.


Ileana Bocianu, care locuieste pe strada Homer, la nr. 6, a sunat duminica la pompieri pentru a le cere ajutorul. „Mi-au zis ca sint altii mai afectati decit mine si sa sun la numarul cetateanului, 984. Trebuie sa vina cineva pentru ca o sa cada casa pe vecinul Paul Dinca. La numarul cetateanului mi se spune ca nu e alocat. Nu stiu ce sa mai cred“, a spus femeia, care locuieste impreuna cu fetita sa de un an in casa inundata.


Autoritatile locale fac cu greu fata miilor de litri de apa


„Am intimpinat foarte multe probleme, in special pe strada Fermierului, unde, la numarul 50, apa a invadat curtea, dar si locuinta. Aseara (duminica seara – n.r.), cind am plecat de pe teren, evacuasem apa din toate curtile si casele. Pentru ca a plouat in continuare, in dimineata asta ne-am trezit ca totul era la fel ca duminica. In anumite situatii, vinovati sint si proprietarii, deoarece si-au ridicat constructiile pe pinza freatica. Noi veneam si trageam apa si 15 minute mai tirziu se facea la loc. Am pus la dispozitia echipajelor sase vidanje si trei motopompe, cu ajutorul carora incercam sa ii ajutam pe oameni. Pe unele locuri am facut noi citeva canale de scurgere, pentru a mai ameliora din probleme, insa mai mult nu s-a putut. Afectate au fost si strada Romanitelor, unde, la nr. 35 si 51, am intimpinat dificultati deosebite, ca si la nr. 112 de pe strada Riului“, a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu.


Pompierii craioveni au trimis inca de duminica un echipaj pe strada Fermierului, care, in conditiile in care va lucra pina noaptea tirziu, ii va trebui mai multe zile pentru a reusi sa traga apa din curti. Un echipaj al pompierilor se straduia luni sa scoata apa din curtea Marianei Retezatu, de pe strada Fermierului, nr. 50, care s-a transformat intr-un helesteu. „Intr-o saptamina o sa scoatem apa din curtea femeii, asa de multa este. Trebuie sa reusim, pentru ca apa a ajuns in casa si are cam o jumatate de metru. Apa din casa nu va incepe sa scada pina nu va scadea cea din curte“, a declarat plutonierul major Dunareanu. Intre timp, celelalte familii afectate de ape asteapta venirea angajatilor primariei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU