20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDeputatii doljeni, corigenti la activitatea parlamentara

Deputatii doljeni, corigenti la activitatea parlamentara

Daca deputatii doljeni ar primi note pentru activitatea lor de pina acum, cei mai multi dintre ei ar trebui lasati corigenti. In preajma ultimului an de mandat, unii nu se pot lauda, ca activitate, decit cu faptul ca… au depus juramintul de credinta. Altii s-au chinuit, ce-i drept, sa vina macar cu niste initiative legislative, ca sa-si justifice sutele de milioane incasate drept salarii, dar proiectele lor de legi n-au facut altceva decit sa umple cosurile de gunoi ale Palatului Parlamentului.

Doar citeva zile ne despart de debutul lui 2004, an in care alegatorii romani se vor prezenta din nou la urne pentru a-si alege senatorii si deputatii. La ceas de bilant, deputatii doljeni nu prea au cu ce se lauda in fata alegatorilor, caci n-au facut mare brinza, desi in buzunarele fiecaruia au intrat salarii de sute de milioane de lei din bugetul statului.

Eugenu Arnautu s-a jurat si a uitat

Conform site-ului oficial al Camerei Deputatilor (www.cdep.ro), cel mai scump la vorba deputat doljean – si primul in ordine alfabetica – este nimeni altul decit Eugenu Arnautu. Pesedistul, aflat la primul sau mandat – poate si ultimul, daca activitatea sa va fi avuta in vedere la nominalizarile pentru viitoarele alegeri – a muncit „extrem de mult“ in cei trei ani de cind a ajuns deputat. Vocea nu i-a fost auzita in plenul Camerei decit o singura data, pe 26 februarie 2002. Doar atunci, Eugenu Arnautu s-a suit la tribuna Palatului Parlamentului. Nu pentru a face o remarca politica deosebit de importanta, ci doar pentru a… depune juramintul. „Eu, Arnautu Eugenu, in calitatea de deputat, ales in Circumscriptia electorala numarul17, Dolj, jur credinta patriei mele Romania. Jur sa respect Constitutia si legile tarii. Jur sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Jur sa-mi indeplinesc cu onoare si fidelitate mandatul incredintat de popor. Asa sa ma ajute Dumnezeu!“ – la atit se reduce „laborioasa“ activitate depusa cu sudoare de reprezentantul alegatorilor doljeni. Pentru ca nu a avut nici macar o initiativa legislativa pina acum, fie si pentru modificarea vreunui articol dintr-o lege. Nimic, nimic… Noroc cu depunerea juramintului, ca, fara asta, colegii sai parlamentari ar fi putut crede ca e mut.

Pesedistii- in top si la fruntasi, si la codasi

Altfel sta treaba, spre exemplu, cu deputatul Neculai Grigoras, tot pesedist. Doljeanul Grigoras a luat cuvintul de 122 de ori mai mult decit Arnautu. A avut si patru initiative legislative, din care doar una a ajuns lege.

Valeriu Stefan Zgonea, tot pesedist doljean, a incercat si el sa intreprinda ceva. S-a urcat de 23 de ori la tribuna, de sase ori chiar pentru a da citire unor declaratii politice, ba chiar a avut si doua initiative legislative, din care una a ajuns la cos, iar cealalta a devenit Legea nr.289/2002 privind perdelele forestiere de protectie.

Colegul lor doljean in ale deputatiei, fostul ministru Virgil Popescu (PSD), a avut 45 de luari de cuvint in plenul Camerei, din care patru declaratii politice si o interpelare. La capitolul de initiative legislative sta insa mult mai prost: o singura propunere de lege, si aia clasata, prevederi din ea fiind insa preluate intr-un alt proiect de lege.

Campionul deputatilor doljeni a fost insa Mihai Nicolescu – tot pesedist, ca si codasu’ Eugenu Arnautu. Desi n-a luat cuvintul decit de 64 de ori in acest mandat, Nicolescu a venit cu 14 initiative legislative, sase dintre ele fiind deja aprobate ca legi, celelalte aflindu-se in diferite stadii ale dezbaterii parlamentarilor.

Of, of! Mai, mai! Grea-i viata de deputat…

Dar sa-i lasam de-o parte pe pesedisti si, pentru a nu face vreo discriminare, sa trecem la celelalte partide care si-au trimis reprezentanti in Camera Deputatilor. Firesc ar fi sa incepem cu Partidul Romania Mare.

Primul deputat ales in 2000 pe lista doljeana a acestui partid a fost cintareata Irina Loghin.

Of, of! Mai, mai! Grea a mai fost activitatea de deputat pentru cea care ar fi putut sa se limiteze la cintatul pe la nunti… Nu de alta, dar singura data cind i s-a auzit glasul de ciocirlie de la tribuna Camerei a fost, aidoma lui Arnautu, in momentul in care a depus juramintul. „Jur sa-mi indeplinesc cu onoare si fidelitate mandatul incredintat de popor“, a rostit Irina Login, apoi, in cei trei ani de deputatie, s-a lasat de cuvintari in plen. A incercat altceva: sa-i convinga pe alegatori ca s-a orientat catre activitatea laborioasa de concepere a unor proiecte de legi. Conform site-ului Camerei Deputatilor, nici acolo n-a prea avut noroc. Caci, din cele doua proiecte de legi, unul a fost respins, iar pe celalalt si l-a retras singurica, inainte de a fi respins de plen.

Ceva mai mult efort a depus deputatul peremist doljean Nicolae Vasilescu. Acesta s-a avintat de 28 de ori la tribuna Camerei, in 20 dintre luarile de cuvint fiind vorba despre declaratii politice. Ba, i-a si interpelat de vreo 17 ori pe membrii guvernului, fiind totodata initiatorul a cinci propuneri legislative. Din nefericire pentru Nicolae Vasilescu, doar unul dintre proiecte a avut sorti de izbinda, celelalte patru fiind ba respinse de plen, ba retrase chiar de initiator.

Colega de partid si de judet, Lia Olguta Vasilescu, s-a urcat de mai multe ori la tribuna decit tizul sau mai virstnic. In cei trei ani de mandat, a avut 32 de luari de cuvint in plen, din care 11 declaratii politice si 22 de intrebari si interpelari adresate executivului. Cu finalitatea a stat insa foarte rau. Din cele cinci proiecte de legi ale sale, trei au fost respinse, unul a fost retras si doar unul a ajuns in dezbaterea comisiilor, cu ceva sanse sa ajunga in plen.

De la slab la foarte slab

Nici despre ceilalti deputati doljeni nu s-ar putea spune ca au muncit pe brinci in timpul celor trei ani de mandat. Independentul Cornel Boiangiu (fost liberal, acum, mai nou, cam taranist): a luat cuvintul de 22 de ori in plen, sapte dintre interventii fiind declaratii politice. Toate cele cinci initiative legislative ale sale au ajuns insa la cosul de gunoi al parlamentului, fiind respinse.

Pedistul Radu Berceanu, inginer de aviatie de profesie, doar de zece ori a avut ceva de spus in fata colegilor in acest mandat. La capitolul initiative legislative insa, picaj, nu alta… Din cele patru proiecte de legi initiate de Berceanu in prezenta legislatura, trei au fost deja respinse, iar a patra are sanse sa aiba aceeasi soarta, aflindu-se in prezent la comisii.

Si mai slab ca activitate parlamentara sta Florea Voinea, deputatul doljean al PUR. Acesta nu s-a obosit decit de patru ori sa urce la tribuna pentru a lua cuvintul in plen. In doua dintre cazuri a fost nevoit: o data pentru a depune juramintul, iar alta data pentru ca l-a impins de la spate partidul sa dea citire unei declaratii politice. A avut si cinci initiative legislative, dar nici una n-a fost atit de importanta incit sa devina lege.Trei dintre ele au fost respinse, iar celelalte doua au poposit prin sertarele comisiilor de specialitate si cine stie cind sau daca vor mai fi luate in discutie.

Cam aceasta ar fi, pe scurt, „laborioasa“ activitate a celor 11 deputati doljeni, in preajma anului electoral 2004. Toate informatiile prezentate mai sus sint publice, putind fi studiate pe site-ul Camerei Deputatilor de orice alegator interesat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS