9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCorabie romana, in albia secata a Dunarii

Corabie romana, in albia secata a Dunarii

Aflata „in retragere“, Dunarea a scos la iveala o ambarcatiune unicat, construita integral din lemn, inclusiv cuiele de asamblare a scindurilor de coaste fiind din acelasi material. Aceasta a fost gasita la aproximativ 150 m de malul Dunarii, in albia secata a fluviului, in zona localitatii Ciupercenii Vechi. Desi babordul (partea laterala din stinga) este adinc ingropat in albie, tribordul (partea laterala din dreapta), o parte din prova (partea din fata) si pupa (partea din spate) s-au conservat foarte bine. Nava are o lungime de 14,5 m si o latime de aproximativ 5,5 m. De asemenea, au fost descoperite capetele de la 13 coaste, cu diametrul de 20 cm, dispuse in lateral la o distanta de 1,1 m, iar la mijlocul ambarcatiunii la 1,3 m de tribord a fost gasit un fragment din coca (partea inferioara a navei), la adincimea de 0,75 m. Se pare ca nava s-a scufundat din cauza unui incendiu puternic, care a afectat intreaga structura de rezistenta inainte de scufundare. Asa se explica faptul ca nisipul excavat in zona ambarcatiunii prezenta numeroase urme de cenusa.

In ceea ce priveste datarea corabiei, indiciile sint putine. La aproximativ 15 m de ambarcatiune au fost gasiti doi bulgari de calcar cochiliferi, originari de la sud de Dunare. Astfel de roci se transportau numai in perioada romana, ca material de constructie, pe malul nordic al Dunarii. Linga resturile ambarcatiunii au mai fost descoperite citeva fragmente ceramice rulate (erodate) de apele fluviului, de culoare rosie, modelate dintr-o pasta de buna calitate, avind ca ingredient un nisip fin. Astfel de fragmente ceramice dateaza, de asemenea, din perioada romana, dar si din Evul Mediu.

Ambarcatiunea a fost studiata de un colectiv de specialisti de la Muzeul Olteniei, condus de muzeograful Florin Ridiche, impreuna cu doi studenti, chemati la initiativa profesorului universitar doctor Petre Gheorghe, de la Facultatea de Istorie, Filosofie, Geografie a Universitatii din Craiova, responsabil stiintific al zonei arheologice Desa – Ciuperceni, si a lui Ion Dudu, subcomisar in cadrul Politiei de Frontiera Calafat, pichetul Nisipeni.

In cursul acestui an au mai fost gasite birnele unei corabii bizantine in ostrovul Pacuiul lui Soare, in apropierea oraselor Silistra – din Bulgaria si Calarasi – Romania, datate aproximativ din secolul zece.

Specialistii sustin ca, din pacate, ambarcatiunea de la Ciupercenii Vechi nu poate fi scoasa din albia Dunarii si expusa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS