14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEvaziune fiscala de miliarde la Caracal

Evaziune fiscala de miliarde la Caracal

O cantitate de 975 de tone de pacura confiscata, amenda de un miliard de lei pentru SC TERRA ASSIT GROUP SA si de 200 de milioane de lei pentru SC IGO SA Caracal, acestea sint urmarile unei ample actiuni de control incrucisat realizat de Garda Financiara (GF) in mai multe judete din tara, in urma unor tranzactii ilegale cu pacura. Totul a demarat in momentul in care comisarii Garzii Financiare Vrancea au sesizat ca o firma din Petrosani face trafic cu pacura. Imediat, institutia a apelat la ajutorul colegilor din citeva judete pentru demararea unui control de anvergura pentru verificarea legalitatii tranzactiilor cu pacura ale firmei mentionate. Pe 30 aprilie, o echipa a GF Vrancea s-a deplasat la statia CFR Nichiseni-Galati, pentru a verifica legalitatea unei tranzactii cu pacura. Au fost identificate noua vagoane cu pacura. Informatiile adunate in urma controlului la statia galateana, corelate cu documentele de transport solicitate Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa (SNTFM) „CFR Marfa“ SA Iasi, au dus la urmatoarele concluzii: in perioada 6-14 aprilie, SNTFM „CFR Marfa“ SA a deplasat noua vagoane incarcate cu 407 tone de pacura, pe traseul CFR Ozun, Covasna – Birlad – Nichiseni, Galati, la ordinul SC TERRA ASSIT GROUP SA din Petrosani, scrisoarea de trasura avind inscrise, atit la expeditor, cit si la destinatar, datele societatii hunedorene.

Frauda „cu acte in regula“

Plata transportului CFR a fost efectuata de SC CATALINA IMPEX SRL Vaslui, in baza unei imputerniciri emise de furnizor lui Catalin Ursu, societatea respectiva avind dreptul sa dispuna transportatorului orice miscare a vagoanelor. Pentru ca lucrurile sa para in ordine, pacura era insotita si de un aviz de insotire a marfii emis de SC TERRA ASSIT GROUP SA, numele societatii respective fiind inscris si la furnizor, si la cumparator. Data intocmirii documentului era 6 aprilie 2004. De asemenea, calitatea marfii era atestata de o… copie a unui buletin de analiza, cu nr.114/01.04.2004 si emis de rafinaria SC STEAUA ROMANA SA Cimpina.

Garda Financiara din Hunedoara a comunicat Autoritatii Nationale pentru Control, referitor la afacerile derulate de SC TERRA ASSIT GROUP SA Petrosani ca societatea in cauza nu este autorizata sa functioneze ca antrepozit fiscal si ca aceasta facuse si anterior obiectul unor controale, prilej cu care au fost descoperite abateri deosebite de la litera legii. Urmare a discutiilor purtate la beneficiarul pacurei, SC SPIRT SA Ghidigeni, coroborate cu analiza documentelor puse la dispozitie de conducerea acestei firme, comisarii financiari au dispus ca toate cele noua vagoane incarcate cu pacura sa ramina pe loc, solicitindu-se totodata si prezenta reprezentantilor Politiei Tecuci. Din acest moment, tavalugul cercetarilor nu a mai putut fi oprit. Au fost sesizate imediat sectiile Garzii Financiare din judetele Covasna, Brasov, Hunedoara, Galati, Vaslui, Dolj si Olt, pentru a verifica si valorifica informatia, conform careia, din statia CFR Ozun ar fi plecat nu noua vagoane cu pacura, ci… 22 de vagoane.

SC IGO SA Caracal, principalul beneficiar

Verificarile efectuate au confirmat destinatia finala a celorlalte 13 vagoane cu pacura incarcate cu 568,8 tone, respectiv statia CFR Caracal. Comisarii financiari au verificat autenticitatea buletinului de analiza emis de rafinaria SC STEAUA ROMANA SA Cimpina si s-a constatat ca acesta era fals, in vreme ce originalul, aflat la emitent, continea cu totul alte mentiuni privind produsul si beneficiarul. GF Covasna a stabilit provenienta reala a pacurei incarcate in cele 22 de vagoane: firma SPIRT AMIDON SA din Ozun, societate comerciala aflata intimplator… in lichidare. Pacura a facut obiectul unei licitatii mobiliare pe 20 martie 2003, data la care SC MACRO COM SRL Tirgu Secuiesc a achizitionat, la pretul de 541 lei/kg (pret fara TVA) cantitatea de 1.200 de tone de pacura. Un an mai tirziu, firma mentionata a vindut 1.500 de tone de pacura catre SC STM COMPANY SRL din Brasov. La rindul lui, sereleul brasovean, nici el autorizat ca antrepozit fiscal, a vindut catre SC TERRA ASSIT GROUP SA Petrosani cantitatea de 1.080 de tone, adica exact cele 22 de vagoane.

Pretul a crescut insa spectaculos, de la 541 lei/kg, la 3.530 lei/kg – fara TVA. SC TERRA ASSIT GROUP SA Petrosani, al carei administrator nu a mai depus declaratii privind obligatiile fiscale la bugetul de stat din anul 2003 si impotriva caruia GF Hunedoara a formulat sesizare penala, a livrat cantitatea de pacura in doua directii: spre Birlad – Nichiseni, SC CITALINA IMPEX SRL Vaslui – noua vagoane cu cantitatea de 407 tone, si spre Caracal- Olt restul de 13 vagoane incarcate cu 568 de tone, catre beneficiarul SC IGO SA Caracal.

Firmele intermediare, cheia reusitei

Potrivit declaratiilor comisarului-sef al GF Olt, Damian Tanasescu, firma din Petrosani a folosit ca intermediari alte doua societati din Craiova: „Noi am fost sesizati din 7 mai despre ceea ce se intimpla la Caracal. Cind am verificat la fata locului am descoperit ca IGO descarcase deja pacura din cele 13 vagoane. Din cercetari am constatat ca societatii din Caracal i se promisese un avantaj deosebit: achitarea contravalorii pacurei la 60 de zile, lucru greu de refuzat de IGO, care avea nevoie disperata de pacura“.

SC TERRA ASSIT GROUP SA Petrosani a incasat cea mai mare parte a contravalorii pacurei si a beneficiat de platile efectuate CFR pentru transportul vagoanelor. Conform dosarului, prin aceasta afacere au fost eludate prevederile art. 239 din Codul Fiscal, conform caruia sint permise numai operatiunile comerciale cu uleiuri minerale, a caror provenienta pe tot circuitul economic poate fi dovedita ca fiind de la un antrepozitar autorizat pentru productie sau importator. Toate acestea au avut loc in conditiile in care pacura este ulei mineral accizat in cota 0%. Prin aceasta operatiune de amploare, bugetul de stat (in conditiile in care SC TERRA ASSIT GROUP SA este o societate care lucreaza in sistemul societatilor fantoma, nedeclarind obligatiile, si cu atit mai putin achitindu-le, eliberind totodata documente fiscale care dau dreptul de deducere) a fost prejudiciat prin neachitarea TVA si a impozitului pe profit aferent tranzactiilor ilicite desfasurate. La acestea se adauga si prejudiciul cauzat de neplata taxelor de autorizare care stau de obicei la baza declararii unui antrepozit fiscal.

„IGO nu este vinovata cu nimic!“

Garda Financiara a confiscat cu acest prilej 407 tone de pacura si a aplicat o amenda de un miliard de lei societatii TERRA ASSIT GROUP SA Petrosani. De asemenea, societatea IGO SA din Caracal a fost sanctionata de GF Olt cu 200 de milioane de lei, minimul prevazut de lege in acest caz (din care firma a platit pe loc jumatate din suma), si a fost dispusa confiscarea cantitatii de 569,2 tone in valoare de 4,1 miliarde de lei, aflata in depozitele societatii din Caracal. Au fost sesizate organele de cercetare penala in vederea tragerii la raspundere a tuturor persoanelor implicate, dupa stringerea intregului material probator. Pacura confiscata cu acest prilej urmeaza sa fie valorificata in conditiile legii, in prezent ea aflindu-se in custodia unui antrepozit fiscal autorizat.

Interpelat in acest sens, primarul Caracalului, Gheorghe Anghel, a declarat ca avea de gind sa controleze unde se duc banii. „IGO SA nu este vinovata cu nimic. Daca omul a venit la ei si le-a promis ca le da pacura si avea toate actele in ordine, cum puteau sa-i refuze?!…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS