10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDirectorii Companiei Nationale de Navigatie Maritima, trimisi in judecata de PNA

Directorii Companiei Nationale de Navigatie Maritima, trimisi in judecata de PNA

Procurorii anticoruptie ii acuza ca au cheltuit din fondurile statului aproape 1,5 milioane de dolari pentru a plati avocati ca sa se judece cu… statul


Procurorii Parchetului National Anticoruptie (PNA) au dispus ieri trimiterea in judecata a fostului director de la CNM PETROMIN Constanta, Marcel Dumitru Bardas, si a directorului economic al aceleiasi Companii Nationale de Navigatie Maritima, Werner Kauntz, acuzati de savirsirea mai multor infractiuni de abuz in serviciu in forma calificata. Pe baza probelor de la dosar, anchetatorii au stabilit ca, in perioada iulie 1998 – aprilie 2001, cei doi directori s-au folosit de fondurile banesti apartinind CNM PETROMIN, la care statul era actionar principal, pentru a angaja ilegal un aparator in litigiile comerciale aflate pe rolul instantelor judecatoresti, prejudiciul creat fiind evaluat la aproape 1.450.000 de dolari (circa 48 de miliarde de lei).


Contract cu un birou de avocatura, cind firma avea trei juristi angajati


In calitatile oficiale pe care le-au detinut in perioada de referinta, Bardas si Kauntz au actionat in sens contrar atributiilor de serviciu, ceea ce a avut drept consecinta pierderi nejustificate din bugetul CNM PETROMIN, in conditiile in care societatea se afla oricum in grave dificultati financiare, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al PNA. De fapt, cei doi directori au negociat cu un birou de avocatura plata a 41 de contracte de asistenta juridica si au acceptat conditiile impuse de avocat, desi compania avea posibilitatea de a se apara corespunzator prin consilierii sai juridici. Initiativa i-a apartinut directorului Marcel Bardas, iar confirmarea din punctul de vedere al legalitatii pentru aceste plati neeconomicoase si pagubitoare a fost data de directorul economic Werner Kauntz. Mai mult, toate contractele de asistenta juridica incheiate cu biroul de avocatura respectiv prevedeau onorarii pentru consultatii ori asistare la instante cu mult peste limita rezonabila de 0,25% inserata in decizia Uniunii Avocatilor din România, iar cele fara un obiect patrimonial cu mult peste onorariile stabilite prin aceeasi decizie. In viziunea procurorilor anticoruptie, acest fapt confirma modul abuziv de actiune a celor doi, exercitat cu scopul de a obtine avantaje materiale necuvenite pentru sine sau pentru altul.


Revelatoare este situatia litigiului cu SC VILA SA Constanta, in care CNM PETROMIN SA a promovat mai multe actiuni, in aceleasi conditii abuzive, cu onorarii nejustificat de mari, fiecare actiune fiind platita cu 24.000 sau 20.000 de dolari. In acest caz, directorii Companiei Nationale de Navigatie Maritima au promovat mai intii actiunea referitoare la un drept de creanta si apoi cererea privind revendicarea unor apartamente asupra carora se derula litigiul. Desi actiunea a fost respinsa, s-a promovat din nou o actiune de revendicare distincta, care in mod firesc a fost respinsa in baza autoritatii de lucru judecat. Actiunea infractionala nu s-a limitat la atit, continuind cu promovarea altei actiuni cu caracter penal a abuzului de incredere in conditiile in care organele de urmarire penala se pronuntasera in sensul neexistentei vreunei fapte.


Proces cu statul, pe banii statului


In situatia unui alt litigiu, de data aceasta cu Ministerul Transporturilor, Capitania Portului Constanta si Inspectoratul de Navigatie Civila, se regaseste acelasi mod de actiune. Pentru caile de atac, directorii au acceptat plata a 150.000 de dolari si a inca 30.000 de dolari in recurs fara nici o justificare. Trebuie mentionat ca litigiul a fost generat din culpa exclusiva a CNM PETROMIN SA, aspect despre care cei doi directori aveau cunostinta, astfel ca promovarea actiunii in instanta era lipsita de eficienta.


Relevant, in sensul platii sub forma onorariului pentru avocat, este si situatia unui contract de asistenta juridica privind litigiul Companiei cu SC FORUM MARITIM, in cuantum de 320.000 de dolari.


Procurorii PNA au considerat ca indeplinirea defectuoasa a sarcinilor de serviciu de directorii Bardas si Kauntz consta in actele acestora, la care erau obligati in virtutea functiei, urmare angajarii unui avocat in litigii comerciale in care compania era parte, desi aceasta avea trei consilieri juridici apti de a asigura apararile sub toate aspectele, cit si promovarea unui litigiu in mod discretionar in situatia in care culpa companiei era evidenta. Prin activitatea lor, Marcel Dumitru Bardas si Werner Kauntz au cauzat CNM PETROMIN Constanta un prejudiciu nerecuperat evaluat la 1.402.000 de dolari, la care se adauga si suma de aproape un miliard de lei platita in cazul unui litigiu cu Ministerul Transporturilor, Capitania Portului Constanta si Inspectoratul de Navigatie Civila.


Dosarul cauzei a fost trimis spre solutionare la Judecatoria Constanta. Pentru acuzatiile aduse, cei doi directori risca pina la 15 ani de puscarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS