16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjApele i-au nenorocit pe gorjeni

Apele i-au nenorocit pe gorjeni

Localnicii din Pades si Pestisani primesc apa potabila cu cisternele

Autoritatile din Gorj continua sa evalueze pagubele produse de inundatii. Numarul localitatilor afectate a crescut ieri de la 11 la 16, cele mai mari distrugeri produse de apa fiind la Alimpesti, Pestisani si Pades. Protectia Civila Gorj a comunicat ca debitele tuturor riurilor din judet sint in scadere, insa riscul producerii de noi inundatii este in continuare ridicat. Prefectura a transmis ieri la Ministerul Administratiei si Internelor o prima lista cu numarul gospodariilor afectate si cu terenurile agricole calamitate. Pina luni, in judetul Gorj erau inregistrate ca afectate 256 de gospodarii, dintre care 35 la Arcani, 97 la Pades, 70 la Pestisani, 30 la Polovragi, cinci la Rovinari si 19 la Tismana. In Tirgu Jiu, conform datelor de la primarie, erau afectate 25 de gospodarii, iar din datele celor de la Protectia Civila, numai 11 gospodarii. In ceea ce priveste terenurile agricole din judet, au fost calamitate de inundatii 145 de hectare insamintate cu griu, 26 de hectare de teren plantate cu orz si 20 de hectare de lucerna, valoarea pagubelor fiind evaluata de specialistii Directiei Agricole Gorj la peste un miliard de lei.

Zeci de miliarde pagube si la Directia Silvica

Seful Protectiei Civile Gorj, locotenent-colonel Liviu Dumitrascu, a spus ca in localitatile Pestisani si Pades sint probleme cu apa potabila, cea din fintinile inundate fiind improprie consumului. Luni au fost trimisi in cele doua comune peste 2.000 de litri de apa minerala, plus cisterne cu apa. Aprovizionarea cu apa a continuat si ieri, cind autoritatile din cele doua localitati au beneficiat de sprijinul Complexului Energetic Rovinari, care a oferit 3.000 de litri de apa minerala.

„Am incercat sa rezolvam problema apei potabile in acea zona, intrucit exista riscul aparitiei unor focare de imbolnavire. Cotele apelor sint in scadere deocamdata, dar asa cum am fost informati, ploile vor continua. Inca nu avem o situatie exacta a pagubelor“, a precizat Dumitrascu.

Directia Silvica Gorj a anuntat pagube extrem de mari, rezultate din distrugerea drumurilor forestiere si a podetelor. Saptamina trecuta, au fost raportate pagube de peste 33 de miliarde de lei. De precizat ca la primele inundatii, autoritatile din Gorj au raportat la Ministerului Administratiei si Internelor pagube de peste 11 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS