17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMaraton de sase ore al interpretilor cintecului popular

Maraton de sase ore al interpretilor cintecului popular

A doua seara a Festivalului-concurs national al interpretilor cintecului popular românesc „Maria Tanase“ s-a desfasurat joi, la Craiova. Pe scena Teatrului National si-au dat concursul 14 interpreti aspiranti la titlul de laureat al festivalului, alaturi de care au prezentat un program de exceptie nume marcante ale folclorului românesc, aclamate de sutele de spectatori prezenti la eveniment.


Sala Teatrului National din Craiova a fost joi seara arhiplina de iubitori ai cintecului popular, veniti din toate colturile tarii la cel mai important eveniment de folclor organizat in Oltenia. In programul de deschidere, la concursul propriu-zis organizat pentru desemnarea laureatilor editiei cu numarul 18, si-au demonstrat talentul vocal sau instrumental, alaturi de concurentii din tara, si interpretii Daniel Lazar, din Serbia, si Alexandru Sura si Neonela Duplei, din Republica Moldova. Doljul a fost reprezentat in concurs de Mihaela Maria Jianu, din comuna Amarastii de Jos. Tinara interpreta a spus ca darul cintecului popular i-a fost insuflat de bunici inca din copilarie.


Pe linga concurentii vocali, in concurs si-au dovedit adevarate talente interpretative si concurentii instrumentali: Daniel Lazar-vioara, Alexandru Sura-tambal, Daniel Constantin Buznea-fluier, caval si Vlad Razvan Pasca la vioara si taraf traditional, care au reusit sa smulga ropote de aplauze si aclamatii de la publicul spectator.


Fosti laureati ai festivalului, nume sonore in folclorul românesc


Dupa cele doua ore dedicate concurentilor, publicul prezent la festival a avut posibilitatea sa voteze interpretul preferat, in urma alegerii spectatorilor desemnindu-se „premiul de popularitate“. Au urmat patru ore de spectacol oferite de fosti laureati ai festivalului: Constantin Lataretu, Mariana Ionescu-Capitanescu, Rodica Anghelescu, Constantin Enceanu, azi nume consacrate in folclorul românesc. Au oferit un recital de exceptie sotii Adina si Ilie Medrea, veniti din zona de interferenta dintre Marginimea Sibiului si Valea Secaselor, o regiune bogata in traditii si folclor autentic, Ionut Fulea din zona Ardealului, Viorica Macovei, George Cojocarescu, Marius Joseanu, Mariana Anghel, Gelu Voicu, Marius Zorila, Liliana Laichici si ansamblul „Dor Calator“.


Cu emotie in glas, interpretii atit de iubiti de români au adresat cuvinte publicului prezent. „In 1991 am fost desemnat laureat pe scena acestui festival. Din acel moment, viitorul mi-a fost decis… Emotiile le am de fiecare data cind sint pe scena, dar aplauzele ma fac sa ma simt in al noualea cer. Sper ca nu am dezamagit publicul si juriul in cei 14 ani de activitate artistica“, a spus Constantin Enceanu.


Iuliana Tudor, prezentatoarea festivalului, a antrenat publicul, dar si laureatii, creind o atmosfera destinsa, spectatorii oferind la rindul lor adevarate recitaluri alaturi de interpreti. Sutele de spectatori au interpretat intr-un glas cintecele Mariei Tanase: „Aseara ti-am luat cercei“, „Ma dusai sa trec la Olt“. Recitalul a fost urmat de momente instrumentale oferite pentru inceput de Fratii Petreus, Stefan Petreus tinind in mod special sa multumeasca Bunului Dumnezeu pentru harul dat.


Seara de joi a fost incheiata de cintecele si dansurile populare ale interpretilor Ansamblului „Dor Calator“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS