11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO tinara nu poate sa-si reinnoiasca actul de identitate

O tinara nu poate sa-si reinnoiasca actul de identitate

O tinara de 25 de ani intimpina dificultati in obtinerea cartii de identitate. Parasita de parinti si crescuta in scolile ajutatoare, Floarea Bociu a obtinut, in 1993, primul buletin de identitate. Dupa zece ani, respectiv in 2003, fata s-a prezentat la politie, in localitatea Bals, unde locuieste acum, pentru a-si schimba buletinul. Aici insa, stupoare. Potrivit unei hotariri de guvern din 1990, ea nu mai are cetatenie româna, ca urmare a unei cereri de retragere a cetateniei pe care ea ar fi inaintat-o la acea vreme. Doar ca atunci Florica era minora, avind doar 11 ani! In acest moment, autoritatile considera este vorba despre o eroare, dat fiind faptul ca mama fetei are acelasi nume si prenume: Bociu Floarea.


Florea Bociu este preocupata de viitorul ei. Desi a fost crescuta in casele de copii, ea spune ca si-a gasit un loc de munca intr-o fabrica de mase plastice din judetul Olt. Si-a gasit chiar si o locuinta unde sa stea in gazda. Toate planurile ei au fost date insa peste cap in momentul in care a ajuns la politie pentru a-si reinnoi actul de identitate. Politistii din localitate i-au spus ca nu pot face acest lucru, deoarece ea nu mai are cetatenia româna inca din anul 1990. La o verificare mai atenta, autoritatile au descoperit ca cererea de renuntare la cetatenie a fost facuta pe 26 martie 1990, probabil de catre mama fetei care, surprinzator, are acelasi nume: Bociu Floarea. Fata avea la acea vreme doar 11 ani, iar comunicarea privind renuntarea la cetatenie a fost primita de catre autoritati de-abia dupa 12 ani, respectiv in luna mai a anului 2002. „Am gasit o familie la Bals, a vrut sa ma ia in spatiu, dar a trebuit sa-mi schimb buletinul. In 2003 nu au vrut sa-mi faca buletinul si au zis sa ma duc ba la Severin, ba la Timisoara… Nu au vrut sa-mi schimbe buletinul pentru ca au zis ca nu mai am cetatenie româna“, a spus Floarea Bociu.


Gindindu-se ca va gasi sprijin acolo unde a locuit multi ani din viata, tinara s-a hotarit sa revina la Turnu Severin, unde i se eliberase primul act de identitate. Numai ca s-a lovit de aceeasi situatie. Politistii nu exclud varianta ca mama fetei sa fi facut mentiunea de renuntare la cetatenie pe o fisa gresita. Considerind ca ar fi vorba despre o eroare, ei incearca acum sa stabileasca situatia fetei. „Am constatat ca pe ultima fila a buletinului de identitate care era expirat avea facuta mentiunea ca i s-a retras cetatenia româna in baza unei hotariri de guvern emisa in ’90. Procedind la verificari, s-a stabilit ca, intr-adevar, Floarea Bociu, nascuta pe 1 noiembrie 1979, figureaza ca in baza decretului nr. 180/ 26 martie 1990 i s-a retras cetatenia româna (…) Intrucit pe 26 martie 1990, cind se presupune ca si-a retras cetatenia, ea era minora, avind doar 11 ani, este posibil sa se fi strecurat o greseala si sa fi fost trecuta o mentiune gresita in evidenta ei“, a spus comisar-sef Ion Stanomir, seful SEIP Mehedinti.


Floarea sau Florica, cum este cunoscuta de cei cu care a crescut, a stat in casele de copii inca de cind avea trei ani. Ea si-a cautat fostii colegi si profesori. Cu totii au fost incintati sa o revada. „A fost o fata cuminte, un copil bun, a facut si o meserie. De fiecare data ne misca cind ne revedem fostii elevi. Acum speram sa gaseasca intelegere si sa-si rezolve problemele“, a declarat Nicolae Mitu, directorul Scolii Ajutatoare „Constantin Pufan“ din Drobeta Turnu Severin. Desi a venit la Turnu Severin in speranta ca-si va reinnoi actul de identitate, Florica a spus, cu lacrimi in ochi, ca si-ar dori foarte mult sa-si cunoasca mama: „Nu o cunosc pe mama, pentru ca m-a parasit la trei ani. Mama, te rog frumos sa vii in România. Mi-as dori sa te vad, sa stiu daca mai traiesti sau nu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS