10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGuvernul arunca Doljul in criza financiara

Guvernul arunca Doljul in criza financiara

590 de miliarde de lei, atit cerusera oficialii judetului la rectificarea bugetara

Administratia doljeana se confrunta cu o criza financiara fara precedent.

Din datele detinute pina acum de oficialii judetului, guvernul nu a alocat la rectificarea bugetara de la sfirsitul saptaminii trecute nici macar un sfant din cele aproape 590 de miliarde de lei cerute de la bugetul de stat.

„Stim ca ne-au fost alocate niste sume pentru derularea programului «corn si lapte», insa acestea nu fusesera prevazute in cererile pentru rectificarea initiala de buget. Dar speram ca in luna septembrie solicitarile noastre sa fie solutionate. Saptamina viitoare, presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, impreuna cu alti presedinti de consilii judetene, se va intilni cu premierul Adrian Nastase“, a declarat Constantin Dascalu, vicepresedintele Consiliului Judetean Dolj.

26.000 de doljeni, ramasi cu buza umflata

La aceasta rectificare, Doljul avea nevoie de circa de 300 de miliarde pentru finantarea invatamintului preuniversitar de stat, la care se adaugau 120 de miliarde de lei pentru subventionarea in aceasta iarna a energiei termice (107 numai pentru Craiova). Daca pentru aceste fonduri, care trebuie repartizate pentru trimestrul patru al anului, se poate spera intr-o noua rectificare, nefiind urgente, nu acelasi lucru se poate spune despre ajutoarele sociale. Conform Legii nr. 416/2001, a venitului minim garantat, circa 26.000 de doljeni saraci trebuia sa beneficieze de ajutoare sociale. Deoarece pina acum s-au cheltuit 170 de miliarde de lei, pina la sfirsitul anului nu au mai ramas decit 45. Oficialii doljeni cerusera guvernului o suplimentare de 103 miliarde, dar nu au primit nimic. Alte cereri pentru care doljenii au ramas cu buza umflata: 27 de miliarde de lei- pentru decontarea cheltuielilor cu alegerile locale si 36 de miliarde de lei – pentru cofinantarea proiectelor cu finantare UE (RICOP, SAPARD, PDR).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS