11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTesluiul a distrus sistematic comunele Mischii, Ghercesti si Pielesti

Tesluiul a distrus sistematic comunele Mischii, Ghercesti si Pielesti

Puhoaie dezlantuite au maturat a doua oara intr-o saptamina comuna Pielesti. Viitura a fost la fel de distrugatoare ca si cea de la inceputul lunii, afectind aceleasi zone care au fost devastate si rindul trecut. Doar avertismentele Protectiei Civile si ale Politiei au facut ca de data asta oamenii si animalele sa fie evacuati din calea apelor. Digurile invechite nu au mai contat in fata puhoaielor. In unele locuri acestea sint distruse, iar acolo unde au rezistat exista niste guri de refulare ale caror capace au fost furate, iar apa trece nestingherita. Viceprimarul Dan Dica intareste spusele satenilor: „Romii au furat capacele metalice si le-au dus la fier vechi“. Majoritatea satenilor spuneau ca acesta este blestemul lui Dumnezeu, ce anunta sfirsitul lumii. Acum ei nu mai au nici apa de baut.


Ghercesti – locul unde oamenii cred ca vine sfirsitul lumii


Ieri dupa-amiaza a inceput sa ploua torential in zona comunelor Mischii si Motoci. Apele adunate de pe pante s-au adunat in piriul Teslui, transformindu-l intr-un torent care a spulberat totul in cale. Apele au intrat in gospodariile oamenilor, iar in zonele mai joase chiar in case. Viitura astfel formata a ajuns in jurul orei 21.00 in comuna Ghercesti. Desi aici a plouat foarte putin, torentul a fost deosebit de puternic, maturind tot ce a intilnit in cale. Oamenii sint disperati, mai ales ca prognozele meteo nu sint deloc favorabile. Multe case au fost inundate, iar cele mai putin afectate s-au ales cu apa „doar“ in beciuri si pivnite. Toate fintinile sint pline cu apa adusa de viitura, iar galetile mai scot doar namol. Pe multe dintre ele sint lipite afise care anunta ca apa nu este potabila. Oamenii sint nemultumiti de faptul ca autoritatile nu au facut mai nimic pentru a-i ajuta. „Puteau sa ne aduca macar apa de baut. Singura fintina din care se mai poate bea apa este la citiva kilometri“, spunea o batrina. Digul care ar fi trebuit sa tina apele in friu a fost construit in 1978. In multe zone, acesta este distrus. Oamenii ajutati de jandarmi au asezat saci cu nisip, dar fara nici un folos. Acestia au fost spulberati de furia puhoaielor. In sat, jalea e mare. Mariana Soimus are casa asezata chiar pe malul Tesluiului. Marti seara a privit neputincioasa cum in mai putin de zece minute toata casa i-a fost umpluta cu apa: „Ne uitam, parca venea Dunarea, asa treceau valurile prin curte. Vine sfirsitul lumii ca prea ne-am inrait“. Pentru ca a fost anuntata din timpul zilei ca apele vor veni, femeia a reusit sa isi duca animalele si fata cu handicap la casa parintilor. Mariana Soimus este singura, unicul venit consta in salariul de insotitor al fiicei sale, in valoare de doua milioane de lei. Apele care au invadat satul si acum o saptamina ii distrusesera deja anexele gospodaresti si o bucatarie aflata in constructie, pe care si-a reconstruit-o. Acum viitura a ajuns pina la lucrurile din casa. Gramezi de haine, paturi, scaune, toate erau ieri scoase afara la uscat. Nici gradina nu a scapat de furia puhoaielor. In curtea casei se mai vad ramasitele unor plante acoperite de noroi. Femeia acuza autoritatile ca nu au luat masurile necesare pentru evitarea dezastrului. Dupa spusele sale, digul ar fi trebuit inaltat mai mult. Desi casa si gospodaria i-au fost grav afectate, Mariana Soimus nu a primit nici un fel de ajutor din partea primariei. Principala problema, nu numai a ei, ci si a intregului sat, o reprezinta lipsa apei potabile, devenita in prezent un lux. La fel ca satenii din celelalte comune, si localnicii din Girlesti rabda de sete, deoarece fintinile au fost umplute cu mil, iar autoritatile nu au catadicsit sa le aduca nici macar un pahar cu apa.


Pielestiul, rupt in doua de furia apelor


Marti, la ora 23.00, viitura a ajuns la Pielesti, iar in jurul orei 1.00 a atins nivelul maxim. Acolo s-a format un Comandament de Urgenta. Cu sprijinul oamenilor din sat au fost construite diguri din saci cu nisip. In cele patru- cinci ore care i-au trebuit viiturii sa ajunga din locul de formare in comuna, satenii au fugit din calea apelor si si-au salvat animalele. Echipaje ale politiei si Protectiei Civile au alertat populatia comunei inca de la ora 15.00, ora la care primele doua comune – Motoci si Mischii – erau deja sub apa. Viceprimarul comunei, Dan Dica, spune ca principala problema o constituie digurile care ar fi trebuit sa opreasca apele. „Apele au ajuns si in gospodaria mea“, a spus viceprimarul. In comuna existau si niste canale de colectare a apei, dar in urma retrocedarilor acestea se afla pe terenurile oamenilor si sint infundate. Multi dintre sateni nu sint de acord cu decolmatarea canalelor. „Ar trebui luata o hotarire la nivel de prefectura care sa ne permita intrarea pe terenurile oamenilor fara a fi acuzati de incalcarea proprietatii“, explica vicele. Din aceasta cauza, Tesluiul a iesit din matca atit de mult, incit a blocat soseaua care strabate comuna. Acum, oamenii trebuie sa ocoleasca tot „pamintul“ ca sa ajunga dintr-un capat in altul al Pielestiului. Probleme mari sint si in satul Cimpeni, „un loc blestemat“, dupa cum ii spun satenii. Acolo, unde traiesc si cei mai nevoiasi oameni ai comunei, doua case stau sa cada, biserica a fost inundata a doua oara, iar casa lui Ionel Sindia a fost darimata de apa. Dupa ce ca si asa era sarac lipit si traia impreuna cu familia doar din ajutorul social, Sindia si-a mai ridicat casa si in calea torentelor. Autoritatile locale cauta o solutie prin care sa ajute familia acestuia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS