17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConducerea ELECTROCARBON Slatina a facut coada la PNA

Conducerea ELECTROCARBON Slatina a facut coada la PNA

Conducerea SC ELECTROCARBON SA Slatina a avut parte de o saptamina plina. Toti cei care s-au aflat la conducerea ei in ultimii ani sint acum implicati, intr-o forma sau alta, in cel mai mare dosar de evaziune fiscala din România. Lucrurile au inceput sa miroasa din 1996-1997, dupa ce exportul fabricii a crescut si a inceput sa atraga atentia afaceristilor de carton. Potrivit unui document semnat de unul dintre fostii directori ai uzinei, inginer Nicolae Marinescu, adevaratul jaf al societatii a inceput in 1999, cind conducerea de atunci, reprezentata de Teodor Caramizaru, fost lider de sindicat care s-a inscaunat director al unitatii si presedintele CA al Asociatiei Salariatilor (PAS) prin falsificarea unor acte, a inceput sa vinda fier vechi si caramida refractara super aluminoasa rezultate prin demolarea utilajelor si a cuptoarelor de coacere.


Caramizaru a acceptat tutela lui Corneliu Iacobov, care preluase intre timp Rafinaria Darmanesti, principalul furnizor de materie prima. Rafinaria Darmanesti livra cocs catre SC ELECTROCARBON SA Slatina, care nu il platea, fapt ce a dus la imbogatirea cuplului Iacobov-Caramizaru, in urma comercializarii produselor ce se vindeau sub pretul pietei. Marinescu spune ca, in acest rastimp, 1999-2002, Iacobov, care si-a definitivat studiile liceale la Liceul Metalurgic din Slatina, a asigurat si protectia politica a lui Caramizaru pe care l-a ajutat sa devina vicepresedinte al PSD Slatina (in urma fuziunii PSDR cu PSD). Tot in aceasta perioada a inceput si politica de reducere a personalului, fapt ce a facut ca de la 5.000 de angajati, in 1990-1994, sa ajunga la 500 in 2004, timp in care statul român a fost nevoit sa suporte costurile somajului.


„Din anul 2002, vazind ca nu prea mai avea ce sa fure, Corneliu Iacobov a cedat managementul uzinei slatinene unei firme agreate de premierul de atunci, Adrian Nastase, respectiv SC MetalEuroEst SRL din Cimpina, patron fiind Mihai Tufan. Sub conducerea lui Tufan, firma a preluat de la APAPS si ELSID Titu, avind acelasi profil ca si ELECTROCARBON. Noul manager a inceput sa vinda produsele realizate la Slatina catre ELSID Titu, manevre ce i-au adus profituri uriase. Totodata, a actionat in paralel cu trimiterea in somaj a 29 de salariati lunar, fara un program de restructurare. Caramizaru a fost numit director de catre Iacobov la una dintre firmele sale din Moldova, el raminind insa presedintele PAS la SC ELECTROCARBON SA Slatina“, a declarat Marinescu.


Din itele incilcite ale afaceristilor autohtoni


Autoritatile române au fost sesizate dupa ce unul dintre actionarii minoritari ai RAFO Onesti, Broadhurst Investments din Cipru, a depus o plingere la dosarul de reorganizare prin care reclama modul in care RAFO ar fi cedat pachetul majoritar de actiuni la ELECTROCARBON Slatina, singura firma din România care produce electrozi pentru sudura. Actionarul minoritar a acuzat conducerile RAFO si MetalEuroEst ca, de comun acord, au ocolit tranzactia de actiuni pe piata de capital, asa cum prevedea legea in cazul societatilor deschise (statut pe care il avea si ELECTROCARBON pe piata bursiera), printr-un „raport comercial simulat pentru a putea transfera direct pachetul majoritar de actiuni al Electrocarbon in portofoliul MetalEuroEst“.


Printr-un contract de vinzare a datoriilor, RAFO a preluat de la Rafinaria din Darmanesti pachetul de actiuni de 42,65% din actiunile ELECTROCARBON Slatina. RAFO nu a pastrat prea mult insa controlul asupra ELECTROCARBON, deoarece pachetul de actiuni a fost pierdut in urma constituirii si executarii unui gaj mobiliar in favoarea firmei SC MetalEuroEst SRL din Cimpina, care a transferat pachetul de actiuni in numele sau in afara pietei de capital, ceea ce era ilegal. Operatiunea a avut loc pe baza unui contract de vinzare-cumparare de produse petroliere de catre MetalEuroEst de la RAFO, in valoare de 26,7 miliarde de lei. Contractul a fost incheiat pe 22 ianuarie 2003 si cel care depune garantii pentru indeplinirea contractului ar fi trebuit sa fie vinzatorul, adica RAFO. Gajul depus a fost insa reprezentat tocmai de pachetul de actiuni pe care aceasta il detinea la ELECTROCARBON Slatina. Valoarea actiunilor pe care le detinea RAFO la ELECTROCARBON ajungea atunci la aproape 12 miliarde de lei.


La numai cinci saptamini de la semnarea contractului de achizitie, MetalEuroEst a somat formal RAFO si a obtinut aproape foarte repede o sentinta civila la Tribunalul Bacau, de trecere la executarea gajului. Pe 15 aprilie 2003, se subroga societatea RAFO ca actionar majoritar la ELECTROCARBON Slatina, inscriind pachetul majoritar de actiuni pe numele lui MetalEuroEst, in afara pietei de capital. In opinia actionarului minoritar de la RAFO, operatiunea a fost cu atit mai suspecta cu cit tot pe 22 ianuarie 2003, intre RAFO si MetalEuroEst a mai fost incheiat un contract de cesiune de creante (vinzare a unor datorii la partenerii de afaceri – n.r.) pe care RAFO le avea de incasat de la ELECTROCARBON Slatina, in valoare de 224,7 miliarde de lei. RAFO a renuntat la recuperarea acestei datorii in favoarea MetalEuroEst in schimbul a 40 de miliarde de lei, bani pe care firma din Cimpina ar fi urmat sa-i plateasca in rate catre RAFO pina in luna iunie 2004. Desi MetalEuroEst ii era datoare, in felul acesta, societatii RAFO, cu 40 de miliarde de lei, pretul la care a achizitionat datoria ELECTROCARBON Slatina catre RAFO, in contractul de achizitie a produselor petroliere pe care trebuia sa le livreze RAFO la MetalEuroEst se precizeaza ca tot rafinaria din Onesti este cea care depune garantii, adica… tocmai actiunile pe care le detinea la uzina din Slatina. Dupa executarea gajului, MetalEuroEst a devenit nu numai actionar majoritar la Slatina, ci si detinatoarea unei creante de peste 200 de miliarde de lei. Toate aceste amanunte au fost publicate si in cotidianul Gardianul, in urma cu doi ani.


Acuzatii pe banda rulanta


In noaptea de 3 spre 4 martie, Corneliu Iacobov si fostul director general al RAFO Onesti, Toader Gaurean, au fost incatusati pentru 25 de zile dupa ce procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au considerat ca au destule probe pentru a-i acuza pe cei doi afaceristi de comiterea infractiunilor de spalare de bani si delapidare. Ordonantele de retinere au fost emise de procurori dupa sedinte de ancheta care au durat mai multe ore. Iacobov si Gaurean sint acuzati ca ar fi prejudiciat RAFO Onesti cu aproximativ 700 de miliarde de lei, dupa ce acestia au incheiat cu SC MetalEuroEst SRL din Cimpina un contract de vinzare-cumparare, avind ca obiect un pachet de actiuni la ELECTROCARBON Slatina.


Din probele adunate pina acum de procurorii bucuresteni reiese ca ambii afaceristi au incheiat doua contracte cu firma slatineana, fapt ce a facut ca pachetul de actiuni de 42,65% detinut de RAFO Onesti la SC ELECTROCARBON SA Slatina, precum si creantele de 224 de miliarde de lei existente intre aceleasi societati comerciale sa treaca ilegal in proprietatea firmei din Cimpina. Anchetatorii sustin ca prin cele doua contracte ale firmei din Onesti i-a fost cauzat un prejudiciu de 500 de miliarde de lei, rezultat din diferenta de pret pe actiunile vindute, respectiv 184 de miliarde de lei rezultat din diferenta de valoare nominala a creantei si pretul de cesiune.


„Toate dovezile rezultate in urma cercetarilor si investigatiilor procurorilor Directiei de investigare a infractiunilor de criminalitate organizata si terorism, impreuna cu politisti judiciaristi si specialisti delegati de la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si ANAF, au dat posibilitatea ca, prin Ordonantele din 3.3.2005, sa se dispuna punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatii Corneliu Iacobov si Teodor Gaurean, pentru comiterea infractiunilor de delapidare in forma calificata si spalare de bani“, se arata intr-un comunicat al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.


In prezent, anchetatorii incearca sa afle mai multe amanunte despre o serie de contracte incheiate intre societatea din Onesti si mai multe firme din tara. Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie cerceteaza totodata mai multe persoane in dosarul deschis in luna mai 2003 pentru savirsirea infractiunilor de spalare de bani, inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni. Toate persoanele cercetate in cazul RAFO, printre care oamenii de afaceri Ovidiu Tender si Corneliu Iacobov, au fost date in consemn la frontiera. Procurorii au dispus, prin ordonanta, punerea sub sechestru a bunurilor mobile si imobile a tuturor celor care sint anchetati in acest caz. Valoarea bunurilor depaseste o mie de miliarde de lei. Alte trei persoane se afla in arest preventiv din 14 februarie in „dosarul RAFO“. Este vorba despre fratii Octavian si Alexandru Iancu, actionari la VGB, care sint urmariti penal pentru evaziune fiscala, delapidare, abuz in serviciu, precum si Constantin Margarit, fost administrator al VGB Oil si asociat la VGB Impex.


Surprize, surprize


Corneliu Iacobov nu este defel strain de Olt. Acesta a urmat cursurile liceale la Grupul Scolar Industrial Metalurgic din Slatina. Aici a fost coleg de clasa cu patronul SC TOTAL PROTECT SRL, Dan Gheorghe, dar si cu omul de afaceri Nicusor Conea. Sa fie oare o intimplare ca cei doi au fost asociatii fostului prefect de Olt, Marin Diaconescu, la SC Grupul de Presa RIPOSTA SRL Slatina?!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS