19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Prapad in Gorj

• Peste 50 de gospodarii au fost inundate ieri noapte de ploile torentiale • Apele s-au revarsat in localitatile Farcasesti si Bilteni, unde au fost inundate aproape 80 de hectare de teren • Cele mai afectate sint satele comunei Farcasesti – Valea cu Apa si Farcasesti sat -, unde apa a ajuns pina la ferestrele Scolii Generale cu clasele I-VIII, iar elevii nu au mai putut face cursuri • La Vladuleni, apa a intrat in casele localnicilor din cauza ca tuburile de scurgere din fata gospodariilor au fost scoase de un satean, iar cinci locuinte au fost inundate a saisprezecea oara • Cel acuzat se numeste Spiridon… Balta • La Urdari, din cauza ploilor, primaria si politia au ramas fara telefoane


Ploile abundente de joi noapte au afectat serios citeva zeci de gospodarii din judetul Gorj. In numai trei, patru ore, trei sate din comunele Farcasesti si Bilteni au fost acoperite de ape. La miez de noapte, localnicii au incercat sa salveze ce mai puteau din gospodarii sau sa sape santuri de scurgere a apei. In comuna Farcasesti, au fost afectate grav 20 de gospodarii, fiind inundate beciuri, camere, grajduri si alte anexe. Sase gospodarii au fost evacuate. De asemenea, Scoala Generala cu clasele I-VIII a fost inundata, ieri cei 64 de elevi nemaiputind merge la ore. Aproximativ 50 de hectare de teren cultivat si necultivat din satele Valea cu Apa si Farcasesti sat se afla in prezent sub ape. Potrivit primarului din Farcasesti, Constantin Pirvulescu, principalele cauze ale inundatiilor din cele doua sate au fost atit precipitatiile abundente, cit si starea foarte proasta in care se gasesc doua canale de scurgere a apei pluviale, aflate in administrarea Exploatarii Miniere Rosia, care are deschise fronturi de lucru in apropiere. Acestea nu au mai fost decolmatate de mult si sint pline de carbune si pamint.


Este nevoie de pompe pentru evacuarea apei


Pentru ca apa sa se scurga in riul Jiu, edilii au luat decizia de a sparge un dig de protectie si un pod, pentru a evita inundarea altor gospodarii. „Am fost nevoiti sa cream o bresa in dig si in podul de peste piriu. Cele doua canale de garda executate de exploatarea miniera reprezinta o mare problema. Nu le-au curatat, desi mereu le-am trimis adrese, atentionindu-i sa le decolmateze. Au fost suprasolicitate si de aceea s-a intimplat nenorocirea. In anumite zone, apa a atins 1,5 metri. Incercam sa aducem citeva pompe de la mina ca sa evacuam apa. Sper ca pina luni elevii sa mearga la scoala – apa a intra si in salile de clasa. Norocul nostru este ca Jiul poate prelua apa care s-a acumulat in zonele inundate“, a declarat primarul Constantin Pirvulescu. Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Gorj, Liviu Dumitrascu, a precizat ca, daca nu se va reusi scoaterea apei cu pompele, se va incerca saparea unui canal de scurgere catre riul Jiu.


30 de case din Bilteni, inundate


In comuna Bilteni, satul Vladuleni, au fost afectate 30 de gospodarii. Localnicii au incercat in zadar sa evacueze apa din curtile si casele inundate. Cinci case din centrul satului au fost inundate a saisprezecea oara in ultimii ani. Este vorba despre locuintele familiilor Lumezeanu, Mateescu, Bageac, Turcan Constantin si Turcan Grigore. Acestia spun ca gospodariile lor sint inundate mereu din cauza unui vecin care a scos tuburile de evacuare a apei din fata portilor. Ei au obtinut o hotarire judecatoreasca in acest sens. „Toate obiectele din casa au fost afectate. Noi am sesizat Agentia de Mediu, SANEPID-ul si toate institutiile abilitate. Spiridon Balta a scos tuburile de scurgere a apei si sintem mereu inundati. Executorul judecatoresc amina punerea in aplicare a sentintei. Tuburile sint in curtea lui Spiridon Balta. Nu stim la cine sa mai cerem ajutor. Am fost inundati a saisprezecea oara. Poate ne ajuta cineva. In instanta ni s-a facut dreptate, dar degeaba“, a spus Gheorghe Mateescu. Primarul din Bilteni, Vasile Vladuleanu, a precizat ca au fost inundate si aproximativ 30 de hectare de teren. „Rigolele au fost infundate, iar podetele din fata gospodariilor, subdimensionate. Oamenii nu inteleg ca trebuie sa faca aceste lucrari, iar, cind ploua abundent, dam de necaz“, a afirmat primarul Vladuleanu. Apa a mai patruns si in doua gospodarii din comuna Urdari si a lasat fara telefoane primaria si politia din localitate. Autoritatile judetene si locale au inceput ieri sa evalueze pagubele produse de inundatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS