17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCampionatul International de ciini ciobanesti s-a desfasurat la Craiova

Campionatul International de ciini ciobanesti s-a desfasurat la Craiova

Clubul National de Ciini Ciobanesti Românesti, membru al Uniunii Chinologice Internationale, a organizat simbata, la Craiova, pe Hipodromul din Parcul „Nicolae Romanescu“, a sasea editie a Campionatului International de ciobanesti românesti. In concurs au fost inscrisi 110 ciini ciobanesti mioritici si ciobanesti carpatini românesti. Iubitori de animale de toate virstele, posesori ai unor astfel de exemplare, si-au prezentat mindri in concurs juniorii si seniorii. La manifestare au participat si oficialitati ale judetului Dolj, viceprimarul Gheorghe Nedelescu si fostul primar al Craiovei, Vasile Bulucea.


„Una dintre cele mai vechi ocupatii ale omenirii, emblematica insa pentru poporul român de la formarea sa, este si va fi pastoritul. Pe aceeasi emblema, nu foarte vizibil in ultimul timp, din pacate, sint si vor fi ciinii ciobanesti românesti. Pentru dragostea, devotamentul si chiar pentru jertfa lor, noi, românii, am dat numele unei regiuni a României dupa numele unui astfel de ciine ciobanesc românesc – Moldova, iar istoria literara o incepem cu balada populara Miorita“, a fost mesajul lansat de reprezentantii Clubului National de Ciini Ciobanesti Românesti (CNCCR).


CNCCR este unicul organism abilitat sa reprezinte pe plan intern si international rasa si problemele ciinilor ciobanesti românesti, avind inscrisi la nivel national 5.800 de ciini.


Ciinii campioni au fost prezenti la Craiova


Ca participare internationala in concurs a fost prezent Maurizio Gagliardi, din Italia, indragostit de ani buni de zona Olteniei si implicit de rasa de ciini cea mai apropiata traditiilor si istoriei României, cu „Haiduc“, un ciobanesc de numai opt luni, cistigator deja a numeroase concursuri: „Ciinii ciobanesti mioritici sint o pasiune la care visam de ani buni. Evenimentul petrecut azi (simbata – n.r.) la Craiova este un bun prilej de a promova rasa la nivel international. Din pacate, eu am intrat de curind in familia posesorilor de ciobanesti. Ciinele meu provine dintr-o familie de campioni. Desi Bob de Serafim sau Haiducu, asa cum imi place sa il strig, are doar opt luni, am cistigat in urma cu doua luni premiul I la juniori. Este foarte bine dezvoltat si am primit garantii ca va depasi 95 de kilograme“.


„Vadim“, botezat de stapinul sau, Dumitru Ivan, din Timisoara, este cistigator a numeroase concursuri nationale, dar si unul dintre cei mai valorosi si spectaculosi ciobanesti carpatini românesti, conform declaratiilor arbitrilor: „Anul trecut, in concursurile nationale si internationale a obtinut majoriatea premiilor puse in joc. Ma deplasez la toate concursurile si expozitiile cu ciini ciobanesti din tara si strainatate. In astfel de ciini trebuie «investita» multa dragoste, timp, iar pasiunea de a ii creste vine de la sine“.


Ciobanestii mioritici si carpatini românesti au primit diplome


Din partea oficialitatilor, spre surprinderea craiovenilor aflati la manifestare, a fost prezent chiar viceprimarul Gheorghe Nedelescu, care cu citeva saptamini in urma declarase carantina in oras si amenintase cu eutanasierea animalelor nevaccinate. Spre stupefactia celor prezenti, s-a declarat insa un mare iubitor de animale: „Nu mi se parea normal ca fiind un concurs international in orasul nostru sa nu fie prezent cineva si din partea oficialitatilor. In plus, sint si un iubitor de animale si am venit din placere la acest campionat“.


„Cele mai frumoase exemplare de ciobanesti, in functie de clasa din care fac parte, vor primi diplome, cupe si titlul de ciine campion. La editia aceasta au participat foarte multe exemplare extrem de frumoase“, a mentionat Cristian Raileanu, presedintele CNCCR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS