19 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLa SC Foraj Sonde Tirgu Carbunesti e din nou liniste

La SC Foraj Sonde Tirgu Carbunesti e din nou liniste

Societatea a fost adusa in pragul dezastrului de Ion Nicolae, omul de casa al afaceristului vilcean Ion Mihai, pe mina cu doi directori ai BCR

Biroul lui Ion Nicolae, directorul general de pina mai ieri al SC FORAJ SONDE Tirgu Carbunesti, este acum gol. Cel care-l ocupa se afla in spatele gratiilor, cercetat de Parchetul National Anticoruptie pentru invirteli de sute de miliarde, pe mina cu patronul firmei, omul de afaceri vilcean Ion Mihai, in cirdasie cu directorul BCR Novaci, Sorin Popescu, si directorul BCR Gorj, Dumitru Contoloru.

Arestarea directorului general a adus linistea in rindul angajatilor SC FORAJ SONDE Tirgu Carbunesti – citi au mai ramas – satui de dictatura impusa de tinerelul instalat peste noapte in fruntea unitatii de noul patron. Numire care nu le-a adus decit ponoase.

O licitatie cu cintec

In 1997, cind Dorel Danacica a ajuns director general al SC FORAJ SONDE Tirgu Carbunesti, firma era pe marginea prapastiei. Aflata in prag de faliment, unitatea inregistra datorii enorme la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale si la asigurarile de sanatate. Incet-incet, firma a inceput sa-si revina, astfel ca, la inceputul toamnei anului trecut, cea mai mare parte a debitelor era achitata, sau, cel mult, datoriile erau esalonate. Salariile erau achitate la zi pentru toti cei 313 angajati de atunci, ba chiar unitatea incepuse sa inregistreze profit, o suma frumusica, de ordinul zecilor de miliarde. Aceasta era situatia la SC FORAJ SONDE Tirgu Carbunesti in septembrie 2002, momentul privatizarii ei de catre APAPS.

Salariatii – cei mai multi fiind specialisti cu state vechi in industria petrolului, unii cu activitate si in strainatate – au sperat ca vor deveni si actionari. Si-au constituit o asociatie si strinsesera deja bani pentru achitarea primelor doua rate pentru cumpararea pachetului de actiuni. Dar au avut o surpriza din cale afara de neplacuta. Caci licitatia a fost cistigata de SC RARORA SRL Vilcea, care a oferit o suma fabuloasa: 112 miliarde de lei, plus inca pe atit aport in natura in termen de un an, conform contractului de privatizare semnat de APAPS cu Ion Marin, directorul RARORA.

Imediat dupa privatizare, noul proprietar al schelei de foraj si-a instalat un om de incredere in fruntea proaspetei sale achizitii. Locul experimentatului inginer Danacica, om la vreo 50 de ani, a fost luat de un tinerel de vreo 32 de ani, pe nume Ion Nicolae, de profesie jurist. Acesta a fost inceputul sfirsitului.

Santaj fara manusi

Nici nu se uscase bine cerneala pe numirea lui in functia de administrator unic si director general al unitatii, ca Ion Nicolae a reusit sa-si puna deja in cap salariatii, ramasi fara front de lucru in urma deciziilor lui. Daca in momentul privatizarii, SC FORAJ SONDE Tirgu Carbunesti avea contracte in derulare cu PETROM pentru forarea a trei sonde, alte doua sonde fiind cistigate la licitatie de firma (una la Racari si alta aproape de Stoina), noii conduceri nu i-a pasat nici cit negru sub unghie ca oamenii sa aiba de lucru. Cele doua sonde obtinute la licitatie au fost pierdute din cauza faptului ca darile catre stat n-au mai fost virate, iar PETROM a reziliat contractele. Motoare si utilaje pretioase au luat subit drumul fierului vechi, in scopul de a fi obtinute unele lichiditati pe cai facile. Muncitorii au ramas fara bani in plina iarna, firma inregistrind restante de peste trei luni la plata salariilor. Demersurile sindicatelor pe linga directorul general pentru rezolvarea problemelor financiare au ramas fara raspuns, astfel ca, nemultumiti, oamenii au intrat in greva generala in luna aprilie 2003. In loc sa negocieze cu sindicalistii, Ion Nicolae a incercat sa obtina in justitie declararea grevei ca ilegala. Apoi, santajind prin sistemul „Ori stai acasa pentru salariul minim pe economie, ori te dau afara“, a trimis 80 de angajati in somaj tehnic, incheind cu acestia un protocol din care reiesea clar ca nu-l intereseaza viitorul societatii, ci doar stoarcerea ei de bani. Protocolul continea o prevedere in baza careia cei 80 de muncitori urma sa ramina in somaj tehnic pe o perioada nedeterminata, adica atit timp cit credea de cuviinta directorul general.

S-a dus la Herculane turist si s-a intors jurist

Toti angajatii, chiar si cei care se gudurau pe linga el pentru diverse favoruri, il considerau pe Ion Nicolae nepotrivit pentru postul in care se afla. Juristul n-avea nici cele mai elementare cunostinte despre activitatea de foraj. Cit despre cunostintele lui de drept, circula deja o gluma pe seama lui, cum ca „S-a dus la Herculane turist si s-a intors jurist“, aluzie la fantomatica facultate de drept de la Baile Herculane. Avea, in schimb, aere de sef, umilindu-si subordonatii ori de cite ori avea prilejul. A mers pina acolo incit, in rarele cazuri cind trecea pe la birou (de cinci-sase ori pe luna), ii testa pe salariati cu fiola sa vada daca vin bauti la serviciu. Nu-i mergea intotdeauna, seful Sectiei mecano-energetice trimitindu-l de unde a venit (adica la Vilcea) in momentul in care directorul i-a intins fiola.

Cam in aceeasi perioada in care a inceput sa vinda unitatea la fier vechi, Nicolae s-a angrenat intr-o invirteala de proportii mult mai mari. La ordinul patronului sau, vilceanul Ion Marin, zis Boby, directorul general al SC FORAJ SONDE Tirgu Carbunesti a contractat o serie de credite, in valoare de peste 300 de miliarde de lei de la BCR Novaci si BCR Gorj, imprumuturi garantate cu unitatea. Banii, de fapt, doar au tranzitat conturile firmei, fiind virati integral firmei SC RARORA SRL, fata de care nu exista nici o obligatie financiara. Schema era simpla: imprumutul nu mai era restituit, SC RARORA raminea cu banii, iar bancile se alegeau cu SC FORAJ SONDE, care costase mai putin de jumatate din valoarea creditelor.

Parchetul National Anticoruptie a intrat insa pe fir, stricind intreaga inginerie financiara. Rind pe rind, au fost arestati in ultimele trei luni omul de afaceri Ion Marin, directorul BCR Novaci, Sorin Popescu, si directorul BCR Gorj, Dumitru Contoloru. Ion Nicolae a fost si el chemat in urma cu o saptamina la PNA, pentru a da explicatii. Dar nu s-a mai intors, fiind trimis dupa gratii alaturi de „partenerii de afaceri“.

In urma lui Ion Nicolae a ramas o societate mutilata financiar, cu doar vreo 200 de salariati. Preluind din nou friiele unitatii, fostul director Dorel Danacica incearca acum sa repare ce se mai poate. Salariile muncitorilor sint aproape la zi, este din nou de lucru, chiar daca, deocamdata, nu pentru toti angajatii.

Oamenii sint optimisti. „Eu cred ca unitatea isi va reveni, insa cu conditia sa ramina actuala conducere“, sustine Constantin Fugaru, unul dintre angajati. Creditele – a caror valoare, cu tot cu dobinzi, se apropie acum de 400 de miliarde de lei – sint insa o grea povara, putind fi lovitura de gratie care ar duce la desfiintarea societatii, daca justitia nu va da de urma banilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS