17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPresedintele Iliescu a revocat gratierea lui Cozma

Presedintele Iliescu a revocat gratierea lui Cozma

Presedintele in exercitiu, Ion Iliescu, a decis, in urma consultarilor cu premierul Adrian Nastase, revocarea decretului de gratiere a lui Miron Cozma si a inca 44 de persoane, a declarat ieri la Bruxelles, purtatorul de cuvint al sefului statului, Corina Cretu.

Conform Corinei Cretu, respectivele gratieri urmeaza a fi reanalizate. La scurt timp dupa acest anunt, Miron Cozma a fost prins de politie, in Timisoara, in apropierea casei fiului sau, fiind transportat, in jurul orei 13.30, catre Inspectoratul de Politie al Judetului Timisoara, informeaza surse din politie.

Juristii lucreaza la elaborarea motivatiei pentru decizia de revocare a gratierii lui Miron Cozma si a altor 44 de persoane, astfel incit aceasta sa fie publicata in Monitorul Oficial si sa ajunga urgent la instantele de executare, au declarat surse judiciare.

Premierul Adrian Nastase a declarat ieri la Bruxelles ca greseala sa in cazul gratierii lui Miron Cozma este aceea ca nu a citit cu atentie lista pe care a semnat-o, pe baza considerentului ca nu era vorba de un act legat de o decizie a primului-ministru.

Nastase a explicat, astfel, declaratiile contradictorii pe care le-a prezentat presei in cursul zilei de joi si isi cere scuze pentru confuzia creata.

Joi seara, la Bruxelles, Adrian Nastase a vorbit, de asemenea, despre cazul Miron Cozma, declarind presei ca, in opinia sa, gratierea acestuia nu este un gest oportun si ar putea crea o anumita agitatie in plan intern si international, „redeschizind o rana abia cicatrizata“.

El a spus ca nu este de acord cu aceasta decizie si ca nu a participat la luarea acesteia, dar ca nu isi permite sa o comenteze sau sa o judece, in conditiile in care gratierea este, conform Constitutiei, apanajul al presedintelui.

In ceea ce priveste contrasemnarea decretului de gratiere a lui Miron Cozma si de el, premierul a spus ca acesta a fost un gest pur formal, pentru a permite ca documentul sa fie publicat in Monitorul Oficial.

Presedintele ales al Romaniei, Traian Basescu, a refuzat sa plece spre Bruxelles cu aeronava prezidentiala, in care se afla Ion Iliescu. El a luat aceasta decizie pentru a arata si mai clar ca nu este de acord cu gratierea lui Miron Cozma si a plecat ieri cu o cursa obisnuita de pasageri a companiei Tarom. Cei doi au participat, ieri, la reuniunea de iarna a Consiliului European de la Bruxelles. Traian Basescu si consilierii sai se vor intoarce tot cu un avion de pasageri. Presedintele in exercitiu, Ion Iliescu, a declarat ca decizia lui Traian Basescu este una personala.

Totodata, seful statului a motivat si decizia gratierii. Ion Iliescu a precizat ca decizia de gratiere a lui Miron Cozma este „un act de normalitate“ dupa 15 ani de la revolutie. De asemenea, el a spus ca nu si-a facut calcule politice si nici nu s-a gindit la modul in care va fi comentat sau interpretat gestul sau.

Ieri, Ion Iliescu a decis revocarea gratierii lui Miron Cozma, ca urmare a reactiei opiniei publice si a unor precizari venite din partea Ministerului Justitiei. Surse din delegatia deplasata la Bruxelles afirma insa ca gratierea lui Cosma a tensionat foarte mult relatiile cu UE, acesta fiind adevaratul motiv pentru care Iliescu a revenit asupra decretului.

Ministerul Administratiei si Internelor a demarat in regim de urgenta procedura prin care Cozma va fi dat in consemn la frontiera. La ora 13.30, avocatul lui Cozma, Viorel Dumitrescu, declara ca nu are habar unde este clientul sau si ca nu are cum sa dea de el.

Cozma a fost retinut de politia timisoreana la ora 13.35, dupa ce parasise in tromba casa in care a stat, in Timisoara. El a refuzat initial sa plece impreuna cu fortele de ordine, cerind actul care dispune retinerea sa. Politistii l-au chemat pe Cozma la sediu, pentru a lamuri situatia, deoarece acesta nu avea asupra lui actele de identitate.

Primul efect major: UDMR si PUR ar bate palma cu Alianta PNL-PD

Presedintii UDMR si PUR, Marko Bela, respectiv Dan Voiculescu, au atacat dur gratierea acordata de Ion Iliescu fostului lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma. Cei doi au declarat, la unison, ca decizia presedintelui in exercitiu „ii impinge“ sa accepte o colaborare cu Alianta D.A. PNL-PD. Surse din cadrul Aliantei PNL-PD au declarat ieri dupa-amiaza, ca Alianta a ajuns la un acord cu UDMR si PUR in vederea formarii majoritatii parlamentare, dar informatia nu a fost confirmata oficial.

Marko Bela a spus ca „prin acest gest, presedintele Ion Iliescu ar vrea, parca intentionat, sa impinga Uniunea de partea cealalta a baricadei“. Liderul maghiar si-a motivat punctul de vedere, spunind ca „noi nu ne putem regasi in aceeasi barca cu Miron Cozma si cu alte persoane asemanatoare“. Potrivit presedintelui UDMR, o decizie in vederea sustinerii unuia dintre cele doua blocuri politice importante din Parlament – Uniunea PSD+PUR, respectiv Alianta PNL-PD – va fi luata azi in cursul sedintei Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) ai UDMR. Marko Bela a declarat ca, fie ea si revocata, „raul a fost deja facut“ prin gratierea lui Cozma, iar o revenire asupra acestei decizii nu reprezinta decit o „bilbiiala“ a presedintelui Iliescu.

Pe de alta parte, presedintele PUR, Dan Voiculescu, a recunoscut ieri ca gratierea lui Cozma da „un impuls“ partidului pe care il conduce sa accepte o colaborare cu Alianta PNL-PD. Voiculescu spune ca o decizie in ce priveste aceasta colaborare va fi luata in zilele urmatoare.

Potrivit unui comunicat al PUR, remis ieri presei, Partidul Umanist sustine decizia de revocare a gratierii, dar, chiar si in aceste conditii, cere prezentarea argumentelor si a motivatiilor care au dus la aceasta gratiere. Umanistii considera ca acest ultim gest al lui Ion Iliescu, in calitate de presedinte al Romaniei, reprezinta „o sfidare fata de bunul mers al democratiei si fata de dorinta romanilor de a fi liberi si de a trai intr-o tara in care se pot exprima liber“.

Partidul Democrat, prin vocea presedintelui executiv, Emil Boc, a atacat dur situatia creata, considerind ca premierul Adrian Nastase, care a contrasemnat decretul, „este partas din punct de vedere juridic la decizia de gratiere“. Boc spune ca presedintele ales, Traian Basescu, ar fi revocat oricum decretul respectiv, dupa ce ar fi depus juramintul, daca presedintele Ion Iliescu nu ar fi revenit asupra deciziei sale. De asemenea, presedintele ales al Romaniei, Traian Basescu, a declarat ca „revocarea deciziei de gratiere reprezinta o victorie a societatii civile“.

La rindul sau, Partidul Social-Democrat saluta decizia de revocare a decretului de gratiere a lui Miron Cozma, a declarat ieri purtatorul de cuvint al PSD Titus Corlatean, precizind ca aceasta decizie vine si pe fondul pozitiei critice a PSD in legatura cu acest subiect. Liderii PSD nu se considera implicati, din punct de vedere constitutional sau politic, in gratierea lui Cozma, aratind ca, potrivit Constitutiei, gratierea este un atribut exclusiv al presedintelui Romaniei.

Mihai Tanasescu ameninta cu demisia din PSD daca la conducerea partidului vine Ion Iliescu

Ministrul finantelor Mihai Tanasescu ameninta ca demisioneaza din PSD daca la conducerea partidului vine un politician ca Ion Iliescu. „Decizia lui Ion Iliescu de a-l gratia pe Miron Cozma a dus Romania cu multi ani inapoi, iar eu nu voi mai ramine in PSD daca la presedintia partidului vine un politician ca Ion Iliescu. Exista o suparare si o frustrare foarte mare in rindurile partidului, oamenii au simtit ca nu-si mai gaseau locul acolo. Nu poti sa pui o asemenea stampila pe un partid foarte mare, care mai are un cuvint de spus in politica, doar dupa decizia unui om, indiferent daca acesta este presedintele tarii“, a declarat Mihai Tanasescu .

El a mentionat ca este necesara o reforma a PSD, pentru a promova un nou tip de politica social-democrata, inclusiv prin aducerea de oameni noi. Potrivit lui Tanasescu, principalele masuri privind restructurarea PSD ar putea fi luate la congresul partidului de la inceputul anului viitor, iar reforma in PSD trebuie realizata indiferent daca partidul este la putere sau in opoztie.

Situatie incurcata din punct de vedere juridic

Din punct de vedere juridic, situatia aparuta prin revocarea decretului de gratiere al lui Miron Cozma este foarte incurcata. Astfel, articolul 120 din Codul Penal prevede ca „gratierea are ca efect inlaturarea, in totul sau in parte, a executarii pedepsei ori comutarea acesteia in alta mai usoara“, adica pedeapsa „dispare“ sau este inlocuita cu alta mai usoara. Fapta comisa, ca si decizia judecatoreasca, ramin insa in cazier, dar persoana respectiva nu poate fi condamnata din nou pentru aceeasi fapta. In plus, judecatorul Lucian Mihai, fost presedinte al Curtii Constitutionale, sustine ca un decret nu poate fi revocat decit de cel care l-a emis – in cazul de fata, presedintele Ion Iliescu -, dar masura de revocare trebuie luata inainte ca decretul respectiv sa isi produca efectul. Cu alte cuvinte, daca Iliescu intentiona sa revoce decretul, trebuia sa o faca inainte ca Miron Cozma sa fie eliberat din inchisoare. Juristul Dumitru Niturad, avocatul victimelor mineriadelor, sustine ca modul in care au procedat politistii timisoreni este total nelegal, intrucit Miron Cozma nu putea fi reincarcerat decit dupa ce decretul de revocare a gratierii ar fi aparut in Monitorul Oficial. Potrivit unor surse judiciare, dupa aparitia decretului de revocare a gratierii, persoanele la care face referire decretul de gratiere pot fi reincarcerate doar dupa ce instantele emit mandate de arestare, pe care politia trebuie sa le puna apoi in aplicare.

Avocatul Dan Mihai, colaborator al organizatiei pentru apararea drepturilor omului APADOR-CH, a spus ca, din punct de vedere legal, pe numele lui Miron Cozma si al celorlalti beneficiari ai gratierii exista in continuare mandate de executare a pedepselor cu inchisoarea, mandate care nu sint anulate prin decretul de gratiere. „Juridic, gratierea este un incident in executarea pedepsei si, o data ce acest incident dispare, mandatul de executare a pedepsei poate fi pus in executare“, a declarat avocatul Dan Mihai.

O informatie de ultima ora, neconfirmata oficial, pune retinerea lui Cozma intr-o cu totul alta lumina. Surse confidentiale sustin ca Miron Cozma ar fi fost retinut in baza altui mandat, eliberat de Parchetul General, in baza Legii nr. 39/2003, privind combaterea infractiunilor de crima organizata. Potrivit sursei citate, Miron Cozma a fost retinut pentru 24 de ore de procurori, ieri dupa-amiaza, pentru implicare in dosarul de crima organizata privindu-i pe fratii Camataru, dosar in care ar urma sa fie cercetat si Ion Titisor, zis „Fane Spoitoru“

Ultima informatie disponibila despre Miron Cozma arata ca acesta ar fi plecat, in jurul orei 17.00, de la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Timis, fiind transportat cu o duba a Politiei la Penitenciarul Timisoara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS