16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO noua metoda de prevenire a pierderii auzului la batrinete

O noua metoda de prevenire a pierderii auzului la batrinete

Pierderea auzului o data cu imbatrinirea ar putea fi prevenita prin implantarea in urechea interna a unor celule ale firului de par, informeaza Ananova.


O echipa de cercetatori americani, condusa de specialistii Facultatii de Medicina de la Harvard, a descoperit ca indepartarea unui anumit tip de gena poate conduce la dezvoltarea unor noi celule ale firului de par. Pierderea, o data cu imbatrinirea, a celulelor care intra in compozitia fiului de par conduce la pierderea auzului la persoanele in virsta. Celulele firului de par din „melc“ (parte componenta a urechii interne) ajuta la perceperea sunetelor prin receptarea vibratiilor produse de undele sonore, declansind astfel transmiterea unor impulsuri nervoase catre zona auditiva a creierului. In mod normal, oamenii se nasc cu un surplus de aproximativ 50.000 de celule ale firului de par. Cu toate acestea, din cauza ca acest tip de celule nu se regenereaza, ritmul constant de pierdere a acestor celule, proces care insoteste imbatrinirea, produce pierderea auzului la aproape o treime dintre persoanele care ating virsta de 70 de ani. De asemenea, pierderea celulelor din care se formeaza firul de par poate fi cauzata si de anumite boli sau de o anume medicamentatie.


Batrinii surzi nu vor mai exista


Cercetatorii au examinat activitatea celulara din timpul dezvoltarii embrionare a urechii interne si au concluzionat ca ar putea exista o gena care sa produca o proteina ce stopeaza regenerarea celulelor firului de par. S-a descoperit ca un rol important in stoparea regenerarii celulelor firului de par il indeplineste gena retinoplasma (pRb). Cobaii care erau modificati genetic pentru a nu avea aceasta gena aveau probleme cu urechea interna din cauza excesului de par din aceasta zona. In urma investigatiilor amanuntite, s-a descoperit ca acestia aveau mai mult par decit cobaii obisnuiti si ca celulele care produceau firele de par se regenerau permanent. Cercetatorii au introdus apoi gena retinoplasma in celulele mature ale urechii interne ale respectivilor cobai si au descoperit ca aceasta era de fapt substanta care stopa regenerarea.


Doctorul David Corey, seful echipei de cercetare, a declarat: „Indepartarea acestei gene produce divizarea continua a celulelor firului de par. Fara ea, divizarea acestor celule se produce la nesfirsit. Cercetarile in acest sens vor oferi in viitor posibilitatea descoperirii unui mecanism de controlare a regenerarii celulelor firului de par, ceea ce ar insemna ca nu vor mai fi oameni chei, iar batrinii nostri vor avea un auz ascutit“.


Cu toate acestea, doctorul Corey a declarat ca in acest caz mai este nevoie de intreprinderea unor cercetari vaste. Simpla dezactivare a genei retinoplasma poate conduce la o crestere necontrolata a firelor de par, care poate produce cancer. Solutia optima va fi controlarea genei astfel incit ea sa poata fi dezactivata pentru a produce celule suficiente pentru restabilirea auzului si apoi reactivata pentru evitarea posibilelor complicatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS