19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFostul director al ACETI, reinscaunat in plin scandal al apei

Fostul director al ACETI, reinscaunat in plin scandal al apei

Dupa demisia fortata a lui Marin Ionica din functia de consilier judetean si din cea de presedinte al PSD Slatina si dupa demisia fostului primar Gheorghe Paunescu din functia de consilier local si vicepresedinte al PSD Olt, a urmat purificarea straturilor inferioare ale partidului. Fostul viceprimar Marin Postolache, mina dreapta a lui Paunescu pina acum citeva zile, a renuntat la postul caldut de consilier local pentru urmatorii patru ani si a revenit la conducerea Regiei Locale de Apa Slatina, SC ACETI SA, in locul fostului sau adjunct, Florea Iancu.

Postolache considera insa situatia de revenire in functie ca fiind una normala: „Nu am fost numit in functia de director general acum deoarece eu eram in acest post de la inceput, numai ca functia a fost «conservata» pe perioada cit mi-am exercitat mandatul de viceprimar. In acest rastimp, societatea a fost condusa de cel care inainte era director adjunct, adica Florea Iancu. Acum, amindoi am revenit in functiile pe care le ocupam inainte, deci nu este nimic anormal!“.

Slatina ar putea ramine fara apa

Marin Postolache revine la conducerea ACETI dupa aproape trei ani, timp in care a activat in Consiliul Local Slatina. In prezent, ACETI este la un pas de faliment, avind datorii de aproape 60 de miliarde de lei de recuperat (inclusiv penalitati). Din aceste datorii, mai bine de jumatate (26,8 miliarde de lei, plus penalitati de 57 de miliarde) apartin asociatiilor de proprietari. Datorii catre Regia de Apa inregistreaza si institutiile bugetare subordonate primariei, care au de platit 6,8 miliarde de lei si majorari de sapte miliarde, de la agentii economici trebuind incasate, de asemenea, 3,3 miliarde de lei. Dintre cei mai importanti agenti economici care sint datori catre ACETI se disting SC LOCTRANS SA, care datoreaza 357 de milioane de lei, SC OLTUL SA – 222 de milioane de lei, SC RULMENTI SA – 226 de milioane de lei si SC CONCIS SA – 262 de milioane de lei.

La rindul ei, regia de apa slatineana are de achitat numai catre ELECTRICA datorii de 40,2 miliarde de lei, la care se adauga majorari de intirziere de 7,2 miliarde de lei. ACETI ar fi putut beneficia de esalonarea celor 40 de miliarde, cu conditia sa fi achitat suma de noua miliarde de lei. In afara de debitele catre compania nationala de electricitate, ACETI mai are datorii si catre ALPROM si ALRO Slatina, adica 6,2 miliarde de lei, respectiv 6,3 miliarde de lei. La aceste sume se adauga 4,5 miliarde de lei catre Sistemul de Gospodarire a Apelor. Restul furnizorilor au de recuperat de la ACETI inca 2,1 miliarde de lei.

Noul director reinscaunat al ACETI Slatina, Marin Postolache, a spus ca se incearca identificarea unei solutii pentru evitarea sistarii apei in municipiu: „Desi inregistram datorii foarte mari catre ELECTRICA, care ne-a avertizat pentru ultima oara ca, in aceste zile, trebuie rezolvata situatia debitelor catre ei, speram ca, impreuna cu noile autoritati ale orasului, sa solutionam problema astfel incit sa nu fie nevoie de sistarea apei in municipiu“, a precizat Postolache. Una dintre solutiile care ar reprezenta salvarea orasului de a nu ramine fara apa in mijlocul verii o reprezinta incasarea de la ALRO SA a impozitului in avans pentru tot acest an, respectiv 12 miliarde de lei, suma din care s-ar putea plati o parte din datoria catre ELECTRICA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS