20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDezastru la examenul de capacitate

Dezastru la examenul de capacitate

Afisarea rezultatelor a provocat in Olt uimire si suparare


Afisarea rezultatelor la testele nationale din judetul Olt a provocat uimire si suparare atit in rindul elevilor care le-au sustinut, dar si in rindul conducerii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), care a fost nevoita sa constate un declin evident fata de anul anterior. Dintre cei 5.961 de candidati care s-au inscris, au reusit sa promoveze numai 3.029, alti 166 de absolventi de clasa a VIII-a neindraznind in cele din urma sa se prezinte la examen din diferite motive. Numai doi candidati au fost eliminati din concurs deoarece au fost surprinsi copiind. Potrivit unei statistici a ISJ Olt, cele mai multe medii au fost intre 6 si 7 (991 de candidati), iar intre 7,00 si 7,99 s-au inregistrat 858 de medii. Medii cuprinse intre 9 si 10 au fost extrem de putine, numai 211. Reprezentanti ai ISJ Olt au spus ca promovabilitatea de la examenul de capacitate din acest an, de 53,22%, a fost net inferioara celei obtinute in cursul anului trecut, cind, din acelasi numar de elevi care au sustinut testele nationale, au promovat 77%, in vreme ce 1.083 de elevi au fost declarati respinsi. Proba care a pus cele mai mari probleme candidatilor s-a dovedit a fi, ca si in anii anteriori, cea de limba si literatura româna, unde au „picat“ 1.981 de candidati. La proba de matematica au „cazut“ 1.534 de elevi, la geografie inca 520 de elevi, iar la istorie s-au inregistrat 197 de elevi ce nu au putut obtine nota 5,00 care le-ar fi permis accederea in rindul liceenilor. Avind in vedere rezultatele finale ale testelor nationale, oficialii ISJ Olt se asteapta ca numarul contestatiilor din acest an sa fie foarte mare. Anul trecut au contestat notele obtinute la examenul de capacitate circa 600 de elevi.


67,49% dintre candidatii doljeni au promovat


Din 7.783 de candidati prezenti la testele nationale in judetul Dolj doar 5.213 au promovat examenul, ceea ce inseamna 67,49% din numarul total de elevi. La fel ca in anii precedenti, limba si literatura româna s-a dovedit proba de foc a testelor. Nu s-a inregistrat nici o medie de zece, tot din cauza primei probe. Situatia nu este fericita pentru invatamintul preuniversitar doljean, intrucit in aceste conditii nu se poate realiza planul de scolarizare in invatamintul liceal. Sint 5.213 elevi promovati si 208 clase, adica 5.824 de locuri la liceu. Vor ramine aproximativ 20 de clase la liceu sub planul de scolarizare, in timp ce la scolile de arte si meserii, in planul de scolarizare aprobat de Ministerul Educatiei, sint prevazute 102 clase, adica 2.856 de locuri pentru 2.570 de elevi respinsi.


Asadar, inclusiv in invatamintul profesional de stat vor ramine aproximativ zece clase sub planul de scolarizare, 286 de elevi fiind obligati sa urmeze invatamintul obligatoriu de zece ani. Cele mai slabe rezultate s-au inregistrat in invatamintul preuniversitar din mediul rural, restructurarile personalului didactic fiind inevitabile.


S-au inregistrat 816 contestatii, iar lucrarile se reevalueaza la Rimnicu Vilcea. Sansele ca procentul de promovare sa creasca sint infinitezimale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS