11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPuciul din PSD Dolj a esuat

Puciul din PSD Dolj a esuat

• Desi umilit de organizatia municipala de la Craiova, fostul prefect Calin s-a razbunat cistigind alegerile judetene impotriva primarului Solomon • Nastase si Geoana au incercat, fara rezultat, reconcilierea partilor, dupa care s-au amuzat asistind la discursuri incendiare care prevesteau lovitura de palat • Dupa numararea voturilor ce-l desemnau cistigator pe reprezentantul „elefantilor“, din aripa reformatoare nu au mai ramas nici fulgii…


Alegerile pentru functiile de conducere din organizatia judeteana a PSD Dolj, desfasurate simbata la Craiova, au aratat pentru prima data nevoia de dialog intre centru si judet, precum si dorinta de schimbare a vechii garnituri din partid. Adrian Nastase si Mircea Geoana, veniti de la centru pentru a superviza legitimitatea alegerilor judetene, au asistat la un val de discursuri impanate pina la saturatie de proverbe si zicatori in toate limbile pamintului din care razbateau critici dure la adresa conducerii centrale a partidului. Framintarile si razmeritele din interiorul organizatiei judetene, cunoscute de altfel de conducerea centrala, s-au concretizat in doua propuneri serioase pentru functia de presedinte al PSD Dolj: actualul primar al Craiovei, Antonie Solomon, reprezentind aripa reformatoare a filialei doljene, si Ion Calin, fost prefect, actual parlamentar si reprezentantul „elefantilor pesedisti“. Eugen Georgescu, director al Societatii Drumuri si Poduri a consiliului judetean, a treia propunere, neluata in calcul de nici una dintre cele doua parti, a candidat si el la functia de presedinte din partea propriei sale familii, daca avem in vedere rezultatul votului.


Si cu banii dati, si fara functii


Ion Calin i-a avut de partea sa, in primul rind, pe presedintele Consiliului Judetean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, si pe consilierul judetean Petre Petrescu, fost vicepresedinte al CJ in legislatura trecuta. In tabara cealalta, Solomon a fost sprijinit de grupul fostilor parlamentari de Dolj, condus de Eugen Arnautu, care pareau reformisti si adeptii unei schimbari de pozitie si opinie in partid, precum si ai reglarii conturilor cu presedintele interimar Calin pentru alegerile interne din toamna lui 2004. Atunci, grupul „pucistilor“ a pierdut locurile eligibile pe listele parlamentare, desi o parte dintre ei au cotizat serios financiar. Din aceasta grupare ii mentionam pe Neculai Grigoras, Stefan Ilie, Eugen Arnautu si Lili Schutz. Un prim episod al rafuielilor politice dintre cele doua grupari s-a consumat in urma cu doua saptamini, la Conferinta Municipala a PSD Craiova, cind organizatia condusa de Grigoras l-a umilit pe Calin, nedelegindu-l la Conferinta Judeteana de simbata a PSD Dolj. In consecinta, presedintele interimar al filialei s-a inscris in cursa din postura de candidat al organizatiei locale Mischii, localitatea sa de bastina.


Nastase, un arbitru neutru?


Arbitrii confruntarii celor doua tabere au fost presedintele PSD, Adrian Nastase, si senatorul PSD de Dolj, ex-ministrul de externe Mircea Geoana. Acestia au sosit la Craiova cu o seara inainte, cind au convocat o intilnire de taina cu toti candidatii, incercind sa linisteasca spiritul razboinic al taberelor din interiorul organizatiei. La discutia cu Nastase au ajuns doar candidatul Calin si presedintele consiliului judetean, Ion Prioteasa, Solomon refuzind sa participe. Rezultatul s-a vazut a doua zi, cind discursul anti-Calin al presedintelui PSD Craiova, Neculai Grigoras, a fost „tamponat“ ferm de la prezidiu de Adrian Nastase, care a dorit sa lase impresia ca nu tine partea nimanui, ci doar arbitreaza taberele. Candidatul Antonie Solomon, pentru pozitia caruia au luptat din greu „pucistii“, nu a lasat sa se inteleaga ca si-ar fi dorit prea mult functia de presedinte al PSD Dolj. S-a lasat tras in gruparea anti-Calin mai mult din inertie si din dorinta de a demonstra ca poate sa cistige tot ce vrea.


Pe tot parcursul conferintei judetene, oamenii care-l impingeau pe Solomon in fata au facut lobby pentru acesta printre delegatii care trebuia sa voteze. Pronosticurile chibitilor politici de pe holurile Filarmonicii, cu putin timp inainte de vot, dadeau ca sigura alegerea lui Solomon in functia de presedinte al organizatiei judetene. Rezultatul alegerilor a demonstrat ca multi dintre cei cu drept de vot una au vorbit si alta au votat.


Lui Calin i s-a facut jocul


Dupa numararea buletinelor din urne, cele mai multe voturi le-a obtinut Ion Calin (196), urmat de Antonie Solomon (144) si Eugen Georgescu (3). Calin a devenit astfel presedintele legitim al PSD Dolj pentru urmatorii doi ani, dupa ce a detinut interimar aproape doi ani aceasta functie.


Dupa cistigarea alegerilor, Calin si-a facut echipa. Din aceasta fac parte Ion Prioteasa, prim-vicepresedinte, Petre Petrescu – secretar executiv, si vicepresedintii Monalisa Galeteanu, Valeriu Zgonea, Claudiu Manda, Ion Voiculescu, Mihai Nicolescu, Virgil Popescu, Nicolae Degeratu, Petre Traistaru, Gheorghe Oprescu, Dumitru Dinca si Iovan Cristinel. Antonie Solomon, desi a fost propus pentru o functie de vicepresedinte in cadrul organizatiei judetene, i-a lasat locul lui Neculai Grigoras, presedintele PSD Craiova. Solomon ramine doar vicepresedinte al organizatiei municipale. „N-am vrut sa accept functia de vicepresedinte cind am vazut ce echipa a facut Calin. Cred ca nu puteam lucra cu ei. Eu ramin la municipiu“, a spus Antonie Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU