16.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalArabii de la TEROM Iasi au primit mandate de arestare in lipsa

Arabii de la TEROM Iasi au primit mandate de arestare in lipsa

Procurorii Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie solicita ajutorul cetatenilor pentru prinderea lor


Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a preluat de la Serviciul Teritorial Iasi al PNA dosarul privind pe fratii Hassan si Ammar Nanaa, fostii patroni ai SC TEROM SA Iasi, continuind sa descopere noi ilegalitati savirsite de acestia.


Prejudiciu de 88 de miliarde de lei si cinci milioane de dolari


In urma probelor adunate la dosar pina in prezent, procurorii au concluzionat ca Hassan si Ammar Nanaa, prin utilizarea de firme-fantoma sau de firme asupra carora au controlul, folosind metoda incheierii unor contracte supraevaluate (in cazul cumpararii de materii prime si instalatii invechite ori depasite) ori subevaluate (in cazul vinzarii de produse finite, de terenuri si constructiile aferente), au cauzat un prejudiciu de 88 de miliarde de lei si circa cinci milioane de dolari. Prejudiciul de cinci milioane de dolari a rezultat ca urmare a diferentei dintre valoarea terenului si cladirilor vindute de inculpati (ca reprezentanti ai SC TEROM SA) unor societati comerciale asupra carora au controlul si valoarea reala care trebuia obtinuta ca urmare a vinzarii directe catre cumparatorii finali. Acestia din urma au fost identificati ca fiind cetateni italieni, asociati ai unor firme infiintate in anul 2004, precum si firma SC TRANSILVANIA GENERAL IMPORT EXPORT SRL Oradea.


Anchetatorii au mai stabilit ca Hassan Nanaa, folosindu-se de firme-fantoma si firme false, a transferat in afara României, in cursul anului 2003, suma totala de 23 de milioane de dolari, beneficiind in acest sens si de sprijinul functionarilor de la Romanian International Bank – Sucursala Mosilor, din Bucuresti.


Procurorii vor verifica privatizarea TEROM


La solicitarea Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare in lipsa pentru Hassan si Ammar Nanaa, iar Curtea de Apel Bucuresti a respins recursurile declarate de inculpati, mentinind masura arestarii preventive. Cei doi se sustrag insa urmaririi penale, fiind protejati de grupuri de interese care patroneaza afacerile din judetul Iasi, astfel ca procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie solicita ajutorul cetatenilor pentru a-i putea gasi si aresta pe cei doi arabi de la TEROM.


Din cauza faptului ca nu s-au respectat clauzele prevazute in contractul de privatizare al firmei TEROM, procurorii urmeaza sa extinda cercetarile si cu privire la functionarii AVAS, urmind a se stabili daca vinzarea pachetului majoritar de actiuni la SC TEROM SA IASI s-a efectuat cu respectarea dispozitiilor legale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS