19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInginerul electronist Ene, expert in inginerii financiare

Inginerul electronist Ene, expert in inginerii financiare

Pe mina cu citiva irakieni, un craiovean a obtinut de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj o restituire ilegala de TVA de 7,25 miliarde de lei

Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor a informat anul trecut Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie despre faptul ca Alexandru Viorel Ene, Mircea Stoiana, Rodica Anghel, Ahmad Yaakoub si alti cetateni irakieni au efectuat operatiuni suspecte de spalare a banilor prin intermediul firmelor SC GROUP REGENT SRL Craiova, SC REGENT SRL Craiova, SC ALCOOL TEH SRL Constanta si SC PROSPERITY SRL Bucuresti. Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a trimis sesizarea spre rezolvare Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog din cadrul Parchetului Curtii de Apel Craiova. Punind cap la cap toate itele povestii, procurorii craioveni au reusit sa scoata la iveala amanuntele acestei invirteli de miliarde.

O batrina de 90 de ani, implicata in restituiri ilegale de TVA

In luna aprilie 2001, inginerul electronist Alexandru Viorel Ene, de 52 de ani, actionar la SC GROUP REGENT SRL Craiova si administrator al firmei SC REGENT SRL Craiova, al carui unic asociat era mama sa, Maria Ene, in virsta de… 90 de ani, a pus la cale o inginerie financiara prin care, cu ajutorul unor irakieni, sa obtina o restituire ilegala de TVA de peste sapte miliarde de lei in dauna Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj. Irakienii cu pricina – Sabah H. Jabr, Ahmid Kh. Abeed, Ahmad Yaakoub si Haider Falih Abid – aveau deja experienta in obtinerea unor restituiri ilegale de TVA, fiind cunoscuti in acest sens de Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.

Primul pas a fost facut pe 30 mai 2001, cind Ene a regizat cedarea partilor sociale ale mamei sale – absolut gratis, desi valoarea lor de inventar era de 6,6 miliarde de lei – catre arabii Ahmad Yaakoub si Sabah H. Jabr. Actele privind transferul partilor sociale ale SC REGENT SRL au fost incheiate de notarul craiovean Papa Eugenia, care a descins personal la domiciliul batrinei Maria Ene, ce nu se putea deplasa din cauza virstei inaintate, de 90 de ani. Operatiunea era doar de fatada, pentru ca tot Ene continua sa administreze societatea.

In faza a doua a operatiunii, noii patroni formali ai firmei craiovene au declarat societatea ca fiind platitoare de TVA. Pasul urmator: SC REGENT SRL Craiova, SC GROUP REGENT SRL Craiova si SC PROSPERITY SRL Bucuresti si-au deschis conturi la aceeasi banca – Banca Ion Tiriac, Sucursala Amzei din Bucuresti.

Faza urmatoare a operatiunii a constat in doua acte autentificate incheiate la un interval de citeva minute, pe 13 august 2001, in biroul notarului „de casa“ al lui Ene. Primul era un contract prin care cei doi irakieni ce devenisera, chipurile, patroni la SC REGENT SRL Craiova vindeau cu suma de 6,6 miliarde de lei partile lor sociale la aceasta societate catre SC PROSPERITY SRL Bucuresti. Al doilea contract privea vinzarea – de aceasta data, pentru suma de 43,4 miliarde de lei – a acelorasi parti sociale de catre SC PROSPERITY SRL Bucuresti catre SC GROUP REGENT SRL Craiova, firma lui Ene.

Ca si cind n-ar fi fost suficient, Ene a pus la cale o alta smecherie, doar de citeva miliarde: a cumparat pe firma SC GROUP REGENT SRL de la firma-fantoma SC PANDA COM IMPEX SRL Voluntari mai multe utilaje, in valoare de 3,6 miliarde. Achizitionarea se facuse doar pe hirtie, pentru ca utilajele nu existau, dar se putea obtine o returnare ilegala de TVA pe aceasta cale.

Si-a escrocat propria firma cu 33 de miliarde

Printr-o serie de inginerii financiare, Alexandru Viorel Ene devenise din nou patronul firmei sale. Doar ca din aceasta operatiune nu foarte complicata putea obtine bani frumosi de la stat. Pentru asta insa trebuia sa dovedeasca faptul ca a achitat partile sociale pe care le cumparase. Luind cu imprumut o suma de bani, circa sapte miliarde de lei, a rulat aceasta suma – depunind-o si ridicind-o in numerar in mai multe zile – pina la concurenta valorii de 47 de miliarde de lei, cam cit costau, chipurile, utilajele achizitionate de la SC PANDA COM IMPEX SRL Voluntari si partile sociale cumparate de la SC PROSPERITY SRL Bucuresti. Cu dovada platii in buzunar s-a dus la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj, de unde a obtinut fara bataie de cap o restituire de TVA de 7,25 miliarde de lei. Nefiind multumit de acest „mizilic“, Ene a bagat mina pina la umeri in gestiunea propriei firme, SC GROUP REGENT SRL, de unde a „sterpelit“ 33 de miliarde de lei, pe baza unor acte fictive de creditare.

Afacerea a iesit insa la iveala, iar Alexandru Viorel Ene a fost arestat preventiv de judecatorii craioveni. Procurorii Parchetului Curtii de Apel Craiova au dispus joi trimiterea lui in judecata pentru savirsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, delapidare cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals. Daca judecatorii il vor gasi vinovat, inginerul electronist risca o pedeapsa de pina la 20 de ani de inchisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS