10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSondele de foraj din Dolj si Gorj- ilegale

Sondele de foraj din Dolj si Gorj- ilegale

Inainte de privatizare, PETROM cheltuieste banii statului pe foraje neautorizate

SNP PETROM- sucursala Craiova a comandat cinci sonde de foraj pentru extractia titeiului si a gazelor naturale in judetele Dolj si Gorj, fara sa respecte legislatia in vigoare. Sondele de la Sopot, Cotofenii din Dos, Predesti, Urda de Sus si Potmeltu au fost forate sau se afla in stadiul de organizare de santier fara ca beneficiarul, PETROM SA, sa posede autorizatie de construire. Pentru o parte din aceste foraje, societatea beneficiara si principalul antreprenor, Foraj Sonde SA Craiova, au fost amendati cu simbolica suma de zece milioane de lei, dispunindu-se sistarea lucrarilor pina la intrarea in legalitate. Directorii celor doua societati, de foraj si de extractie, paseaza responsabilitatile de la unul la altul, scotind in fata pe post de tap ispasitor proiectantul de la Cimpina. Valoarea amenzilor aplicate societatilor vinovate de incalcarea legii nu reprezinta decit o mica parte din salariul pe o luna al unuia dintre directori. Forarea ilegala este avantajoasa pentru cele doua societati daca avem in vedere faptul ca valoarea contractelor derulate pe banii statului reprezinta cel putin zece milioane de dolari, din care oricine ar da zece milioane de lei pentru amenzi…

Marii oameni de afaceri s-au convins in ultimii 14 ani ca afacerea cea mai banoasa se face doar cu statul. PETROM, una dintre cele mai puternice societati in care statul detine majoritatea actiunilor, a reprezentat borcanul cu miere care a atras tot felul de musculite si chiar bondari. Spaima semanata in rindul profitorilor de ocazie, si nu numai, generata de apropiata privatizare a PETROM, a dus la initiative si actiuni ilegale facute cu buna stiinta, dar dovedite a fi ultima picatura care se mai poate stoarce de la stat.

PETROM loveste si la Stoina

In Gorj, in satul Urda de Sus, comuna Stoina, s-a trecut rapid la amenajarea sondei 3805 de extractie a titeiului in urma cu o luna. PETROM a inchiriat pamint de la citiva localnici, la preturi de nimic (aproximativ 3.000 lei/mp/an), dupa care constructorul, FORAJ SONDE SA Craiova, a trecut la amenajarea platformei si a terenului, montind scheletul sondei de forare. Spre disperarea celor citiva localnici care au casele amplasate la doar citiva metri de santier. Pentru ca zacamintul descoperit de geologi se afla in panta, o parte din deal a trebuit taiata pentru a fi amenajata platforma pe care a fost ridicata sonda. Amenintati de pericolul unor alunecari de teren ce le-ar fi putut lua casele la vale in eventualitatea unor inundatii, oamenii au inceput sa faca reclamatii la conducerea primariei din localitate si la cei din fruntea judetului. Unul dintre reclamanti este Paul Bobleaja, din Urda de Sus, fost angajat la SC FORAJ SONDE. Acesta a aflat ca sonda amplasata in spatele casei nu are nici un fel de autorizatie. „M-am interesat peste tot. Si la primarie, si la consiliul judetean. Cei de la primarie mi-au spus ca nu au autorizat asa ceva. La judet, am cautat impreuna cu arhitectul- sef toate autorizatiile pentru sonde din Gorj, dar pentru cea cu numarul 3805 nu am gasit nici un fel de autorizatie si nici documentatie depusa pentru autorizare. Malul se poate surpa oricind, cu tot cu casa, daca nu este consolidat“, a spus Paul Bobleaja.

Acarul Paun? Nu, inginerul Gorun!

In proaspatul santier, angajatii isi vedeau linistiti de lucru. Am aflat de la inginerul Gorun, angajatul Petro Service, ca proiectul nu include si consolidarea malului, care dupa ultimele ploi torentiale a inceput sa o ia la vale. „Eu sint platit sa fac drumurile de acces la sonda si platforma. Nu stiu daca exista autorizatie de construire pentru S 3805, dar cred ca proiectantul, care este un institut de profil din Cimpina, stie ce face.Cind am plantat stilpii pentru reteaua electrica am dat de izvoare si ne-am speriat. Am chemat proiectantul si geologul si ne-au spus sa nu schimbam amplasamentul pentru ca izvoarele sint peste tot si nu afecteaza platforma. Eu nu stiu la ce distanta legala trebuie amplasata sonda de casele oamenilor, eu doar execut partea din proiect care ne revine“, a spus inginerul Gorun. Reclamatia facuta de sateanul Paul Bobleaja s-a dovedit intemeiata. Calin Gradinaru, inspector sef in cadrul serviciului Arhitect sef al Consiliului Judetean Gorj a precizat pentru GdS ca nu exista autorizatie emisa pentru S3805 din comuna Stoina si nici documentatie pentru autorizare. Inspectorul a promis ca in curind o comisie a CJ Gorj va merge pe teren si, daca se va constata ca la sonda cu pricina se foreaza, va aplica amenzile legale cuprinse intre 10 si 100 de milioane de lei si va dispune sistarea lucrarilor pina la obtinerea autorizatiei de construire. Pentru a obtine autorizatia, PETROM ar fi trebuit sa ceara CJ Gorj scoaterea din circuitul agricol a suprafetelor inchiriate de la proprietari, lucru pe care nu l-a facut. Amenajarea santierului de la sonda este deja o incalcare a legii care nu-si are nici un fel de scuze legate de graba sau birocratia functionarilor. Pamintul ar fi trebuit scos din circuitul agricol pe perioada cit se preconiza ca se va exploata sonda amenajata.

Pentru bosii petrolului, respectarea legii este optionala

Executantul lucrarilor de foraj de la sonda din Urda de Sus este SC FORAJ SONDE SA Craiova, societate aflata sub patronajul BEGA GRUP SA Timisoara, care apartine celebrilor frati Cristescu.

Surse informate ne-au declarat ca doar pentru instalarea si forarea unei sonde se pot obtine 30 de miliarde de lei pe hirtii si 60 de miliarde de lei neoficial. Graba instalarii si forarilor din ultimul timp este explicata de unii prin faptul ca in eventualitatea privatizarii PETROM, noii proprietari nu vor mai dori sa lucreze cu firmele fratilor Cristescu, iar acestia vor ramine fara o sursa importanta de bani.

I. Antonie, directorul SC FORAJ SONDE SA Craiova, motiveaza: „Noi am dus doar utilajele la Urda pentru ca am profitat de vremea frumoasa si de faptul ca muncitorii oricum nu aveau altceva de lucru. Nu noi ne ocupam de obtinerea autorizatiei, ci beneficiarul lucrarii. Nu o sa incepem forajul fara sa avem autorizatia de construire“.

Nicolae Calotescu, directorul SNP Petrom, sucursala Craiova, se disculpa si el: „Nu am inceput forajul si nici nu-l incepem daca nu avem autorizatie. Ne-au mai amendat si in alte locuri si nu mai lucram asa. Pe terenurile inchiriate am inceput sa facem lucrari speciale, dar am depus documentele pentru a scoate pamintul din circuitul agricol. Merge greu cu autorizatia pentru ca trebuie sa asteptam cite sase luni. Am depus la Gorj documente, dar in momentul acesta nu stiu exact mersul lor. Mi se pare ca distanta legala de amplasare a unei sonde fata de o casa de locuit este de 60 de metri, dar nu stiu precis. Astea le stie proiectantul“.

Dupa fiecare sonda instalata ilegal, directorii celor doua societati declara sus si tare ca vor intra in legalitate. Sumele mici prevazute ca amenzi pentru incalcarea legilor nu-i motiveaza deloc sa le respecte, fapt pentru care putem presupune ca in gradina fiecaruia dintre noi PETROM va putea sa-si instaleze o sonda fara macar sa fie deranjat de cineva! Pentru ca, in acte, terenurile din Cotofenii din Dos, Predesti, Sopot, Urda, Potmeltu sau alte locuri de desfasurare ale PETROM sint, de fapt, niste gradini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS