13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalConducerea SDFEE Craiova a dat tunuri de milioane de dolari in bugetul institutiei

Conducerea SDFEE Craiova a dat tunuri de milioane de dolari in bugetul institutiei

PNA cerceteaza deja afacerea cu stilpii folositi de firmele CATV si lipsurile din patrimoniul societatii

La Sucursala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice (SDFEE) Craiova s-au dat in ultimii ani tunuri de zeci de miliarde de lei printr-o serie de megaescrocherii. Arsenalul de documente pe care ni l-a pus la dispozitie un responsabil al sucursalei „arunca in aer“ intreaga institutie. Unul dintre imobilele SDFEE, stilpii de electricitate din tot judetul Dolj pe care ani de zile au fost prinse cablurile TV, modul de facturare a energiei electrice catre firmele CATV sint doar citeva din ingineriile financiare prin care s-au „evaporat“ sume imense.

La casieria din Brazda se poate dormi

In 1998 au demarat lucrarile la casieria situata in cartierul craiovean Brazda lui Novac. Documentatia tehnica a fost efectuata de SC PROSPECT SA, la solicitarea SDFEE Craiova, si avizata de comisia tehnica a institutiei. In documentatie se arata ca lucrarea se va ridica la suma de trei miliarde de lei. A urmat licitatia pentru stabilirea executantului. Cistigatoare a fost firma lui Ion Botofei. Lucrarile de constructie s-au terminat in anul 2000, cind a fost facuta si receptia. Surpriza: costurile lucrarilor s-au ridicat la aproximativ 35 de miliarde de lei, de peste 11 ori mai mari decit cele calculate de SC PROSPECT. Acest lucru a generat un scandal monstru in institutie, musamalizat la vremea respectiva. In mod normal, in aceasta situatie trebuia obtinuta aprobarea de la SC ELECTRICA SA Bucuresti. Pentru asta era nevoie de inaintarea unui raport prin care sa se justifice imensa diferenta, de peste 30 de miliarde de lei, adica peste 1,3 milioane de euro la vremea respectiva. Acest lucru trebuia facut de directorul general, Ion Sandulescu, directorul cu investitiile, Vasile Ghira, si de directorul finante – patrimoniu, Horia Stancu.

In acest sens nu s-a intreprins nici un demers, motiv pentru care seful Serviciului investitii, Bogdan Chivu, insarcinat cu urmarirea acestei investitii, a refuzat sa mai semneze facturi supraevaluate de constructor fara nici o justificare. El chiar s-a certat pe aceasta tema cu directorul de investitii, iar in final a fost demis si dat afara din intreprindere. Ulterior, cladirea a fost prinsa in contabilitate ca mijloc fix si evaluata la aproximativ… 5,5 miliarde de lei: 2,716 miliarde parterul, unde sint ghiseele la care se incaseaza contravaloarea energiei electrice de la consumatori, si tot atit etajul unu, unde sint… dormitoare. La evaluarea cladirii s-a luat in calcul si coeficientul de 3,5 al gradului de… uzura.

Afacerea „stilpu’“

De peste zece ani, in Craiova si in Dolj au aparut mai multe societati de cablu TV, denumite generic CATV. Conditiile tehnice de conectare a zecilor de mii de abonati au impus folosirea stilpilor de joasa tensiune ai SDFEE pentru sustinerea cablurilor. Nici aceasta conjunctura nu a fost ratata de conducerea institutiei pentru a fi transformata in afacere grasa personala.

In 1998, Grupul de Transport si Distributie a Energiei Electrice (GTDEE) Bucuresti a emis un ordin care reglementa modul in care societatile CATV puteau folosi stilpii electrici. Acestea trebuia sa plateasca o taxa de inchiriere la un tarif unic stabilit la nivel central. Fiecarei firme CATV urma sa-i fie calculata si perceputa chiria de la data inceperii folosirii stilpilor. Asta dupa o inventariere riguroasa a numarului de stilpi folositi de fiecare societate.

Pentru incheierea contractelor intre SDFEE si acestea ar fi trebuit intocmite proiecte si obtinute toate avizele de la serviciile de specialitate din cadrul institutiei.

In Dolj nu s-a facut asa. Intre SDFEE si firmele CATV au fost incheiate contracte dupa intrarea in vigoare a ordinului GTDEE si nu oricum. Firmelor care foloseau stilpii li s-a calculat chiria de la data incheierii contractelor si nici o zi retroactiv, asa cum impunea ordinul amintit. Asta insa nu e tot. SDFEE Craiova a incheiat contracte de inchiriere cu cinci firme CATV, pentru zece localitati din Dolj, pentru un numar total de 4.376 de stilpi, din care 2.601 in Craiova. Firmele erau: Seltron, Cony Sat, Bamir Com, Mity Sat si Terra Sat. Cifrele sint departe de realitate. Prima inventariere reala a situatiei din teren, care a avut loc in 2001, a scos la iveala toate escrocheriile ascunse de-a lungul anilor de conducerea SDFEE Craiova. In fapt, la nivelul judetului Dolj existau o multime de firme CATV, in 67 de localitati, care foloseau fara sa plateasca 22.513 stilpi electrici, din care numai in Craiova 9.387. Adema, Danirad, Omni Serban, Isflori, Voltron, Magna Vox, PescaruS, Combstar, Golunin, Metro Sat sint celelalte firme care ani la rind au eludat ordinul GTDEE Bucuresti, cu stiinta conducerii SDFEE Craiova.

In plan financiar, prejudiciul adus SDFEE Craiova si implicit statului este imens. Pentru cei 18.137 de stilpi folositi pe blat, intreprinderea a pierdut aproape cinci miliarde de lei anual. Si pe aceasta tema a avut loc un scandal in interiorul institutiei. Ing. Eugeniu Durla, sef tehnic la comisia de avizare, a spus lucrurilor pe nume, afirmind ca acela care tolereaza aceasta situatie de compromis este chiar directorul general, Ion Sandulescu. Efectul a fost aproape similar cu cel al scandalului de la casierie: Eugeniu Durla a fost demis din functie si mutat la centrul de cost si patrimoniu, din cadrul Serviciului de contabilitate, ca inginer specialist. Cu greu, contractele cu firmele CATV au fost amendate cu modificarea numarului de stilpi folositi, de la cele fictive la cele (aproape) reale. Prejudiciul insa ramine. Intrebarea este: cine plateste? Multe dintre firme mai bine dispar decit sa plateasca din urma si cu actualizari de sume si penalitati de intirziere. Reprezentantii conducerii SDFEE Craiova nu au cum pentru ca zecile de miliarde le depasesc (totusi) lefurile si unde mai pui ca la vremea respectiva Ion Sandulescu era membru si in Consiliul de Administratie al SC Electrica Bucuresti. Subiectul „stilpul“ se afla si in atentia PNA.

Patrimoniul SDFEE – furat, devastat sau neinregistrat

La sfirsitul fiecarui an calendaristic, in cadrul SDFEE Craiova se face inventarierea patrimoniului. Pentru prima oara, la sfirsitul anului 2002, multi sefi de centre au prezentat rapoarte reale, cu multe lipsuri fata de registrul – inventar de mijloace fixe. Din patrimoniul societatii se „evaporasera“ de la simpli conductori pina la retele intregi si chiar statii de transformare si celule electrice, cu cladiri cu tot.

Lipsurile au fost centralizate la nivelul sucursalei, iar raportul a fost prezentat directorului general, Ion Sandulescu. In ianuarie 2003, la Craiova a sosit in inspectie o comisie de la SC Electrica SA Bucuresti. Ca sa scape basma curata, Ion Sandulescu a cerut sefului Serviciului contabilitate, centre de cost si patrimoniu, ec. Maria Cinca, sa modifice procesul-verbal din 2001 in 2002. Atunci treaba a mers. In mai 2003 insa, a fost sesizat PNA. Atunci, directorul general i-a cerut tot Mariei Cinca sa intocmeasca un alt inventar pentru 2002, dar sa nu prinda in acesta lipsurile prezentate de sefii de centre. Noul document a fost semnat de majoritatea membrilor comisiei de inventariere, cu toate ca stiau ce semneaza. Singurul care nu a vrut sa semneze respectivul document, pe care l-a numit „un fals grosolan“, a fost Eugeniu Durla. In baza prerogativelor pe care i le oferea functia sa, acesta trebuia sa intocmeasca respectivul proces-verbal. De ce n-a fost lasat s-o faca este lesne de inteles: doar el stirnise intregul scandal din jurul stilpilor.

„Aceste mijloace fixe au fost facute bani de conducerile care s-au perindat la SDFEE Craiova dupa 1990. Dorind sa serveasca diversi senatori si deputati care isi faceau firme si care trebuia alimentate cu energie electrica, Ion Sandulescu aproba sa fie folosite mijloacele fixe ale intreprinderii. Asa s-a ajuns ca foarte multe din acestea (transformatoare, separatoare, celule electrice etc.) sa dispara din patrimoniu. Altele, care insa exista, nu sint inregistrate in patrimoniu“, a spus acesta.

Prejudiciul adus prin aceste disparitii este greu de stabilit. Oricum, suma este uriasa si la acest capitol, daca tinem cont de valoarea numai a unui transformator, chiar si de zece KVA, sau a unui separator, daca tinem cont de numarul acestora. Sa nu mai vorbim de, poate, sutele de kilometri de cabluri care nu mai exista decit in scriptele registrului – inventar. Si aici ne intrebam: cine plateste? In raportul real sint liste intregi cu mijloace fixe in dreptul carora scrie „furat“, „devastat“ sau „neinregistrat“.

Comisia de inventariere, formata din ing. Tudor Antonie si ing. Daniela Popa, a muncit insa degeaba. Raportul lor nu a fost vazut decit de conducerea SDFEE Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS