20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimele concluzii ale procurorilor gorjeni stirnesc indignare la Craiova

Primele concluzii ale procurorilor gorjeni stirnesc indignare la Craiova

Medicii craioveni care au incercat, din nefericire fara succes, sa-i salveze viata micutului Alexandru Caragui sustin ca procurorii gorjeni care investigheaza conditiile in care a survenit moartea copilului habar n-au sa faca diferenta intre o leziune craniana produsa prin cadere si una survenita prin lovire.

Corpul neinsufletit al lui Alexandru Caragui – baietelul de un an si opt luni din localitatea gorjeana Vagiulesti, decedat marti seara la Spitalul de Urgenta Craiova – a fost ridicat de la morga joi de bunica lui dinspre mama, care se va ocupa si de inmormintare.

In acest timp, cercetarile derulate de oamenii legii pentru deslusirea conditiilor in care baietelul s-a ales cu leziunile mortale continua, dind nastere la controverse.

„Ideea ca leziunile ar fi fost produse prin cadere este de-a dreptul hilara“

Primele concluzii ale procurorului care ancheteaza cazul au provocat o imensa indignare in rindul medicilor care l-au avut in grija pe copil in ultimele clipe de viata. Cadrelor medicale de la Spitalul de Urgenta Craiova nu le vine sa creada ca procurorul Gheorghe Constantinescu, de la Parchetul Tribunalului Gorj, a putut avansa ideea ca micutul ar fi decedat dupa ce a… cazut din pat. „Nu a vazut nimeni ca baietelul a fost batut. Din declaratiile vecinilor, Constantin Poncea, tatal vitreg, avea grija de copii si se purta bine cu ei. Fetita mai mare il plimba pe baietel cu un carut de carat buteliile si mai cadea din el, fapt confirmat si de vecini. Leziunile puteau surveni si de la caderea din pat, care se afla la un metru de sol. Copilul avea niste afectiuni mai vechi. El a venit in Covrigi in urma cu citeva luni. Baietelul a trait la marginea municipiului Tirgu Jiu, intr-un bordei in care se cresc animalele. Invatatoarea si doua vecine au sustinut ca Poncea se ocupa de copii. Nu se pune deocamdata problema sa luam vreo masura“, a declarat joi procurorul Constantinescu.

O asemenea declaratie a avut darul sa-l infurie pe medicul Alexandru Camenita, seful Clinicii de Neurochirurgie de la Spitalul de Urgenta Craiova. „Copilul avea leziuni craniene grave, produse prin loviri repetate, de o violenta inimaginabila. Este foarte clar ca nici unul dintre fratii mai mari ai copilului, nici chiar baiatul de 11 ani, nu avea forta necesara pentru a produce asemenea leziuni. Pe de alta parte, ideea ca leziunile ar fi fost produse prin cadere este de-a dreptul hilara. Un copil nu face atit de usor leziuni cerebrale si in nici un caz dintr-o simpla cadere din pat. Pina la virsta de 12 ani, craniul copilului se afla in crestere. Din aceasta cauza este extrem de elastic, astfel incit e aproape imposibil sa capete leziuni cerebrale chiar si dupa mai multe caderi dintr-un pat de un metru“, a declarat doctorul Alexandru Camenita. Neurochirurgul a mai spus ca, desi a fost medicul curant al copilasului, nu a fost contactat pina acum de anchetatori: „Procurorul ar fi putut sa ma intrebe si pe mine ce parere am ca neurochirurg despre acest caz, dar nu mi-a dat nici macar un telefon“.

Mama nu stie cine este tatal natural al copilului

La rindul lor, reprezentantii Centrului de Prevenire, Interventie si Recuperare a Copilului Abuzat (CPIRCA) Dolj considera ca ancheta autoritatilor gorjene in cazul mortii micutului Alexandru Caragui a luat-o pe un drum gresit. Este criticat mai ales stilul „induiosator“ in care procurorul Gheorghe Constantinescu aproape ca-i plinge de mila mamei lui Alexandru, despre care mentioneaza: „In curte existau pasari, animale, semn ca femeia avea grija de gospodarie“.

Despre instinctele materne ale Ioanei Caragui, conducerea CPIRCA Dolj – institutie in grija careia s-a aflat copilul in perioada in care a locuit cu mama sa in comuna doljeana Simnicu de Sus – spune ca sint, de fapt, inexistente. „Femeia aceasta nu are nici cel mai mic sentiment matern. Cit a fost sub supravegherea noastra, dupa ce am gasit copilul malnutrit, il tinea in brate doar atunci cind aparea politia. Daca am fi avut puterea atunci sa-i luam copilul, poate nu s-ar fi ajuns aici. Din pacate, legea nu ne permite sa luam asa de usor un copil de linga mama lui. Dupa ce a disparut cu copiii de la domiciliu, mutindu-se in judetul Gorj, cazul nu s-a mai aflat sub jurisdictia noastra“, a declarat Stanca Nita, sefa CPIRCA Dolj.

Reprezentantii CPIRCA Dolj sustin ca femeia era de o moralitate indoielnica. „Era interesata mai mult sa aiba amanti decit sa aiba grija de copii. Oficial, conform certificatului de nastere, tatal copilului ar fi un anume Vasile Caragui, cu care femeia inca este casatorita. Insa, ea a recunoscut ca nu acest barbat este tatal natural si ca nu stie cu precizie cu cine a conceput copilul“, a precizat Stanca Nita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS