11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAjutoare umanitare pentru sinistratii din Banat

Ajutoare umanitare pentru sinistratii din Banat

Dezastrul produs de inundatiile care au avut loc in ultima perioada in vestul tarii, in urma carora mii de oameni au ramas pe drumuri, gospodariile si munca de o viata fiindu-le luate de ape, a sensibilizat mii de craioveni. Incepind de marti, in municipiul resedinta de judet s-a derulat actiunea umanitara „Craiova ajuta Banatul!“, pentru sprijinirea si ajutorarea sinistratilor din zona calamitata. Din prima zi, craiovenii au dovedit ca le pasa de semenii aflati la grea incercare, venind sa daruiasca alimente, haine, bani si chiar mobila si electrocasnice, indiferent de posibilitati sau de statut social. Pensionarii au impresionat, daruind din indemnizatiile lor de mizerie sute de mii de lei, iar copiii au renuntat la jucariile preferate.


In urma ploilor devastatoare din ultima perioada, numeroase localitati din judetele Timis, Caras-Severin, Mehedinti si Arad au fost grav afectate. Mii de oameni au ramas pe drumuri, privind neputinciosi cum avutul strins intr-o viata de munca le-a fost distrus de ape in citeva clipe. Neavind alta solutie, oamenii si-au luat familiile si au plecat sa se adaposteasca in locuri sigure, multi raminind doar cu ce au avut pe ei.


Puteti contribui cu orice ajutor pina azi la ora 15.00


In urma reuniunii interministeriale pe tema inundatiilor, a fost facuta o evaluare a pagubelor suportate de locuitorii din zona Banatului. Doar in judetul Timis, peste 3.500 de persoane au fost evacuate si peste 1.300 de case inundate, dintre care aproximativ jumatate au fost distruse. Oamenilor ramasi pe drumuri, orice ajutor le poate da curaj si speranta. Orice donatie baneasca, medicamente, corturi, paturi, saltele, saci de dormit, imbracaminte pentru adulti si copii pot fi transmise persoanelor sinistrate prin intermediul prefecturii si al primariei orasului. In Craiova au fost amplasate 29 de corturi pentru colectarea ajutoarelor, in fiecare punct existind si o urna in care oamenii pot dona bani. Initial, se stabilise ca ajutoarele sa fie strinse pina ieri-seara, la ora 21.00, dar Prefectura Dolj a anuntat prelungirea termenului pina astazi, la ora 15.00. Punctele de colectare sint situate in majoritatea cartierelor orasului: Romanesti, 1 Mai, Craiovita, Brazda lui Novac, Valea Rosie, Brestei, Calea Bucuresti etc.


Sinistratii au trait o adevarata saptamina a patimilor!


In Piata Prefecturii, un camion al armatei a venit ieri sa ridice ajutoarele strinse, deoarece acestea nu mai incapeau in cort. Craiovenii au adus la acest punct de colectare alimente, saci cu haine si aparate electrocasnice. „Au fost aduse foarte multe alimente si apa minerala. Numeroase persoane vin in continuare si se intereseaza pina cind pot aduce pachete pentru sinistrati. Am fost nevoiti sa chemam un camion care sa ridice mobila, frigiderul si electrocasnicele primite. Craiovenii au dovedit o solidaritate extraordinara, au fost extrem de receptivi si s-au aratat afectati de suferinta locuitorilor din acele zone. Fiecare a donat dupa posibilitati. Am fost impresionati de gestul multor persoane virstnice care au venit si au dat din pensiile lor, care stim toti cit de mici sint, sume importante pentru ei. Dar si tinerii au raspuns apelului. Aseara (miercuri-seara – n.r.) doua eleve de liceu au venit si au dat bani. Le-am auzit apoi intrebindu-se daca le-au mai ramas bani pentru bilete de autobuz!“, a povestit Ovidiu Vilcea, responsabil cu cortul amplasat in Piata Prefecturii.


Alt loc de colectare a ajutoarelor este situat in zona Casei Tineretului de pe Calea Severinului. Una dintre craiovencele care a adus ieri haine, bani si alimente era extrem de emotionata. „Am ramas socata cind am vazut prin ce cosmar au trecut bietii oameni. Pentru ei chiar a fost o saptamina a patimilor! Nu imi pot imagina cum e sa asisti neputincios la distrugerea casei, a gospodariei. Este infiorator! Oricind, oricare dintre noi poate ajunge intr-o asemenea situatie, din care cu greu cred ca iti mai poti reveni“, a spus, cu lacrimi in ochi, Mihaela Matache.


La cortul situat in fata pietei de linga Spitalul de Urgenta, reprezentantii punctului de colectare au avut surpriza sa constate ca bolnavii internati in unitatea spitaliceasca au venit sa dea bani pentru oamenii ramasi pe drumuri. „De trei zile stringem bani, haine, alimente, tot ce se poate oferi unor oameni ruinati peste noapte. Azi (ieri – n.r.) am fost impresionati de doua fetite de gradinita care au venit cu plase: in una aveau jucarii, iar in alta, faina si haine. Stateau in fata cortului si se uitau, credeam ca vor sa priveasca. Vazindu-le ca nu spun nimic, le-am intrebat ce este cu ele. Atunci mi-au intins plasele. Mi-au spus ca impreuna cu colegii lor de gradinita si educatoarele au adus de acasa ce au putut, pentru a ajuta sinistratii!“, a spus Emil Georgescu, reprezentant al actiunii in zona 1 Mai.


Craiovenii care vor sa participe la ajutorarea sinistratilor din vestul tarii o mai pot face pina azi la ora 15.00.


Fondul de ajutor umanitar in situatii de urgenta


Casa de Economii si Consemnatiuni pune la dispozitia persoanelor fizice si juridice, care vor sa doneze bani in beneficiul populatiei sinistrate, contul colector special cu numarul RO09CECEB10039ROL0000000. Acest cont este accesat de Comisiile locale de aparare impotriva dezastrelor, care, dupa o evaluare a situatiei fiecarei gospodarii afectate, pot stabili sumele de care are nevoie fiecare sinistrat pentru inlaturarea efectelor produse de dezastru si a fost deschis la CEC in colaborare cu Ministerul Administratiei si Internelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS