11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Mita la MApN

• Sapte dintre cei acuzati au grade de ofiteri superiori • Povestea dezvaluie o adevarata caracatita a spagilor la nivelul armatei

Procurorii Serviciului Militar din cadrul Parchetului National Anticoruptie (PNA) au finalizat urmarirea penala si au dispus trimiterea in judecata a 18 inculpati in dosarul cunoscut sub numele de „Mita la MApN“. Cei 18 acuzati sint: lt. col. Ion Vlasceanu (luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice), Valentin Teodor Muntean (dare de mita, inselaciune cu consecinte deosebit de grave si fals in inscrisuri sub semnatura privata), col. Stoian Pavel (luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si complicitate la infractiunea de luare de mita), col. Fanica Tucaliuc (luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata), mr. Dumitru Gheorghe Oniga (luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, fals in inscrisuri sub semnatura privata si fals intelectual), mr. Cristian Zavodnik (luare de mita), mr. Florea Iancu (luare de mita), lt. col. Irimia Marin (luare de mita), Tatiana Daniela Lungu (complicitate la infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si fals in inscrisuri sub semnatura privata), Gheorghe Tuluc (complicitate la infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si dare de mita), Gabriel Lorent (dare de mita, inselaciune cu consecinte deosebit de grave si uz de fals), Vasile Talpos (complicitate la infractiunea de dare de mita si complicitate la infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave), Dorin Pit (dare de mita), Vasile Tanase (complicitate la infractiunea de dare de mita), Ionel Stefan (dare de mita), Emil Cristian Tofan (dare de mita, inselaciune cu consecinte deosebit de grave si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata), Nela Budaca (dare de mita) si Ionel Nita (dare de mita).

De asemenea, s-a dispus disjungerea cercetarilor fata de civilii Liviu Daniel Rotaru si Aurora Galic (sub aspectul savirsirii infractiunilor de dare de mita), Mihail Savin (fals in inscrisuri sub semnatura privata), colonel Ioan Magheru si locotenent-colonel Gheorghe Raicu (luare de mita).

Procurorii PNA continua, intr-un dosar distinct, urmarirea penala impotriva generalului de brigada Lazar Iliescu, director adjunct la Directia Audit Intern din Ministerul Apararii Nationale (MApN), sub aspectul savirsirii de catre acesta a mai multor infractiuni de luare de mita.

Cazul UM 02032 Oradea

Anchetatorii au stabilit faptul ca lt. col. Ion Vlasceanu, in calitate de comandant al UM 02032 Oradea (Centrul de Intretinere, Reparatii Curente Exploatare Cazarmi din subordinea Statului Major al Fortelor Terestre) a pretins, in luna august 2002, de la Valentin Teodor Muntean – administrator al SC EXACT CONSTRUCT SRL Oradea – 1,5 % din valoarea de 61.637.376.092 de lei a contractului de achizitionare a 5.778 de tone de combustibil CLU si 110 tone de combustibil tip M, cu scopul de a-i aproba o hotarire de adjudecare a licitatiei si de a-i aproba la timp platile pentru cantitatile de combustibil livrate. Mai mult, Vlasceanu a primit de la Muntean un telefon mobil si i s-au achitat convorbirile efectuate, in suma de peste 36 de milioane de lei. Comandantul UM 02032 Oradea a acceptat sa aprobe hotarirea de adjudecare a licitatiei catre SC EXACT CONSTRUCT SRL, in conditiile in care aceasta firma urma sa fie descalificata, iar pe parcursul derularii contractului a fost de acord sa achite contravaloarea unui produs petrolier inferior calitativ si neaccizat. In acest mod, Vlasceanu a cauzat bugetului de stat o paguba de peste 14 miliarde de lei. Nici Muntean n-a fost usa de biserica, vinzind unitatii militare drept combustibil petrolier reziduuri petroliere neaccizate, apoi falsificind notele de receptie si de constatare a diferentei pentru produsele petroliere cumparate de la subfurnizorii firmei sale, facturile fiscale cu care a livrat aceste produse catre unitatile militare, notele si declaratiile de conformitate a combustibilului petrolier. A creat astfel un prejudiciu bugetului de stat de peste 11 miliarde de lei, reprezentind incasare fara drept a accizelor aferente.

Procurorii PNA au retinut si vinovatia colonelului Pavel Stoian, care, in calitatea sa de sef Livrare Domeniu si Constructii din cadrul Statului Major al Fortelor Terestre, a dat ordin, ca sef ierarhic superior al lui Vlasceanu si al membrilor Comisiei de licitatie din cadrul UM 02032 Oradea, sa fie declarata cistigatoare a licitatiei firma EXACT CONSTRUCT SRL, in conditiile in care aceasta societate trebuia descalificata. In cauza a fost retinuta si vinovatia civilului Vasile Talpos, care l-a ajutat pe Muntean sa livreze catre Unitatea Militara 02032 Oradea cantitatea de 24.615 tone de produse petroliere neaccizate, contribuind la producerea pagubei de peste 14 miliarde de lei catre bugetul de stat.

Cazul UM 02033 Iasi

Conform constatarii procurorilor anticoruptie, col. Fanica Tucaliuc, in calitatea sa de comandant al UM 02033 Iasi, a pretins si primit de la Emil Cristian Tofan – administrator la SC BENZITOF SRL Comanesti – sume de bani cu scopul de a-i asigura buna derulare a contractului nr. 12/2002, pe care l-a incheiat cu unitatea sa, precum si efectuarea la timp a platilor pentru cantitatile de combustibil livrate din contract. S-a retinut si vinovatia maiorului Dumitru Gheorghe Oniga care, in calitate de sef Birou Energetic la UM 02033 Iasi, a pretins si primit tot de la Tofan sume de bani pentru asigurarea derularii contractului sus-mentionat si a efectuarii la timp a platilor pentru combustibil. Cei doi ofiteri sint acuzati si ca si-au indeplinit in mod necorespunzator atributiile de serviciu, admitind plata in avans a unor produse necorespunzatoare calitativ, cauzind Ministerului Apararii Nationale o paguba de peste noua miliarde de lei si au perturbat bunul mers al unitatilor militare utilizatoare a combustibilului. De altfel, mr. Oniga a semnat in fals mai multe documente de receptie a combustibilului, atestind in mod neadevarat ca a primit produs petrolier de o calitate superioara.

Mituitorul Emil Cristian Tofan a fost si el trimis in judecata de PNA, intrucit a livrat produse petroliere inferioare calitativ si neaccizate, precum si pentru ca l-a instigat pe unul dintre angajatii sai sa completeze in fals 41 de avize de insotire a marfii si sa consemneze livrarea unei cantitati de produs petrolier mai mare decit cea reala.

Extinzind urmarirea penala, procurorii PNA au identificat si alte fapte savirsite la unitatea militara din Oradea. Mr. Oniga a pretins si primit de la Tofan banii necesari pentru achizitionarea unui autoturism Ford, in schimbul atribuirii unui contract de achizitie pentru combustibil tip M in urma unei licitatii. Maiorul a falsificat procesul-verbal al Comisiei de evaluare-licitatie, consemnind in mod nereal ca firma lui Tofan a depus o oferta de pret mai buna pentru combustibilul de tip M. Oniga nu a refuzat nici promisiunea lui Ionel Stefan – administrator la SC STAND ROM SRL – de a-i fi oferit un procent de zece la suta din valoarea de peste 300 de milioane de lei a unui contract de achizitionare de material lemnos, cu scopul de a atribui respectivul contract firmei sale.

Cazul UM 02033 Iasi si 02031 Bucuresti – SC LORENZO EXPRES SRL Satu Mare

Conform celor retinute de anchetatori, colonelul Pavel Stoian – sef Livrare Domenii si Constructii din cadrul Statului Major al Fortelor Terestre – a pretins suma de 250 de milioane de lei de la Gabriel Lorent – administrator al SC LORENZO EXPRES SRL Satu Mare – cu scopul de a le ordona comandantilor UM 02031 Bucuresti si UM 02033 Iasi, care i se subordonau pe linie militara, sa incheie cit mai repede contracte de achizitie de combustibil lichid cu aceasta firma si sa efectueze cu operativitate platile. La rindul sau, col. Fanica Tucaliuc – comandant al UM 02033 Iasi – a pretins de la reprezentantii SC LORENZO EXPRES SRL cite 350 de lei pentru fiecare kilogram de combustibil livrat, ca urmare a derularii unui contract de achizitie de produse petroliere, din care a primit in doua transe peste 160 de milioane de lei, cu scopul de a le asigura buna derulare a contractului si efectuarea la timp a platilor pentru cantitatile de combustibil livrate.

Mr. Dumitru Gheorghe Oniga – sef Biroul Energetic la UM 02033 Iasi – a pretins si primit de la Gabriel Lorent suma de 85 de milioane de lei si un telefon mobil si a facilitat primirea sumei de 160 de milioane de lei de catre col. Tucaliuc, cu scopul de a asigura desfasurarea normala a contractului incheiat de UM 02033 Iasi cu SC LORENZO EXPRES SRL.

In aceasta increngatura de spagi pentru afacerile cu combustibil isi are rolul sau si maiorul Cristian Mihai Zavodnik – comandant al UM 02031 Bucuresti – care a pretins de la reprezentantii SC LORENZO EXPRES SRL suma de 200 de lei per kg de combustibil livrat, din care a primit 200 de milioane de lei, precum si un telefon mobil in valoare de aproximativ 11 milioane de lei, cu scopul de a asigura desfasurarea normala a contractului si de a efectua la timp platile pentru combustibilul livrat. Maiorul Florea Mihai Iancu – inginer-sef la UM 02031 Bucuresti – a pretins de la acelasi Lorent suma de 200 de milioane de lei, precum si un telefon mobil pentru ca, in virtutea calitatii sale, sa asigure desfasurarea normala a contractului de achizitie a produselor petroliere si sa efectueze la timp platile pentru combustibilul livrat.

Procurorii PNA au dispus trimiterea in judecata si a inculpatilor Dorin Pit si Gabriel Lorent, pentru dare de mita. Mai mult, s-a stabilit ca Lorent a indus in eroare Ministerul Apararii Nationale prin incheierea cu UM 02033 Iasi si UM 02031 Bucuresti a doua contracte, conform carora trebuia sa livreze combustibil CLU tip III, insa, folosind in mod repetat facturi fiscale false si declaratii de conformitate false, a furnizat produs petrolier inferior calitativ, neaccizat, producind un prejudiciu total de peste 46 de miliarde de lei. In aceeasi cauza, procurorii au stabilit ca Gabriel Lorent a fost ajutat de inculpatul Vasile Talpos sa livreze produse petroliere de calitate inferioara catre MApN si sa produca prejudiciul de peste 46 de miliarde de lei anterior mentionat.

In aceeasi cauza, anchetatorii au stabilit ca Tatiana Daniela Lungu a falsificat mai multe facturi fiscale si declaratii de conformitate, ajutindu-l in acest sens pe Lorent sa insele armata in derularea contractelor incheiate de firma acestora cu UM 02033 si UM 02031, prin furnizarea unor produse inferioare calitativ si neaccizate. S-a stabilit si participarea in acelasi lant infractional a inculpatilor Vasile Tanase si Gheorghe Tucaliuc, care l-au ajutat direct, nemijlocit pe inculpatul Lorent sa ofere sume de bani drept mita reprezentantilor armatei si sa furnizeze produsele petroliere inferioare calitativ unitatilor militare.

Cazul UM 02310 Bucuresti

Anchetatorii au stabilit ca Pavel Stoian – in calitate de sef Livrare Domeniu si Constructii din cadrul Statului Major al Fortelor Terestre si ulterior comandant al UM 02310 Bucuresti – a pretins si primit, in perioada 1997-2002, de la Ionel Nita – administrator la SC ELAN SRL -, suma de 500 de milioane de lei cu scopul de a-i atribui contracte de reparatii de constructii cu armata si de a-i efectua cu ritmicitate platile aferente. In 2003, Stoian l-a ajutat pe lt. col. Irimia Marin – sef Birou Bugete si Executie Bugetara in cadrul Directiei Financiar-Contabile a MApN – sa primeasca sume de bani de la Nita, cu scopul de a aloca fonduri extrabugetare si de a suplimenta fondurile pentru continuarea unor lucrari de constructii efectuate de SC ELAN SRL. De altfel, Irimia a primit in mod repetat, atit de la Ionel Nita, cit si de la Nela Budaca – administrator la SC CICADO SRL si reprezentanta la SC RALCOM INVEST SRL – suma totala de 230 de milioane de lei, cu scopul de a aloca fonduri extrabugetare si de a suplimenta fondurile pentru inceperea sau continuarea lucrarilor de constructii pe care aceste firme le executau in urma unor contracte incheiate cu unitatile militare.

* * *

Procurorii PNA au constituit pentru solutionarea acestui caz mai multe echipe operative, alaturi de ofiteri ai politiei judiciare, si au beneficiat de sprijinul direct al conducerii MApN pentru stabilirea situatiei de fapt si a tuturor persoanelor vinovate. Dosarul cauzei a fost inaintat spre judecare Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS