6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMereanu conducea Tribunalul Olt sub pseudonimul Buca

Mereanu conducea Tribunalul Olt sub pseudonimul Buca

• Judecatorul Constantin Buca nu se numea, de fapt, Buca, ci… Mereanu • Magistratul sustinea ca habar n-avea ca are alt nume si ca de vina ar fi fost nevasta-sa, care ii schimbase numele fara stirea lui • Desi Constantin Buca nu mai exista ca nume, el figura totusi ca presedinte al Tribunalului Olt • Avocatii considera ca toate hotaririle semnate de judecatorul Mereanu cu vechiul sau nume sint lovite de nulitate

Afacerea autoturismelor de lux in care a fost implicat ex-presedintele Tribunalului Olt a deschis Cutia Pandorei, din care au inceput sa iasa alte ilegalitati savirsite de Constantin Buca. Cea mai stupefiana se refera insa la faptul ca pe Buca nu-l chema, de fapt, Buca, ci… Mereanu. Isi schimbase numele, insa continua sa-si desfasoare activitatea si sa semneze hotaririle judecatoresti si alte documente tot cu vechiul nume, situatie de-a dreptul incredibila.

Povestea cusuta cu ata alba a schimbarii numelui presedintelui Tribunalului Olt – din Buca in Mereanu – pare demna de Cartea Recordurilor. „La un moment dat, sotia s-a implicat in schimbarea numelor in familie. Cind a trebuit sa-mi preschimb buletinul in anul 2002, in vara, am sesizat ca in certificatul de nastere si in certificatul de casatorie ma numeam Mereanu si, obligatoriu, in cartea de identitate mi-au trecut noul nume“, sustinea presedintele Tribunalului Olt. Poate ca unii slabi de inger l-ar fi crezut pe cuvint pe judecator, insa cei care cunosc modalitatea de schimbare pe cale administrativa a numelui ar izbucni in hohote de ris. Ar avea si motive: procedura de schimbare pe cale administrativa a numelui este complicata si presupune in mod obligatoriu ca demersurile sa fie facute personal de cel care solicita schimbarea.

Procedura schimbarii administrative a numelui, demers strict personal

Conform legislatiei in vigoare, o persoana poate cere pe cale administrativa schimbarea numelui doar daca invoca motive temeinice. Printre aceste motive intemeiate – prevazute de art. 4 din Decretul nr. 975/1968 – se afla si cel care ar fi putut fi invocat de (pe atunci) Constantin F. Buca: numele este format din expresii indecente ori ridicole.

Procedura schimbarii numelui este reglementata de amintitul Decret nr. 975/1968 cu privire la nume si de Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila. Conform acestei proceduri, persoana care solicita schimbarea numelui pe cale administrativa trebuie sa depuna o cerere la primaria localitatii in care domiciliaza, cerere ce nu poate fi intocmita decit personal, folosind un formular-tip. De asemenea, cererea trebuie motivata si insotita de mai multe acte, printre care: copii legalizate ale actelor de stare civila, un exemplar al Monitorului Oficial in care a fost publicata schimbarea numelui, o declaratie data in fata notarului prin care celalalt sot isi da acordul la schimbarea numelui comun. Ofiterul de stare civila nu primeste dosarul de schimbare a numelui fara aceste documente. Ca atare, judecatorul Buca (pe atunci) nu putea sustine ca n-a fost in fata notarului sa dea declaratia mentionata mai sus, pentru ca nu s-ar fi putut face schimbarea numelui. Asa ca, in aceasta privinta cel putin, afirmatiile sale ca nevasta i-a schimbat numele fara stirea lui par doar povesti de adormit copiii.

Dupa primirea si verificarea dosarului, ofiterul de stare civila il inainteaza formatiunii judetene de evidenta a persoanei, care il transmite Directiei Generale de Evidenta a Populatiei – pina nu demult aflata in subordinea Ministerului de Interne – singura institutie abilitata sa aprobe schimbarea numelui. Aprobarea schimbarii numelui este adusa la cunostinta primariei localitatii unde domiciliaza solicitantul, institutie care, la rindul sau, il anunta pe solicitant, cerindu-i sa depuna in vederea preschimbarii, in termen de 60 de zile, certificatul de nastere, de casatorie, precum si cel de nastere al copiilor.

In contextul unei proceduri atit de complicate, sustinerile judecatorului ex-Buca – anume ca nevasta i-a schimbat numele fara stirea lui – nu fac decit sa-i pateze si mai mult cuvintul sau de magistrat, ba chiar presedinte de tribunal. Mai mult, varianta presedintelui de tribunal s-ar putea solda cu grave acuzatii de fals la adresa sotiei sale, altfel o farmacista capabila.

In functia de presedinte al Tribunalului Olt fusese numit inexistentul Buca

Lasind la o parte procedura de schimbare a numelui, revenim la statutul celui care exercita functia de presedinte al Tribunalului Olt – fost Buca, in prezent Mereanu. Directia de Inspectie Generala din cadrul Ministerului Justitiei a declansat o ancheta administrativa pentru a stabili cum il cheama, de fapt, pe intiiul om al tribunalului slatinean. Magistratului ex-Buca i-a cerut socoteala si conducerea instantei superioare in privinta numelui pe care-l poarta, dar presedintele Tribunalului Olt i-a cam dat cu tifla presedintelui Curtii de Apel Craiova, magistratul Stefan Ciontu. „La solicitarea conducerii Curtii de Apel Craiova, judecatorul in cauza nu ne-a trimis copia actului sau de identitate, asa cum i se ceruse, insa a confirmat telefonic ca numele sau actual este Mereanu, ca si-a schimbat buletinul de circa doi ani, iar numele cu mai mult timp in urma“, a mentionat judecatorul Aurel Ilie, purtatorul de cuvint al Curtii de Apel Craiova.

Altfel spus, functia de presedinte al Tribunalului Olt era ocupata de o persoana a carei identitate nu mai exista, ba mai mult, persoana cu pricina era platita de Ministerul Justitiei cu zeci de milioane de lei pe luna.

„O situatie ingrata pentru noi, judecatorii“

Prietenii de-o viata ai judecatorului Mereanu, ca Buca nu-i putem zice, s-au aratat consternati de gafa detinatorului functiei de presedinte al Tribunalului Olt, legata de tinerea sub tacere a schimbarii numelui. Unii dintre judecatori au propus chiar, in gluma, ca presedintele Buca-Mereanu sa promoveze o actiune in constatare prin care sa i se stabileasca numele, tot astfel cum a facut si cu Mercedesul defunctului Zenobie Epuras, pe care l-a trecut printr-o ordonanta prezidentiala in proprietatea sa, fara a-i instiinta pe urmasii celui decedat. In privinta hotaririlor judecatoresti care ar fi fost semnate de presedintele Tribunalului Olt cu vechiul nume, Buca, dupa schimbarea administrativa a numelui in Mereanu, magistratii Curtii de Apel Craiova n-au ajuns la nici o solutie, asteptindu-se in continuare la un val de actiuni in justitie din partea unor persoane care, prin caile extraordinare de atac, sa ceara anularea hotaririlor semnate „Constantin Buca“.

Potrivit Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, orice persoana este obligata sa anunte autoritatile cu privire la schimbarea numelui. „In acest context, mi se parea logic si firesc ca domnul presedinte Buca sa anunte schimbarea numelui. Am intrat intr-o situatie ingrata pentru noi, judecatorii. Cit despre hotaririle semnate Constantin Buca dupa ce judecatorul si-a schimbat numele in Mereanu, valabilitatea lor nu poate fi pusa in discutie decit in fata instantei“, a spus purtatorul de cuvint al Curtii de Apel Craiova. Referindu-se tot la hotaririle semnate de judecatorul Mereanu cu numele Buca, avocati de seama considerau ca acestea ar fi lovite de nulitate. „Eu zic ca aceste hotariri sint lovite de nulitate. Acum se pune problema din punct de vedere al tehnicii juridice cum se poate asana aceasta nulitate. Sint opinii ca ar fi vorba doar de o simpla eroare materiala, insa asemenea pareri sint discutabile“, a declarat avocatul Anton Plesea, decanul Baroului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS