14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCatunele din vestul Vaii Jiului sint izolate

Catunele din vestul Vaii Jiului sint izolate

Precipitatiile care au cazut neincetat de simbata seara au izolat toate satele de la poalele Muntilor Retezat, iar autoritatile locale fac cu greu fata volumului mare de munca. Cei care locuiesc in catunele de pe munte spun ca au ramas fara agoniseala de o viata, in timp ce edilii sustin ca nu mai contenesc cu evaluarea pagubelor si cu ajutorarea sinistratilor. Pina acum insa, oamenii nu au primit decit apa minerala si piine.


Muntele s-a prabusit peste case


Citeva familii din Valea de Brazi au avut cel mai mult de suferit, ele raminind fara case, haine si animale, iar acum asteapta incetarea ploilor pentru a putea sa scoata noroiul din curti. „Casa trebuie sa o demolam, pentru ca a crapat peste tot. Am dus copiii la rudele din oras si sint imbracati in hainute imprumutate de la vecini, pentru ca i-am scos noaptea doar in pijamale“, a spus Luminita Ungurici. Tot ce i-a ramas familiei Ungurici sint calul si minzul care au fost salvati de pompieri.


Disperat ca stincile s-au prabusit peste casa sa, unul dintre localnici s-a suparat atit de tare incit l-a amenintat pe primar cu moartea. „Am fost la politie si le-am zis ca il omor, pentru ca nu a venit sa vada ce s-a intimplat la noi. Am pierdut toate animalele, iar stincile s-au prabusit peste casa mea. Acoperisul casei este distrus, masina la fel si tot ce am avut este acum acoperit de noroi. Am avut senzatia ca muntele ne va inghiti“, a spus Traian Pavelonesc, unul dintre sinistrati.


Pentru indepartarea aluviunilor din zona, autoritatile locale au fost nevoite mai intii sa dreneze apa si sa refaca o parte a drumului care a fost transformat de torente intr-o albie de riu.


Catune izolate din cauza torentelor


Cel putin 14 gospodarii aflate pe cealalta parte a Jiului de Vest sint si in prezent amenintate de stincile de pe versanti, care, in orice clipa, se pot prabusi peste ele. Oamenii spun ca piriul care coboara din munte si-a parasit albia inca de simbata noapte, fapt care a provocat alunecari de teren, iar caile de acces sint blocate. „Reusim cu greu sa iesim din catun si tot cu greu ajung si autoritatile la noi, deoarece apa a distrus drumul, iar podul de acces este intr-o stare avansata de degradare“, a spus alta localnica.


Ne descurcam cum putem


Primarul Danut Buhaescu sustine ca se descurca greu si ca nu stie cum va plati interventiile in zona. Desi a solicitat ajutoare pentru a decolmata Drumul National 66 A, utilajele au venit foarte tirziu. „Am facut rost de 12 utilaje de la mina si de la privatizati si am cumparat 50 de baxuri cu apa minerala si piine. Nu am primit insa nici un fel de ajutoare. Este normal ca oamenii sa fie suparati si nemultumiti, dar nu pot fi in mai multe locuri deodata“, a spus Danut Buhaescu, primarul orasului Uricani.


In tot acest timp, ploile au continuat si oamenii care intervin sint epuizati. „Doi oameni au lesinat din cauza oboselii si o femeie a murit, iar doctor nu este decit la citiva kilometri, la Lupeni. Nimeni nu se intereseaza de noi“, a mai spus primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS