19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Jaf cu harta

METRO, la zi cu cotizatia catre Bulucea

METRO Craiova, indiferent ce nume ar purta, nu se afla in Craiova, ci, conform impartirii administrativ-teritoriale a Romaniei din Legea nr.2/1968 – in vigoare si astazi -, pe teritoriul comunei Cosoveni. In prezent, METRO isi plateste taxele si impozitele catre serviciul de specialitate din cadrul Primariei Craiova, si nu, cum ar fi normal si legal, catre Cosoveni.

„Cei de la METRO platesc catre Serviciul de Taxe si Impozite o cota de 1,5% din valoarea de inventar, adica impozit pe cladire, teren, reclama si publicitate. Isi achita obligatiile la zi, fara intirzieri“, a precizat Theodor Voinea, seful serviciului amintit.

Povestea granitelor Craiovei are de-acum elementele uneia dintre cele mai mari escrocherii derulate sub regimul Bulucea. Citeva comune din preajma orasului, Cosoveni, Pielesti, Podari sau Malu Mare, sint pur si simplu tilharite de Primaria Craiova, care incaseaza ilegal zeci de miliarde de lei de la contribuabili care nu-i apartin. Cel mai graitor exemplu este complexul METRO, care, desi a fost plasat oficial, chiar sub apostila Consiliului Judetean Dolj, in spatiul administrativ al Cosoveniului, varsa mai departe taxe si impozite la teschereaua gestionata de Vasile Bulucea.

Afacerea miroase insa de la o posta si a frauda electorala, pentru ca oamenii care nu-si platesc acasa darile sint practic aceiasi care vin si voteaza in calitate de cetateni ai Craiovei! Deocamdata, ca reactie la campania Gazetei de Sud, Curtea de Conturi este singurul organ de ancheta care pare hotarit sa puna piciorul in pragul primariei. Daca actul de control va confirma furtul cu harta al taxelor fiscale, Bulucea va fi obligat sa intoarca banii comunelor jefuite. Vestea trista este ca nu din contul personal, ci tot din contributiile publice ale craiovenilor. Sub aspect penal, dosarul deschis de inspectorii Curtii de Conturi pentru acuzatiile de abuz in serviciu si inselaciune in dauna intereselor publice ar urma sa circule catre procurorii doljeni.

Banii inapoi!

Conducerea Camerei de Conturi Dolj, din cadrul Curtii de Conturi a Romaniei, are fireasca pretentie a respectarii legislatiei in vigoare, astfel ca nu poate inghiti galusca ilegalitatii savirsite de Primaria Craiova. Asa cum explica inspectorii Camerei de Conturi Dolj, o primarie nu are dreptul sa incaseze taxe si impozite decit de pe teritoriul sau administrativ. In cazul in care colecteaza impozite de pe terenuri din afara granitelor administrative, inspectorii financiari ai Camerei de Conturi pot cere primariei sa returneze toate aceste sume. „O primarie are dreptul sa incaseze taxe si impozite numai de pe teritoriul sau administrativ. Modul de incasare a acestor taxe cade in competenta de verificare a Camerei de Conturi. Daca se incaseaza ilegal, institutia noastra poate cere restituirea lor, iar cel care a fost prejudiciat poate cere daune in justitie. In aceste cazuri, actiunile in justitie se indreapta impotriva primariei care le-a incasat“, a declarat directorul Camerei de Conturi Dolj, Ion Sorop.

Acesta a precizat ca, in aceasta luna, Primaria Craiova este verificata de inspectorii financiari ai institutiei pe care o conduce. Cel mai tirziu pe 10 noiembrie, acestia vor formula o concluzie a controlului. Daca legea va fi aplicata, Primaria Craiova va trebui sa se caute prin buget dupa multe miliarde pe care le-a „papat“ din sumele datorate altora, lasindu-i saraci pe cei indreptatiti la acesti bani.

Paminturi anexate, 20 de ani de puscarie

Cei „jumuliti“ de municipalitatea craioveana se arata chiar incintati de faptul ca ar trebui sa-si plateasca impozitele catre comunele limitrofe, dupa alte tarife, cu mult mai mici decit cele percepute de Craiova. „Mie mi-ar conveni sa platesc impozitele catre Cosoveni si nu catre Craiova, suma fiind mult mai mica. Numai sa se lamureasca odata problema asta, ca nu mai stiu cui sa-i dau banii“, spunea Mihai Rosiu, un investitor care construieste un mic cartier de vile dincolo de DAEWOO.

Asteptind intii verdictul Camerei de Conturi Dolj, se pare ca si procurorii sint cu ochii pe invirtelile Primariei Craiova cu banii altora. Pentru incadrarea legala a faptelor cu pricina ca infractiuni, Codul Penal le ofera destule alternative, incepind de la inselaciune ori abuz in serviciu contra intereselor publice si pina la fals intelectual ori deturnare de fonduri. Pedepsele pentru asemenea matrapazlicuri sint aspre, putind merge pina la 20 de ani de puscarie pentru fruntasii anexarilor ilegale de teritorii si incasarilor ilicite de taxe si impozite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS