14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMereanu conduce Tribunalul Olt sub pseudonimul Buca

Mereanu conduce Tribunalul Olt sub pseudonimul Buca

• Povestea judecatorului Constantin Mereanu, care sustine ca sotia i-a schimbat numele de Buca fara stirea lui, infirmata de procedura schimbarii administrative a numelui • Desi Constantin Buca nu mai exista ca nume, el figureaza totusi ca presedinte al Tribunalului Olt • Avocatii considera ca toate hotaririle semnate de judecatorul Mereanu cu vechiul sau nume sint lovite de nulitate

Povestea cusuta cu ata alba a schimbarii numelui presedintelui Tribunalului Olt – din Buca in Mereanu – pare demna de Cartea Recordurilor. „La un moment dat, sotia s-a implicat in schimbarea numelor in familie. Cind a trebuit sa-mi preschimb buletinul in anul 2002, in vara, am sesizat ca in certificatul de nastere si in certificatul de casatorie ma numeam Mereanu si, obligatoriu, in cartea de identitate mi-au trecut noul nume“, sustine presedintele tribunalului. Poate ca unii slabi de inger l-ar crede pe cuvint pe judecator, insa cei care cunosc modalitatea de schimbare pe cale administrativa a numelui ar izbucni in hohote de ris. Ar avea si motive: procedura de schimbare pe cale administrativa a numelui este complicata si presupune in mod obligatoriu ca demersurile sa fie facute personal de cel care solicita schimbarea.

Procedura schimbarii administrative a numelui, demers strict personal

Conform legislatiei in vigoare, o persoana poate cere pe cale administrativa schimbarea numelui doar daca invoca motive temeinice. Printre aceste motive intemeiate – prevazute de art.4 din Decretul nr.975/1968 – este si cel care ar fi putut fi invocat de (pe atunci) Constantin F. Buca: numele este format din expresii indecente ori ridicole.

Procedura schimbarii numelui este reglementata de amintitul Decret nr.975/1968 cu privire la nume si de Legea nr.119/1996 cu privire la actele de stare civila. Conform acestei proceduri, persoana care solicita schimbarea numelui pe cale administrativa depune o cerere la primaria localitatii in care domiciliaza, cerere care nu poate fi intocmita decit personal, folosind un formular-tip. Cererea trebuie motivata si insotita de mai multe acte, printre care: copii legalizate ale actelor de stare civila, un exemplar al Monitorului Oficial in care a fost publicata schimbarea numelui, o declaratie data in fata notarului prin care celalalt sot isi da acordul la schimbarea numelui comun. Ofiterul de stare civila nu primeste dosarul de schimbare a numelui fara aceste documente. Ca atare, judecatorul Buca (pe atunci) nu poate sustine ca n-a fost in fata notarului sa dea declaratia mentionata mai sus, pentru ca nu s-ar fi putut face schimbarea numelui. Deci, cel putin in aceasta privinta, afirmatiile sale ca sotia i-a schimbat numele fara stirea lui par doar povesti de adormit copiii.

Dupa primirea si verificarea dosarului, ofiterul de stare civila il inainteaza formatiunii judetene de evidenta a persoanei, care il transmite Directiei Generale de Evidenta a Populatiei – pina nu demult aflata in subordinea Ministerului de Interne -, singura institutie abilitata sa aprobe schimbarea numelui. Aprobarea schimbarii numelui este adusa la cunostinta primariei localitatii unde domiciliaza solicitantul, institutie care, la rindul sau, il anunta pe solicitant, cerindu-i sa depuna in vederea preschimbarii, in termen de 60 de zile, certificatul de nastere, de casatorie, precum si cel de nastere al copiilor.

In contextul unei proceduri atit de complicate, afirmatiile judecatorului ex-Buca – anume ca sotia i-a schimbat numele fara stirea lui – nu fac decit sa pateze si mai mult cuvintul sau de magistrat, ba chiar presedinte de tribunal. Mai mult, varianta presedintelui de tribunal s-ar putea solda cu grave acuzatii de fals la adresa sotiei sale, altfel o farmacista capabila.

In functia de presedinte al Tribunalului Olt se afla tot inexistentul Buca

Lasind la o parte procedura de schimbare a numelui, sa revenim la statutul actual al presedintelui Tribunalului Olt – fost Buca, in prezent Mereanu. Ca Directia de Inspectie Generala din cadrul Ministerului Justitiei a declansat o ancheta administrativa pentru a stabili cum il cheama, de fapt, pe presedintele tribunalului slatinean am mai scris. Magistratului ex-Buca i-a cerut socoteala si conducerea instantei superioare in privinta numelui pe care-l poarta, dar presedintele Tribunalului Olt i-a cam dat cu tifla presedintelui Curtii de Apel Craiova, magistratul Stefan Ciontu. „La solicitarea conducerii Curtii de Apel Craiova, judecatorul in cauza nu ne-a trimis copia actului sau de identitate, care i se ceruse, insa a confirmat telefonic ca numele sau actual este Mereanu, ca si-a schimbat buletinul de circa doi ani, iar numele, cu mai mult timp in urma“, a mentionat judecatorul Aurel Ilie, purtatorul de cuvint al Curtii de Apel Craiova.

Culmea este ca functia de presedinte al Tribunalului Olt este ocupata in prezent de o persoana a carei identitate nu mai exista, ba, mai mult, persoana cu pricina este platita de Ministerul Justitiei cu zeci de milioane de lei pe luna. „Potrivit ordinului de numire in functie, presedintele Tribunalului Olt este in continuare Buca Constantin, iar salariul ii este achitat, din cite se pare, pe acelasi nume“, a precizat judecatorul Aurel Ilie. Situatia pare incredibila, dar este pur adevarata si sint sanse sa mai dureze ceva vreme, cel putin pina Ministerul Justitiei va incheia ancheta. Daca investigatia administrativa s-ar putea solda cu suspendarea ori chiar indepartarea din functie a judecatorului ex-Buca, purtatorul de cuvint al Curtii de Apel Craiova n-a putut sa spuna cu precizie: „Din cite stiu eu, nu a mai existat vreodata un asemenea caz in tara, asa ca nu se poate sti ce masuri ar putea lua ministerul ori Consiliul Superior al Magistraturii. Cit despre hotaririle semnate Constantin Buca dupa ce judecatorul si-a schimbat numele in Mereanu, valabilitatea lor nu poate fi pusa in discutie decit tot in fata instantei“.

Ca tot a venit vorba de hotaririle semnate de presedintele Tribunalului Olt cu numele unei persoane inexistente, avocati de seama considera ca acestea ar fi lovite de nulitate. „Eu zic ca aceste hotariri sint lovite de nulitate. Acum se pune problema din punct de vedere al tehnicii juridice cum se poate asana aceasta nulitate. Sint opinii ca ar fi vorba doar de o simpla eroare materiala, insa asemenea pareri sint discutabile“, a declarat avocatul Anton Plesea, decanul Baroului Dolj.

Infractiunea de fals privind identitatea se pedepseste cu inchisoarea

Daca semnarea hotaririlor judecatoresti de catre presedintele Tribunalului Olt cu numele unei persoane inexistente constituie sau nu infractiunea de fals privind identitatea ramine in sarcina institutiilor abilitate sa stabileasca acest lucru. Infractiunea de fals privind identitatea este prevazuta de art.293 Cod Penal, fiind definita drept prezentarea sub o identitate falsa ori atribuirea unei identitati false altei persoane, pentru a induce sau mentine in eroare un organ sau o institutie de stat, in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine ori pentru altul, si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la trei ani.

Conform unuia dintre cele mai cunoscute tratate de Drept Penal – Parte Speciala, semnat de Octavian Loghin si Tudorel Toader, a te prezenta sub o identitate falsa inseamna a-ti atribui o identitate care nu-ti apartine. Prezentarea sub o identitate falsa trebuie sa aiba loc fata de un organ sau institutie de stat. Pentru existenta infractiunii legea cere ca faptuitorul sa urmareasca un dublu scop: in primul rind, inducerea sau mentinerea in eroare a organului sau institutiei respective, iar in al doilea rind producerea unei consecinte juridice pentru sine sau pentru altul.

Ramine sa stabileasca organele abilitate daca judecatorul Constantin Mereanu a produs consecinte juridice si a indus ori mentinut in eroare organele de stat – in speta Ministerul Justitiei, si nu numai – prin semnarea hotaririlor judecatoresti si a tuturor actelor Tribunalului Olt cu vechiul sau nume, Constantin Buca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS